Η αεροπορία της Συρίας πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση χημικών όπλων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης της ομάδας έρευνας και εντοπισμού του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και του Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (OPCW), δήλωσε εξ ονόματος των Κρατών Μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell 

Στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει: "υποστηρίζουμε πλήρως τα πορίσματα της έκθεσης και σημειώνουμε με μεγάλη ανησυχία τα συμπεράσματά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από την αραβική πολεμική αεροπορία της Συρίας, όπως καταλήγει η έκθεση. Οι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν για αυτές τις κατακριτέες πράξεις", τονίζει εξ ονόματος των Κ-Μ της ΕΕ.

"Η λογοδοσία είναι απαραίτητη για την αποτροπή της επανεμφάνισης χημικών όπλων. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε - είτε πρόκειται για κράτος είτε για μη κρατικό φορέα - οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να ισοδυναμεί με τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα - εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά ανθρωπότητα", ξεκαθαρίζει.

"Η ατιμωρησία για αυτές τις φρικτές πράξεις δεν θα γίνει ανεκτή. Εναπόκειται τώρα στη Διεθνή Κοινότητα να εξετάσει δεόντως την έκθεση και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη δική της δέσμευση για την εταιρική σχέση κατά της ατιμωρησίας της χρήσης χημικών όπλων, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι αυτή η σαφής παραβίαση των βασικών αρχών της Σύμβασης θα λάβει την ισχυρότερη δυνατή απάντηση από τα Κράτη Μέλη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα", σημειώνει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει προηγουμένως περιοριστικά μέτρα σε υψηλού επιπέδου Σύρους αξιωματούχους και επιστήμονες για το ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων και είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης περαιτέρω μέτρων, ανάλογα με την περίπτωση", ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σταθερά τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, ένα βασικό μέσο διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται, στο ανώτατο επίπεδο, να υποστηρίξει τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στις προσπάθειές του να εφαρμόσει την απόφαση των κρατών, τον Ιούνιο του 2018, να θεσπίσει ρυθμίσεις για τον εντοπισμό των δραστών της χρήσης χημικών όπλα στη Αραβική Δημοκρατία της Συρίας", υπενθυμίζει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και υπογραμμίζει τη συμπληρωματικότητα του έργου του με τα Ηνωμένα Έθνη. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα, την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της Τεχνικής Γραμματείας του Οργανισμού και της ομάδας διερεύνησης και ταυτοποίησης του", καταλήγει.

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι