Οι υπουργοί Πολιτισμού της Ευρώπης συζήτησαν της συνέπειες της πανδημίας στον τομέα

Τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα και πιθανά μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, συζήτησαν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Πολιτισμού των Κρατών Μελών της ΕΕ. Τα Κ-Μ και εκπρόσωποι της Κομισιόν αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν προκειμένου να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κροατικής Προεδρίας, υπό την προεδρία της Nina Obuljen Koržinek, Υπουργού Πολιτισμού της Κροατίας και τη συμμετοχή της Αντιπροέδρου της Κομισιόν Věra Jourová, της Επιτρόπου Mariya Gabriel για την Καινοτομία, Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Νεολαία και του Thierry Breton για την Εσωτερική Αγορά.
 
Κατά την τηλεδιασκεψη η Κομισιόν διαβεβαίωσε για τη χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ταμείου Συνοχής, του μοντέλου κρατικών ενισχύσεων και του μοντέλου SURE (επιδότηση εργασίας). Τόνισε την αναγκαιότητα μιας ευέλικτης προσέγγισης στους δικαιούχους του προγράμματος Creative Europe και οι Υπουργοί χαιρέτισαν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κομισιόν καθώς και την ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων και προγραμμάτων σε απάντηση στην πανδημία COVID-19. Οι εφαρμοζόμενοι κανονισμοί απέτρεψαν προσωρινά μια μεγαλύτερη κρίση και ελήφθησαν σημαντικά μέτρα, αναγνώρισαν. Επιπλέον τα Κ-Μ της ΕΕ συμφώνησαν ότι όλα τα έκτακτα μέτρα πρέπει να συνάδουν με τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαιρέτισαν την οργάνωση των τηλεδιασκέψεων και την ανάγκη τακτικής ανταλλαγής πληροφοριών.
 
"Η σημερινή συζήτηση έδειξε ότι όλα τα Κ-Μ έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες, τους πολιτιστικούς εργαζομένους, τους πολιτιστικούς φορείς και τις επιχειρήσεις στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες σε περίπτωση που αναβάλλονται ή ακυρώνονται πολιτιστικά γεγονότα. Το κοινό καταναλώνει πολιτιστικό περιεχόμενο σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες κατά τη διάρκεια της απομόνωσης. Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις και είμαι πεπεισμένη ότι τα αποτελέσματα της σημερινής συζήτησης θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση και τις συνέπειές της στον πολιτισμό, επίπεδο και στα Κ-Μ".
Νίνα Obuljen Koržinek, υπουργός Πολιτισμού της Κροατίας
 
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Vera Jourová, υπογράμμισε ότι οι ενέργειες και οι αντιδράσεις πρέπει να είναι πλήρεις και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του τομέα των μέσων ενημέρωσης, την επαγγελματική εργασία δημοσιογράφων και την ευθύνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την αποτροπή πλαστών ειδήσεων και παραπληροφόρησης.
 
Ο Επίτροπος Thierry Breton παρουσίασε τα μέτρα που έχει ήδη εφαρμόσει η Κομισιόν. Περιέγραψε επίσης ορισμένα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την εσωτερική αγορά και επεσήμανε ότι ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης και του οπτικοακουστικού τομέα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση.
 
Τέλος η Επίτροπος Gabriel παρουσίασε τις δραστηριότητες που έχουν ήδη ξεκινήσει οι ευρωπαϊκές ενώσεις, τα Κ-Μ και η Κομισιόν στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, που εστιάζονται στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας για τους πολίτες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επιδρομές στο νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα