Οι Βρετανοί Πρωθυπουργοί και οι ασθένειες του

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ασθένησε από τον κορονοϊό και βρίσκεται στο νοσοκομείο, όμως πριν από αυτόν κι άλλοι προκάτοχοί του ασθένησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, με έναν από αυτούς μάλιστα να πέφτει θύμα δολοφονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ

Ποιοί είναι όμως αυτοί:

Ουΐνστον Τσόρτσιλ

Ο πιο διάσημος από τους Βρετανούς πρωθυπουργούς που ασθένησαν σοβαρά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ήταν αναμφισβήτητα ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ, ο ηγέτης του βρετανικού έθνους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κι ο οποίος τελικά υπέκυψε από τα σοβαρά προβλήματα που είχαν αφήσει τα νοσήματα αυτά στην υγεία του.

Ο Τσόρτσιλ είχε υποστεί καρδιακή κρίση στη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο, μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941 και είχε ασθενήσει κι από δύο πνευμονίες.

Ο θρυλικός ηγέτης είχε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του υποστεί ένα εγκεφαλικό τον Ιούνιο του 1953 που τον ανάγκασε να απουσιάσει από τα καθήκοντά του έως τον Οκτώβριο. Το διάστημα αυτό είχε μάλιστα κατορθώσει να αποκρύψει τη σοβαρότητα του προβλήματος από το Κοινοβουλιο και τον βρετανικό λαό.

Εν τέλει αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 1955 λόγω της βεβαρυμένης σωματικής και ψυχικής του υγείας.

Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ

Ο φιλελεύθερος πολιτικός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ είχε προσβληθεί κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολεμου από τον ιό της ισπανικής γρίππης, τον Σεπτέμβριο του 1918, την ασθένεια που σκότωσε κοντά 50 εκατ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Εκείνη την εποχή ήταν 55 ετών, στην ηλικία που έχει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον κι όπως ο νυν πρωθυπουργός χρειάσθηκε να παραμείνει σε απομόνωση και να τεθεί σε εντατική παρακολούθηση.

Οι συμπατριώτες του αγνοούσαν την κατάσταση της υγείας του λόγω της λογοκρισίας που ίσχυε εκείνην την εμπόλεμη περίοδο.

3ος Υποκόμη του Πάλμερστον

Ο Χένρι Τζοντ Τεμπλ, 3ος Υποκόμος του Πάλμερστον , που χρημάτισε δύο φορές πρωθυπουργός της Αγγλίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα και κατά το απώγειο της δόξας της Αυτοκρατορίας, βρήκε τον θάνατο κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του.

Ηταν ακόμη εν ενεργεία πρωθυπουργός όταν σε ηλικία 80 ετών, το 1865, προσβλήθηκε από έντονο πυρετο, που εν τέλει τον οδήγησε στον θάνατο. Η ταφή του είχε χαρακτήρα εθνικού πένθους και ετάφη στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Τόνι Μπλαιρ

Πρωθυπουργός κατά την περίοδο 1997-2007, ο Τόνι Μπλαιρ χρειάσθηκε να νοσηλευθεί επειγόντως για πέντε ώρες το 2003 «λόγω σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας». Οι γιατροί του συνέστησαν ένα πρόγραμμα θεραπείας, ενώ έναν χρόνο αργότερα υποβλήθηκε και σε επέμβαση για την καρδιακή αρρυθμία.

Τερέζα Μέι

Η άμεση προκάτοχος του Τζόνσον, επίσης συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που προΐστατο της κυβέρνησης από το 2016 έως το 2019, πάσχει από διαβήτη τύπου 1, ο οποίος της διαγνώσθηκε το 2012.

«Η αντίδρασή μου ήταν: ω, όχι, πρεπει να κάνω τώρα ενέσεις», είχε τονίσει η ίδια, αφηγούμενη την ανησυχία της για το πως θα μπορέσει να ασκήσει πρακτικά τα καθήκοντά της έχοντας να κάνει τέσσερις ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά.

Σπένσερ Πέρσεβαλ

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σπένσερ Πέρσεβαλ είναι ο μόνος βρετανός ηγέτης που δολοφονηθηκε στη διάρκεια της θητείας του.

Ο Πέρσεβαλ, που κρατούσε τα ηνία της χώρας για μία τριετία πριν τη δολοφονία του το 1812, βρισκόταν στην Βουλή των Κοινοτήτων, όταν ένας άνδρας έβγαλε πιστόλι και τον πυροβόλησε κατάστηθα.

Ο δολοφόνος του, ονόματι Τζον Μπέλιγκχαμ, ήταν ένας έμπορος που θεωρούσε ότι είχε φυλακισθεί αδίκως στη Ρωσία και αξίωνε αποζημιώσεις από την κυβερνησή του.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα