Δεν ανοίγουν τα σχολεία τους επόμενους 2 μήνες στην Ιταλία, παράταση καραντίνας στη Γαλλία

Η επιτροπή επιστημόνων, που κλήθηκε να συμβουλέψει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, απέρριψε το ενδεχόμενο οι μαθητές να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία μέσα στους επόμενους δυο μήνες, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera.

Έως τώρα, η Yπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να ξανανοίξουν οι σχολικές αίθουσες στις 18 Μαΐου. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν ότι τα σχολεία δεν θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η Corriere, ότι οι μαθητές της τρίτης Γυμνασίου θα πρέπει να περάσουν αυτόματα την τάξη. Παράλληλα όλα δείχνουν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι οι εξετάσεις για το απολυτήριο Λυκείου θα είναι μόνο προφορικές και θα διεξαχθούν μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον Τύπο, τέλος, από τις 15 Απριλίου είναι πιθανό να ξανανοίξει ένα μέρος των βιομηχανιών και επιχειρήσεων, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι πολίτες θα παραμείνουν σε περιορισμό -μέσα στο σπίτι- μέχρι τις αρχές Μαΐου.

 Η Γαλλία θα πρέπει να παρατείνει για εβδομάδες την περίοδο καραντίνας που έχει επιβάλει προκειμένου να αναχαιτίσει την επιδημία της Covid-19, δήλωσε σήμερα στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info, ο επικεφαλής του ιατρικού συμβουλίου που κάνει τις εισηγήσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Στους πολίτες της Γαλλίας επιβλήθηκε καραντίνα στις 17 Μαρτίου και η ισχύς του μέτρου αυτού παρατάθηκε έως τις 15 Απριλίου. Στις 2 Απριλίου εξάλλου ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι η καραντίνα θα παραταθεί μάλλον και πέραν της ημερομηνίας αυτής.

Ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που κάνει τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας, δήλωσε επίσης στον γαλλικό ραδιοσταθμό ότι έως και 17 εκατομμύρια Γάλλοι κινδυνεύουν σοβαρά αλόγω ηλικίας, ασθενειών ή επειδή είναι υπέρβαροι.

Εξάλλου 40 ναύτες του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ φέρουν "συμβατά με τον κορωνοϊό συμπτώματα" και αποτελούν αντικείμενο "αυξημένης ιατρικής παρακολούθησης", ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

"Από σήμερα, μια ομάδα εντοπισμού που διαθέτει τεστ κατευθύνεται στο αεροπλανοφόρο προκειμένου να ερευνήσει τα περιστατικά που εμφανίστηκαν και να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού πάνω στο σκάφος", πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως το πλοίο, που βρίσκεται τώρα στον Ατλαντικό, πλέει προς τη Μεσόγειο για να επιστρέψει στην Τουλόν πριν από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία της 23ης Απριλίου.

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει λάθη, διότι διακυβεύονται οι ζωές των πολιτών".

"Το μήνυμά μου προς όλους είναι να δείξουμε κατανόηση, να είμαστε υπομονετικοί, να διατηρήσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση και να αντέξουμε όσο μπορούμε και όσο χρειάζεται" ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεκαοκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Κροατία από επιπλοκές του COVID-19 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.282.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Κροατίας Κρούνοσλαβ Τσαπάκ δήλωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση δείχνει ότι ο σεισμός της 22ας Μαρτίου στο Ζάγκρεμπ, δεν οδήγησε σε αύξηση των μολύνσεων από τον COVID-19. Στο Ζάγκρεμπ, ο αριθμός των μολύνσεων από τον κορονοϊό μειώνεται, είπε ο κ. Τσαπάκ.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι δέκα ένοικοι γηροκομείου στο Σπλιτ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης.

Ο διευθυντής του γηροκομείου Ιβάν Σκάρισιτς δήλωσε ότι οι υπάλληλοι του γηροκομείου που φρόντιζαν τους ηλικιωμένους, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί , έχουν τεθεί σε αυτοαπομόνωση και θα υποβληθούν σε εξετάσεις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει ένα εθνικό απόθεμα 8.674 αναπνευστήρων, το οποίο είναι διαθέσιμο για τις αμερικανικές Πολιτείες που το χρειάζονται, ενώ 110.000 αναπνευστήρες θα διανεμηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

"Δε νομίζω ότι θα τους χρειαστούμε, αλλά θα τους έχουμε για το μέλλον, ενώ θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε και άλλες χώρες που [ζητούν] απεγνωσμένα αναπνευστήρες" δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.

Δειτε Επισης

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο