Δευτέρα 1 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Μήνυση Ερντογάν κατά δημοσιογράφου-Υπονόησε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων

  07/04/2020 09:11
Μήνυση Ερντογάν κατά δημοσιογράφου-Υπονόησε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων

Μήνυση Ερντογάν κατά δημοσιογράφου-Υπονόησε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων

  07/04/2020 09:11

Σε μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου του καναλιού FOX TV, Φατίχ Πορτακάλ, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μέσω του δικηγόρου του έπειτα από μήνυμα του παρουσιαστή ειδήσεων που άφηνε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να προβεί σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων στην Τουρκία για την ενίσχυση του αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Χθες το βράδυ σε διάγγελμά του μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ενότητα και την αλληλεγγύη του έθνους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, κάνοντας αναφορά στο διάταγμα του κεφαλικού φόρου που είχε υπογράψει ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1921, κατάσχοντας περιουσιακά αγαθά του λαού του υπέρ του στρατού.

Ο Φατίχ Πορτακάλ μαζί με άλλους χρήστες του twitter αντέδρασε αρνητικά στην αναφορά του Τούρκου προέδρου, γράφοντας στο twitter: «Υπενθυμίζοντας τον κεφαλικό φόρο και λέγοντας "περνάμε δύσκολες μέρες", ελπίζουμε να μη ζητήσει και χρήματα από όσους έχουν τραπεζικές καταθέσεις ή αποταμιεύσεις! Μετά τον κορωνοϊό θα πουν να πληρώσουμε κι από πάνω! Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι δεν θα συμβεί».

Σχεδόν αστραπιαία με γραπτή ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου, Αχμέτ Οζέλ, κατέθεσε μήνυση κατά του Πορτακάλ επισημαίνοντας ότι κατά το διάγγελμά του «ο πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε τη σημασία της εθνικής αλληλεγγύης που επιδεικνύεται με την εθνική εκστρατεία για εθελοντική οικονομική συνεισφορά και ανέφερε ως ιστορικό παράδειγμα τα μέτρα που λήφθηκαν κατά τον κεφαλικό φόρο».

Ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου είπε πως ο δημοσιογράφος Φατίχ Πορτακάλ με το tweet του υπονόησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει με το ζόρι χρήματα από τους καταθέτες. «Είναι ισχυρισμοί παντελώς ψευδείς που στοχεύουν να παραπλανήσουν τον λαό. Γι αυτό το λόγο υποβάλλαμε μήνυση στον Εισαγγελέα Κων/πολης εναντίον του Φατίχ Πορτακάλ στο πλαίσιο του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα και της Εποπτικής Αρχής Ελέγχου Τραπεζών».

Τι προέβλεπε ο κεφαλικός φόρος το 1921

Ο κεφαλικός φόρος επιβλήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ με διάταγμα της 7-8ης Αυγούστου του 1921, προκειμένου να ενισχυθεί ο στρατός στον αγώνα του κατά των Ελλήνων στη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Το διάταγμα προέβλεπε:

Σε κάθε νομό θα συσταθεί επιτροπή για τον κεφαλικό φόρο

Ο λαός θα παραδώσει μέσα σε 3 ημέρες τον οπλισμό και τα πυρομαχικά του στο στρατό

Ένα άτομο από κάθε οικογένεια θα πρέπει να ενταχθεί στο στρατό

Το 40% των τροφίμων και ειδών ένδυσης θα κατασχεθεί και θα επιστραφεί αργότερα

Το 40% των ενδυμάτων των εμπόρων θα κατασχεθεί και θα επιστραφούν αργότερα

Το 40% κάθε είδους μηχανημάτων θα κατασχεθεί

Το 20% των επιβατικών ζώων και οχημάτων του λαού θα κατασχεθεί

Όλα τα αγνώστου πατρότητας αντικείμενα θα κατασχεθούν

Όλοι οι σιδεράδες, οι μαραγκοί, οι αγρότες, οι ράφτες και οι ξυλουργοί θα προσφέρουν τις εργασίες κάτω από τις εντολές του στρατού

Τα ιδιωτικά οχήματα κατάσχονται για δωρεάν μεταφορά στρατιωτών σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Πηγή:Έθνος

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας