Τεράστια μάχη με τον ιό σε όλο τον κόσμο-Τραγική η κατάσταση στις ΗΠΑ

Τεράστια μάχη με τον ιό δίνει ολόκληρος ο πλανήτης, με τις χώρες να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
 
Οι ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς, κατέγραψαν επιπλέον 1.150 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Δευτέρας.
 
Η χώρα καταγράφει επισήμως πάνω από 366.000 κρούσματα μόλυνσης (αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30.000 το προηγούμενο 24ωρο) και θρηνεί 10.783 θύματα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ιδρύματος, που ανανεώνεται συνεχώς.
 
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που μετράει, μακράν, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο αριθμός των νεκρών από την ασθένεια COVID-19 αυξάνεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες κατά 1.000 και πλέον νεκρούς κάθε εικοσιτετράωρο και πλησιάζει σταδιακά τους δύο χειρότερους απολογισμούς παγκοσμίως, αυτούς στην Ιταλία (16.523 νεκροί) και στην Ισπανία (13.005).
 
Δεκαπέντε ηλικιωμένοι πέθαναν σε γηροκομείο στη βόρεια Πορτογαλία
Συνολικά 15 ηλικιωμένοι πέθαναν εξαιτίας του κορωνοϊού σε γηροκομείο στην Αβάιρου της Πορτογαλίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης αυτής, ο Ριμπάου Εστέβες, συμβάν που είναι το χειρότερο του είδους στη χώρα της Ιβηρικής αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας εκεί.
 
Ο Εστέβες αποκάλυψε σε δηλώσεις του στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας LUSA ότι άλλοι 77 τρόφιμοι και 22 μέλη του προσωπικού του γηροκομείου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας ότι λήφθηκαν προληπτικά μέτρα, ιδίως η μεταφορά των φορέων του SARS-CoV-2 σε χώρο απομόνωσης.
 
Ο Εστέβες επέρριψε ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πόλη του δεν έχει λάβει αναλώσιμα, ούτε διαγνωστικά τεστ, από τις υγειονομικές αρχές. Ο δήμαρχος επέμεινε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν εξετάσεις σε άλλα γηροκομεία στην Αβάιρου.
 
«Το νοσοκομείο μας δεν έχει τίποτα», κατήγγειλε ο Εστέβες σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTP.
 
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας για να σχολιάσει τις καταγγελίες του δημάρχου.
 
Η Πορτογαλία κατέγραφε ως χθες Δευτέρα 11.739 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και θρηνούσε 311 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19.
 
Δεκάδες γηροκομεία στην Πορτογαλία έχουν καταγράψει κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και του προσωπικού και θανάτους, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας.
 
Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας απαγορεύθηκαν χώρα αφότου η Λισαβόνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη 18η Μαρτίου, μέτρο που παρατάθηκε την περασμένη Πέμπτη για 15 ημέρες. Οι υγειονομικές αρχές προέτρεψαν τα γηροκομεία να καταρτίσουν δικά τους σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
 
Εργαζόμενοι σε γηροκομεία φοβούνται καταστάσεις παρόμοιες με αυτές στη γειτονική Ισπανία, όπου στελέχη των ένοπλων δυνάμεων τα οποία στάλθηκαν να κάνουν απολυμάνσεις σε γηροκομεία βρήκαν στα κρεβάτια τους τα άψυχα σώματα ηλικιωμένων που είχαν απλά εγκαταλειφθεί.
 
31 νέοι θάνατοι, σχεδόν 300 νέα κρούσματα μόλυνσης στο Μεξικό
Οι αρχές του Μεξικού κατέγραψαν 31 νέους θανάτους ασθενών και τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό μέχρι σήμερα, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ τόνισε πως θα χρειαστεί να γίνουν εσπευσμένα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
 
Οι μεξικανικές αρχές κατέγραψαν 296 νέα κρούσματα μόλυνσης, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ασθενών στη χώρα σε 2.439.
 
Ο αριθμός των νεκρών που θρηνεί το Μεξικό εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε στους 125, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας.
 
Προβλέποντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ο υφυπουργός Υγείας Λόπες-Γκατέλ τόνισε πως στο Μεξικό ο λόγος του υγειονομικού προσωπικού προς τον γενικό πληθυσμό συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
 
«Αυτό εγείρει μια πρόκληση για εμάς, θα χρειαστεί να προσλάβουμε και να εκπαιδεύσουμε προσωπικό» στον τομέα της υγείας, συμπλήρωσε.
 
Η κατάσταση στη χώρα θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή μετά την 30ή Απριλίου, όταν η «καμπύλη της επιδημίας» θα αρχίσει να ανεβαίνει, είπε ο Λόπες-Γκατέλ.
 
«Αναπόφευκτα, θα έχουμε ολοένα περισσότερα κρούσματα», προειδοποίησε ο υφυπουργός Υγείας. «Είναι ώρα να μείνουμε σπίτι και να μειώσουμε τη μετάδοση [της πανδημίας] διότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο κρίσιμη», πρόσθεσε.
 
Υποχρεωτικό στον Ισημερινό οι πολίτες να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι πλέον οι πολίτες υποχρεούνται να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς 3.747 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και τουλάχιστον 191 έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
 
Οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να φροντίζουν να τηρείται το μέτρο «της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους», τόνισε μέσω Twitter η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο.
 
Σε γραφικό που συνοδεύει το μήνυμα αυτό, σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκείνους που «είναι ανάγκη» να βγαίνουν στους δρόμους αλλά και ότι η χρήση της δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί «ελευθερία κίνησης».
 
Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται όλα τα είδη μασκών, με την εξαίρεση του τύπου N95, που θεωρείται ότι προστατεύει από το 95% των σωματιδίων, «για να μη δημιουργηθούν ελλείψεις στα νοσοκομεία».
 
Είναι πάντως πρακτικά αδύνατο να βρει να αγοράσει κανείς σήμερα μάσκες σε φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ στον Ισημερινό.
 
Οι αρχές στο Κίτο επιβάλλουν πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας 15 ώρες το 24ωρο, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, έθεσαν υπό περιορισμό όλο τον πληθυσμό, μείωσαν δραστικά τις μετακινήσεις του και έκλεισαν τα σύνορα.
 
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»