Καταδικάζει ρατσιστικές δηλώσεις ερευνητών που ήθελαν την Αφρική ως πεδίο δοκιμών ο ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδίκασε σήμερα τις "ρατσιστικές δηλώσεις" ερευνητών που ανέφεραν προσφάτως την Αφρική ως ένα "πεδίο δοκιμών" για να εξεταστεί ένα πιθανό εμβόλιο εναντίον του Covid-19, με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ να καταγγέλλει "την κληρονομιά μιας αποικιοκρατικής νοοτροπίας".

"Αυτού του είδους οι ρατσιστικές δηλώσεις δεν βοηθούν καθόλου για να προχωρήσουμε. Έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα αλληλεγγύης. Η Αφρική δεν μπορεί και δεν θα γίνει ένα πεδίο δοκιμών για οποιοδήποτε εμβόλιο", δήλωσε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας, κατά τη διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

"Η κληρονομιά της αποικιοκρατικής νοοτροπίας πρέπει να τελειώσει", πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση από Νιγηριανού δημοσιογράφου. Ο Τέντρος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στους επιστήμονες που έκαναν αυτή την πρόταση.

Την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Γαλλίας Inserm, ο Γάλλος γιατρός Ζαν Πολ Μιρά, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Cochin στο Παρίσι, υπονόησε ότι μια πιθανή θεραπεία για τη νόσο Covid-19 θα πρέπει να δοκιμαστεί στην Αφρική.

Ο διευθυντής ερευνών Καμίλ Λοχτ συζητούσε το θέμα του εμβολίου BCG για τη φυματίωση, που δοκιμάζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία εναντίον του νέου κορονοϊού. Ο Μιρά ρώτησε: "Εάν θα μπορούσα να γίνω προκλητικός, δεν θα έπρεπε να κάνουμε αυτήν τη μελέτη στην Αφρική, όπου δεν υπάρχουν μάσκες, αγωγή ή μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως γίνεται κάπως έτσι, παρεμπιπτόντως, σε ορισμένες έρευνες για το AIDS ή με τις ιερόδουλες;".

"Δοκιμάζουμε πράγματα, διότι γνωρίζουμε ότι είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό και δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους". Ο Καμίλ Λοχτ, ο διευθυντής ερευνών του Inserm, απάντησε: "Έχετε δίκιο. Και παρεμπιπτόντως, βρισκόμαστε στη διαδικασία να σκεφτούμε, παράλληλα, μια έρευνα στην Αφρική... Αυτό δεν μας αποτρέπει, παράλληλα, από το να σκεφτόμαστε για μια έρευνα στην Ευρώπη και την Αυστραλία".

Ο διάλογος αυτός των Γάλλων επιστημόνων, οι οποίοι ζήτησαν έπειτα συγγνώμη, προκάλεσαν οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάστηκαν από ενώσεις και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως "δεν αντιπροσωπεύουν την θέση των γαλλικών αρχών". "Είναι ντροπιαστικό και τρομακτικό να ακούμε επιστήμονες να λένε τέτοια πράγματα στον 21ο αιώνα. Τους καταδικάζουμε με τον ισχυρότερο τρόπο", κατέληξε ο Τέντρος.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο