To ισπανικό θαύμα απέναντι στον κορωνοϊό σε χωριό της Ανδαλουσίας

Σκαρφαλωμένη στους λόφους της Ανδαλουσίας, γεμάτη λευκά σπίτια, η μικρή ισπανική πόλη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα έγινε πρόσφατα διεθνώς γνωστή, καθώς ανάμεσα στους 1.400 κατοίκους της κανένας δεν έχει νοσήσει με κορωνοϊό την ίδια στιγμή που στην Ισπανία ο θανατηφόρος ιός «καλπάζει».
 
Τυχαίο γεγονός ή η ύπαρξη μιας σειράς δραστικών μέτρων, που ελήφθησαν έγκαιρα και είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τον «αόρατο εχθρό» έξω από τις πέντε εισόδους της πόλης; Στις 14 Μαρτίου, την ημέρα που η Ισπανία ανακοίνωσε την λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, ο 40χρονος δήμαρχος της Ζαχάρα ντε λα Σιέρα, Σαντιάγο Γκαλβάν, έκλεισε τις τέσσερις από τις πέντε πύλες εισόδου στην πόλη του και εφάρμοσε αυστηρούς κανόνες υγιεινής για όσους εισέρχονται σε αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Δύο άνδρες με προστατευτική στολή, που στο παρελθόν ψέκαζαν τους ελαιώνες, τώρα ψεκάζουν με νερό και χλωρίνη κάθε όχημα που εισέρχεται ενώ έχει κατασκευαστεί τάφρος για απολύμανση των ελαστικών των οχημάτων. Επίσης, με πρωτοβουλία του δημάρχου κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τα χαράματα δέκα άνδρες απολυμαίνουν τους δρόμους, τις πλατείες και τους εξωτερικούς τοίχους των κατοικιών ενώ καθημερινά δύο γυναίκες, που πληρώνονται από τοπική επιχείρηση, παραδίδουν φάρμακα και τρόφιμα στους κατοίκους για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
 
«Πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες και νομίζω πως αυτό είναι ένα καλό σημάδι», δήλωσε ο δήμαρχος στο CNN, ενώ η 48χρονη Auxi Rascon, η μία από τις δύο γυναίκες που παραδίδουν τρόφιμα και φάρμακα, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο: «Οι κάτοικοι είναι πολύ ευχαριστημένοι επειδή δεν χρειάζεται να βγουν έξω, αισθάνονται προστατευμένοι και νιώθουν σιγουριά». Τα αυστηρά μέτρα του δημάρχου έχουν την έγκριση του συνόλου των κατοίκων, το ένα τέταρτο των οποίων είναι άνω των 65 ετών. Στην πόλη υπάρχει και γηροκομείο με περίπου 30 ηλικιωμένους.
 
Επίσης, το έργο του δημάρχου συνδράμει και η τοπική ένωση γυναικών, η οποία βοηθά τους ηλικιωμένους της πόλης, που δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Δύο αυτοκίνητα που παίζουν μουσική γυρίζουν στους δρόμους της ισπανικής πόλης για να ψυχαγωγήσουν τους κατοίκους και ειδικότερα, τα παιδιά που βγαίνουν στα μπαλκόνια να τα δουν.
 
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους στην Ζαχάρα ντε λα Σιέρα είναι αυτοαπασχολούμενοι στις δικές τους μικρές επιχειρήσεις. Με πρωτοβουλία του δημάρχου για όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού, το ταμείο εκτάκτων αναγκών του δήμου θα πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού αλλά και τους φόρους των επιχειρήσεων αυτών.
 
Απαγορεύτηκε σε Γάλλους και Γερμανούς τουρίστες η είσοδος στην πόλη
Αν και η μικρή πόλη, που απέχει μόλις μία ώρα από τη Σεβίλλη, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους ελαιώνες της, τα στενά δρομάκια της, τα μεσαιωνικά κάστρα
της και τα λευκά σπίτια της, ο δήμαρχος δεν δίστασε για το καλό των κατοίκων να μην αφήσει να μπουν Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες, που ήθελαν να την επισκεφθούν τις πρώτες ημέρες επιβολής των περιοριστικών μέτρων, τα οποία αγνοούσαν.
 
Κατά τον μεσαίωνα Μαυριτανοί και Χριστιανοί έδωσαν μάχες για τον έλεγχο της πόλης εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της ενώ οι Μαυριτανοί μάλιστα, είχαν κατασκευάσει κάστρο για να το χρησιμοποιήσουν ως οχυρό σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης. Τα ερείπια του κάστρου των Μαυριτανών υπάρχουν στην πόλη μέχρι σήμερα. Το 1812 η πόλη λεηλατήθηκε από τους Γάλλους
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα