Το σενάριο πίσω από την αγωγή των 20 τρισ. που κατέθεσε κατά της Κίνας Αμερικανός δικηγόρος

Τίποτα που σχετίζεται με τον κορωνοϊό και την μαζική εξάπλωσή του, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε παραπάνω από 45.000 άτομα παγκοσμίως, δεν δύναται να θεωρηθεί αστείο. Ως αστεία, όμως, χαρακτηρίζουν οι αρχές της Κίνας την πρωτοβουλία του Αμερικανού δικηγόρου Λάρι Κλέιμαν και μίας εταιρείας του Τέξας, που κατέθεσαν αγωγή για αποζημίωση ύψους 20 τρισ. δολαρίων κατά του κινεζικού κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δικηγόρος, η ομάδα του Freedom Watch, καθώς και η εταιρεία Buzz Photos από το Τέξας υπέβαλαν μήνυση εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού στρατού, του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, του επικεφαλής του Ινστιτούτου Σι Ζενγκλί και του αρχηγού του στρατού Τζεν Γουέι. Όλοι οι παραπάνω κατονομάζονται ως υπεύθυνοι για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πρόκληση ανυπολόγιστης ζημίας. Οι κατηγορίες δεν περιορίζονται εκεί. Εκτός από συνέργεια και συνωμοσία για το θάνατο των θυμάτων του ιού, περιλαμβάνεται και η παροχή υλικής στήριξης σε τρομοκράτες, η συνωμοσία για να προκληθούν τραυματισμοί και θάνατοι Αμερικανών πολιτών, αμέλεια, επίθεση και άλλα.

Το νομικό έγγραφο υιοθετεί την θεωρία ότι η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ουχάν. Στο εργαστήριο αυτό, το οποίο βρίσκεται 280 μέτρα μακριά από την υπαίθρια αγορά της Ουχάν, γίνονται μελέτες για τις επιδημίες, ενώ στην αγωγή χαρακτηρίζεται ως μέρος ενός μυστικού προγράμματος βιολογικών όπλων. Δεν είναι η πρώτη φορά που σερβίρεται αυτό το σενάριο.

Αμερικανικά δημοσιεύματα –και όχι μόνο– έχουν υποστηρίξει ότι στο εργαστήριο αυτό διεξαγόταν η μελέτη των διδακτορικών φοιτητών Μποτάο Τσιάο και Λεί Χιάο. Για τον σκοπό αυτό είχαν ως πειραματόζωα 605 νυχτερίδες. Ένας ερευνητής δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδες και ήρθε σε επαφή με το αίμα τους, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα, η οποία, όμως, δεν περιόρισε την διαφυγή του ιού από το εργαστήριο. Το στέλεχος του κορωνοϊού που μολύνει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων παγκοσμίως, υποτίθεται ότι προήλθε από μετάλλαξη ιού που αναγνωρίστηκε σε αυτές τις νυχτερίδες. Πρόσφατο άρθρο της Washington Times φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην αξιωματικού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Ντάνι Σόχαν, ο οποίος επίσης στοχοποιεί το εργαστήριο.

Οι ενάγοντες επικαλούνται σε έκταση 24 σελίδων το συγκεκριμένο δημοσίευμα, όπως και πολλά ακόμα, κάποια εκ των οποίων ισχυρίζονται ότι ο κορωνοϊός έχει εντυπωσιακά υψηλό αριθμό μεταλλάξεων κι αυτό αποδεικνύει ότι ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο στην Κίνα και με κάποιο τρόπο να προκάλεσε την μόλυνση. Ο ερευνητής της βιοασφάλειας Richard Ebright, καθηγητής του πανεπιστημίου Rutgers στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας του Waksman, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός πίσω από την πανδημία είναι 96,2% παρόμοιος με τον ιό που ανακάλυψε το Ινστιτούτο Ιολογίας του Ουχάν το 2013.

Της αγωγής αυτής είχαν προηγηθεί οι υψηλοί τόνοι που υιοθέτησε ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ. Έχει αναφερθεί πολλάκις στον «κινεζικό ιό», παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μη συνδέεται ο Covid-19 ούτε με την Ουχάν ούτε ευρύτερα με την Κίνα. Δεν βοηθάει να καταλαγιάσει η οργή για το γεγονός ότι ο ιός μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το δε Πεκίνο, το οποίο επικρίθηκε σφοδρά τόσο για την καθυστερημένη αντίδρασή του, όσο και για τη μυστικοπάθειά του, μετατρέπεται σε πάροχο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην αντεπίθεση έχει περάσει και η Κίνα. Η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία, μέσω σόσιαλ μίντια άφησε υπόνοιες πως ο κορωνοϊός ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Αρχικά οι Κινέζοι ανέφεραν: «Πόσα κρούσματα της covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;». Τον ίδιο έμμεσο πλην σαφή ισχυρισμό είχε εκφράσει και Κινέζος αξιωματούχος, καλώντας τις ΗΠΑ να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν. Ήταν μία αναφορά στο ταξίδι Αμερικανών στρατιωτικών αθλητών στο Ουχάν για τη συμμετοχή τους σε αγώνες λίγο πριν ξεσπάσει η επιδημία. Ας σημειωθεί ότι το Πεκίνο δεν πήρε αποστάσεις από αυτή την έμμεση κατηγορία. Άλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο κορωνοϊός πιθανότατα μεταδόθηκε από άγρια ζώα σε ανθρώπους στην αγορά πώλησης θαλασσινών στο Χουάν.

Ο δικηγόρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα «παράθυρο» στη νομοθεσία των ΗΠΑ που επιτρέπει τις μηνύσεις εναντίον ξένων κρατών, αλλά είναι μάλλον απίθανο η προσπάθειά του να στεφθεί με επιτυχία. Τα επιχειρήματα και οι κατηγορίες του βασίζονται σε μία πληθώρα αμερικανικών άρθρων. Ο ίδιος πάντως δηλώνει σίγουρος για τη νίκη του. «Η Κίνα αξίζει μία σκληρή τιμωρία. Μόλις το δικαστήριο αποφασίσει προς όφελός μας, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί, τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ρευστοποιηθούν». Ο Κλέϊμαν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ήταν και υποψήφιος Γερουσιαστής με τους Ρεπουμπλικάνος στην Φλόριντα το 2004.

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα