Μπορέλ: Μόνο οι πολιτικές λύσεις και ο σεβασμός του εμπάργκο όπλων λύση για την Λιβύη

"Η Λιβύη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπρρέλ, παρουσιάζοντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, την τελική απόφαση του Συμβουλίου των κρατών μελών για την αεροναυτική επιχείρηση "ΙRINI", για την επιτήρηση  του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

"Πριν από έξι εβδομάδες, τα κράτη μέλη κατέληξαν στην πολιτική συμφωνία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Φεβρουαρίου να μετατρέψουν τις δηλώσεις μας σε δράση και να ξεκινήσουν τη λειτουργία της επιχείρησης Irini. Έξι εβδομάδες αργότερα, σήμερα, πριν από μία ώρα, τα Κ-Μ ενέκριναν τελικά με γραπτή διαδικασία την επίσημη έναρξη αυτής της επιχείρησης με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες", ανακοίνωσε.

"Πρόκειται για καλά νέα και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που το κατέστησαν δυνατό, μέσα από έξι εβδομάδες έντονων, δύσκολων και σύνθετων διαπραγματεύσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η αποστολή με τα Κ-Μ", ανέφερε. Ξεκαθάρισε όμως ότι η επιχείρηση "δεν είναι το μαγικό φίλτρο του Asterix, δεν πρόκειται να βάλουμε λίγη `Irini` και το πρόβλημα (της Λιβύης) θα λυθεί, το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, δύσκολο και πολυδιάστατο", όπως προειδοποίησε.

"Αυτή είναι η σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας, της επονομαζόμενης διαδικασίας του Βερολίνου, που αποσκοπεί στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη. Δεύτερον, δείχνει επίσης ότι σε περίοδο πανδημίας COVID19, συνεχίζουμε να γνωρίζουμε την ευθύνη μας και να προσπαθούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης στην άμεση γειτονιά μας", τόνισε.

"Έχουμε πει επανειλημμένα ότι μόνο οι πολιτικές λύσεις και ο σεβασμός του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι η λύση για την κρίση της Λιβύης. Αλλά η διπλωματία δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν υποστηριχθεί από δράση. Νομίζω ότι αυτή η επιχείρηση θα είναι απαραίτητη. Δεν είναι η μόνη λύση, αλλά αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης, συμβάλλοντας σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός", σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

"Ο κύριος στόχος της επιχείρησης Irini είναι να επιβάλει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και θα ενεργήσει σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος είναι να σταματήσει η ροή όπλων στη Λιβύη και να συμβάλει σε μια βιώσιμη εκεχειρία. Η επιχείρηση θα αναπτύξει ναυτικά, εναέρια και δορυφορικά μέσα. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει στα Ηνωμένα Έθνη μια ευρύτερη εικόνα της πιθανής εμπορίας όπλων στη Λιβύη", εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Η επιχείρηση Irini με πρωταρχικό στόχο να συμβάλει και να υποστηρίξει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Θα διατηρήσει επίσης δευτερεύοντα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης του λαθρεμπορίου πετρελαίου και άλλων δραστηριοτήτων οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και τη συνέχιση της κατάρτισης στη Λιβύη. Ο κύριος στόχος, όμως, ο στόχος που πιέζει για την έναρξη αυτής της επιχείρησης είναι ο εμπάργκο όπλων", διευκρίνισε.

Ανακοίνωσε ότι "θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα μια διάσκεψη για την ανάθεση δυνάμεων, στην οποία τα Κ-Μ θα υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν τα περιουσιακά στοιχεία στην επιχείρηση. Η έδρα θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Ρώμη". Όπως σημείωσε "εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να συνεισφέρουν. Η διάσκεψη αυτή θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα και ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα ξέρουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα". Εξήγησε δε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα πλοία θα βρίσκονται στη θάλασσα, όπως το αποφασίσει το στρατιωτικό προσωπικό σύμφωνα με τις ικανότητες κάθε Κ-Μ.

"Θα ήθελα να τονίσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι οι μάχες στη Λιβύη αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία για να συμβάλουν στη συγκράτηση της πανδημίας του COVID19 από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών", κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, λέγοντας ότι "κανείς δεν μπορεί να αντέξει να διεξάγει ταυτόχρονα δύο πολέμους και επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τον COVID19, επίσης στη Λιβύη".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε ακόμα ότι "οποιοσδήποτε βρεθεί στη θάλασσα πρέπει να διασωθεί" καθώς αυτό επιτάσσει  το διεθνές δίκαιο. "Αυτά τα πλοία δεν περιπολούν τη θάλασσα αναζητώντας ανθρώπους που πρέπει να διασώζονται, η αποστολή τους είναι σαφώς η μία: ο κύριος σκοπός είναι ο έλεγχος του εμπάργκο όπλων".

"Υπάρχουν επιπλέον καθήκοντα που είναι αναπόφευκτα. Εάν τα πλοία βρίσκουν κάποιον στη θάλασσα, θα πρέπει να τα διασώζουν. Και υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή πώς να προχωρήσουν, πού να αποβιβάσουν και πώς να μοιραστούν το βάρος, διευκρινίζει

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι "η διακίνηση όπλων δεν είναι αποκλειστική για μια συγκεκριμένη χώρα, υπάρχουν πολλοί που συμμετέχουν" και η στόχευση των μέτρων δεν περιορίζεται  μόνο στην Τουρκία.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης