Ιταλία και Ισπανία ανακοινώνουν μέτρα λόγω κορωνοϊού

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες έκτακτη οικονομική βοήθεια για τους πολίτες που δεν έχουν, στην φάση αυτή, αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
 
Συνολικά, με την ταχύτερη χορήγηση ποσών που είχαν ήδη εγκριθεί και  με νέα, έκτακτα κονδύλια, η Κυβέρνηση θα καταβάλλει στους 8.000 δήμους της χώρας τέσσερα δισεκατομμύρια επτακόσια εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουν να εντοπίσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη δυσκολία. 
 
Προβλέπεται η χορήγηση, από την τοπική αυτοδιοίκηση, κουπονιών για αγορές σε σούπερ μάρκετ, αλλά και απευθείας παράδοση τροφίμων στο σπίτι, με την συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων.
 
"Η ουσιαστική αυτή βοήθεια θα αρχίσει να δίδεται από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Δεν θα μείνει κανείς μόνος, δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε έναν", είπε ο Κόντε.
 
Κάλεσε, δε, τους παραγωγούς και διανομείς τροφίμων να κάνουν μια έκπτωση του 10% στους πολίτες που θα χρησιμοποιούν τα κουπόνια αυτά αλληλεγγύης. 
 
"Τα υπόλοιπα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που εγκρίναμε για την βοήθεια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, θα διατεθούν άμεσα", κατέληξε ο Ιταλός Πρωθυπουργός. 
 
Ισπανία – Οικονομική στήριξη

Τη διακοπή κάθε "μη αναγκαίας" οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες λόγω της πανδημίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
 
Ο Σάντσεθ είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
 
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.

Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει εκτάκτως και θα ισχύσει από την Δευτέρα 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου. Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
         
Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα, πίσω από την Ιταλία, σε αριθμό νεκρών από την Covid-19 σε όλον τον κόσμο. Με βάση το πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 5.690 (αύξηση κατά 832 σε μία ημέρα).
 
Στόχος του νέου μέτρου είναι να περιοριστούν κατά το μέγιστο δυνατό οι μετακινήσεις και κατά συνέπεια η διάδοση του ιού.
 
Στην Ισπανία έχει τεθεί σε εφαρμογή μια από τις πιο αυστηρές καραντίνες στον κόσμο: οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για να εργαστούν (αν δεν είναι εφικτή η τηλεεργασία), να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε στον γιατρό ή να βγάλουν τον σκύλο τους μια σύντομη βόλτα.
 
Μαλαισία – Ελλείψεις σε γάντια
 
Η μαλαισιανή εταιρεία Top Glove Corporation, που κατασκευάζει ένα στα πέντε γάντια σε όλο τον κόσμο, αναμένει ότι θα καταγραφούν ελλείψεις του προϊόντος αυτού, καθώς η αύξηση της ζήτησης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού ξεπερνά την παραγωγική της δυναμικότητα. 

Η εταιρεία έχει επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, δήλωσε προχθές Παρασκευή ο εκτελεστικός Πρόεδρός της Λιμ Γουί Τσάι τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 
 
Ο Λιμ εξήγησε ότι οι παραγγελίες που έλαβε η εταιρεία τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι σχεδόν διπλάσιες της παραγωγικής δυνατότητάς της.
 
Η Top Glove είναι σε θέση να παράγει 200 εκατ. γάντια από φυσικό ή συνθετικό λάτεξ την ημέρα. 
 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την κατάρτιση νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ανήγγειλε χθες Σάββατο η Πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Πριν από περίπου έναν μήνα και κάτι, την 21η Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της τα επτά επόμενα χρόνια (2021-2027), ούτε για το ύψος που θα έχει το συνολικό ποσό, ούτε για την κατανομή των δαπανών (από τη γεωργία ως την πληροφορική, από την άμυνα ως τη μετανάστευση). 

Οι συνομιλίες αναμενόταν να συνεχιστούν αλλά, στο μεταξύ, η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο, που πλέον θρηνεί τα δύο τρίτα των θανάτων στον κόσμο - 21.334 νεκρούς, επί συνόλου 351.877 κρουσμάτων μόλυνσης - και έχει μεταβάλλει άρδην τις προτεραιότητες των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Ένα βήμα πριν το ΔΕΕ η Κύπρος για την οδηγία για καταπολέμηση απάτης κατά ΕΕ
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
BINTEO: Αναστάτωση στο Λονδίνο-Άλογα κάλπαζαν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων