Αύξηση νεκρών και επιπρόσθετα μέτρα από τις Κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο

Αύξηση των νεκρών ανά το παγκόσμιο καταγράφεται λόγω του κορωνοϊού, την ώρα που οι πλείστες χώρες κλιμακώνουν τα μέτρα τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ
 
Στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως κατέγραψε 45 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αριθμό μειωμένο ελαφρά σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν την προηγουμένη, με όλες πλην μιας τις περιπτώσεις να είναι ταξιδιώτες που έφθασαν την κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.
 
Συνολικά 3.300 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, καθώς ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου διαπιστώθηκαν πέντε νέοι θάνατοι, όλοι στην επαρχία Χουμπέι, στην καρδιά της Κίνας, στην πρωτεύουσα της οποίας Ουχάν εξακριβώθηκε ότι ο SARS-CoV-2 μόλυνε άνθρωπο για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
 
Στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου είχαν μολυνθεί από τον ιό 81.439 άνθρωποι, βάσει της καταμέτρησης της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας.
 
Πάνω από δύο χιλιάδες οι θάνατοι στις ΗΠΑ
Ο αριθμός των νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 2.000 χθες Σάββατο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης παρουσίασε αλματώδη αύξηση στα 120.000 και πλέον, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
 
Οι ΗΠΑ είναι από αυτή την εβδομάδα η χώρα που καταγράφει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης στον πλανήτη (121.117). Ο αριθμός των νεκρών (2.010) έχει διπλασιαστεί από την Τετάρτη, όταν έσπασε το φράγμα των 1.000.
 
Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ζήτησαν από τους κατοίκους των πολιτειών της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι και του Κονέτικατ, όπου μαίνεται η πανδημία του κορωνοϊού, να αποφεύγουν όλες τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για 14 ημέρες.
 
Σε ταξιδιωτική οδηγία που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπό της, η υπηρεσία διευκρινίζει ότι η προειδοποίηση αυτή δεν έχει εφαρμογή για τους εργαζόμενους σε «κρίσιμους» τομείς «υποδομών» που θεωρούνται απαραίτητο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους (μεταφορές με φορτηγά δημόσιας χρήσης, παραγωγή και διανομή τροφίμων, υγεία, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.ά.).
 
Πρώτος θάνατος στη Νέα Ζηλανδία
Σε ότι αφορά τη Νέα Ζηλανδία, οι υγειονομικές αρχές της χώρας κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο που οφείλεται στον κορωνοϊό, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε κατά 63 για να φθάσει τα 514 συνολικά, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του τμήματος δημόσιας υγείας στο υπουργείο Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ.
 
Κατά τον Μπλούμφιλντ, υπέκυψε μια ασθενής περίπου 70 ετών, που αρχικά είχε διαγνωστεί πως είχε γρίπη.

 Έκτακτη οικονομική βοήθεια για τρόφιμα και φάρμακα στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε, λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλλει ο κορωνοϊός, έκτακτη οικονομική βοήθεια για τους πολίτες που δεν έχουν, στη φάση αυτή, αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα.

Συνολικά, με την ταχύτερη χορήγηση ποσών που είχαν ήδη εγκριθεί και με νέα, έκτακτα κονδύλια, η κυβέρνηση θα καταβάλλει στους 8.000 δήμους της Ιταλίας τέσσερα δισεκατομμύρια επτακόσια εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουν να εντοπίσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη δυσκολία.

Προβλέπεται η χορήγηση, από την τοπική αυτοδιοίκηση, κουπονιών για αγορές σε σούπερ μάρκετ, αλλά και απευθείας παράδοση τροφίμων στο σπίτι, με τη συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων.

«Η ουσιαστική αυτή βοήθεια θα αρχίσει να δίδεται από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Δεν θα μείνει κανείς μόνος, δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε έναν», είπε ο Κόντε. Κάλεσε, δε, τους παραγωγούς και διανομείς τροφίμων να κάνουν μια έκπτωση του 10% στους πολίτες που θα χρησιμοποιούν τα κουπόνια αυτά αλληλεγγύης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Τα υπόλοιπα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που εγκρίναμε για την βοήθεια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, θα διατεθούν άμεσα», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Aποφασίζουμε και διατάζουμε» σε Τουρκία-Ρωσία

Στην Τουρκία εφαρμόζεται το «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Σύμφωνα με έναν νόμο του 1930, σε περίπτωση επιδημίας η κυβέρνηση αποκτά τον πλήρη έλεγχο, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τον εισαγγελέα. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και φυλάκιση. Παρ’ ότι η χώρα δεν έχει τεθεί σε καθολική καραντίνα, έχουν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή άτομα που θεωρήθηκαν ότι «έθεσαν σε κίνδυνο τους συμπολίτες τους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας 33χρονος. Παρ’ ότι είχε συμπτώματα διέφυγε της καραντίνας και κατέληξε πίσω από τα κάγκελα.

Στο ίδιο μήκος και η Ρωσία. Οι δημοτικές αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν πως όσοι δεν τίθενται εκούσια σε κατ’ οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες εάν έρχονται από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

Στο Ιράκ η αστυνομία απειλεί το πλήθος που παραβιάζει την καραντίνα με όπλα, ενώ στη Νότια Αφρική οι αστυνομικοί το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από  σουπερμάρκετ στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στη συνέχεια σχημάτισαν ξανά την ουρά, εξαναγκάζοντας τους ανθρώπους με χτυπήματα να μην πλησιάζουν ο ένας τον άλλον.

Στη Βρετανία έφιπποι αστυνομικοί απομακρύνουν πολίτες, ενώ περιπολούν ασταμάτητα σε πάρκα και πλατείες. Δεν έχουν, μάλιστα, λείψει και τραγελαφικά περιστατικά όπου αστυνομικοί με τα άλογά τους τρέχουν ξοπίσω πιτσιρικάδων που παραβιάζουν την καραντίνα στα πάρκα, κάνοντας σκέιτ και ποδήλατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου