Γιατί δεν λαμβάνει πιο αυστηρά μέτρα η Σουηδία, μετά από 92 θανάτους;

‘Έχοντας επιλέξει την ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού χωρίς την λήψη περιοριστικών μέτρων, αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία έχει διατηρήσει την οικονομία της εν λειτουργία.
 
Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή, την απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων, αφού προηγουμένως είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.
 
«Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε τον περιορισμό των συγκεντρώσεων στα 50 άτομα, έπειτα από σύσταση της Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας σήμερα το πρωί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
 
Οι παραβάτες του περιοριστικού μέτρου κινδυνεύουν με την επιβολή ποινής φυλάκισης έως έξι μηνών.
 
Μόνο συστάσεις
«Αν δεν υπάρχει ανάγκη να ταξιδέψετε, μείνετε στο σπίτι. Είναι σοβαρό αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, ενώ στην χώρα έχουν καταγραφεί 92 θάνατοι και 3.046 κρούσματα της επιδημίας Covid-19.
 
Παρά την κρίση, η Σουηδία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, διατήρησε ανοικτά τα σχολεία, τα καφέ και τα εστιατόρια και ενθάρρυνε τους κατοίκους να συνεχίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
 
Οι αρχές καλούσαν τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να ακολουθήσουν τις συστάσεις της κυβέρνησης, όπως για εργασία εξ αποστάσεως, παραμονή στο σπίτι για τους ασθενείς, την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και την παραμονή στο σπίτι για τους άνω των 70 ετών.
 
Ενώ η στρατηγική αυτή της ήπιας αντιμετώπισης επικρίθηκε από πολλούς ειδικούς στην Σουηδία και το εξωτερικό, οι σουηδικές αρχές απαντούσαν ότι τα δρακόντεια μέτρα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.
 
Γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα
Όπως εκτιμάται η  κυβέρνηση του Στέφαν Λέβεν εξακολουθεί να πιστεύει πως η θεωρία της αγέλης, σε συνδυασμό με τον πειθαρχημένο λαό, θα είναι τα όπλα κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού.
 
Όπως εξηγεί  ο πρώην βουλευτής του κόμματος των Μετριοπαθών (2014-2018), Σωτήρης Δέλλης, η στρατηγική που ακολουθείται στη χώρα έχει διχάσει την κοινή γνώμη, με τους Σουηδούς να συνεχίζουν κανονικά τις ζωές τους.
 
«Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά κρούσματα του κορωνοϊού, όπως και νεκρούς. Οι γνώμες είναι μοιρασμένες, καθώς άλλοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση θεωρείται κάπως ελεγχόμενη και άλλοι πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, γιατί ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο peak της εξάπλωσης”, αναφέρει στο newsit.gr, ο πρώην βουλευτής της Σουηδικής Βουλής.
 
Και συνεχίζει: «Υπάρχει μια διαφορετική στρατηγική από την πλευρά της Σουηδίας. Τα μέτρα τους είναι όντως πιο χαλαρά. Έχουν δώσει κάποιες οδηγίες για την αντιμετώπιση, ενώ τα πάντα λειτουργούν κανονικά. Ο Σουηδός είναι τόσο πειθαρχημένος από το DNA του, που υπακούει χωρίς να του δώσεις διαταγές».
 
Δύο Έλληνες μεταξύ των νεκρών
Σχετικά με τους Έλληνες που έχασαν την ζωή τους ο κ. Δέλλης αναφέρει: “Έχουμε δυο Έλληνες νεκρούς στη Στοκχόλμη όπως έμαθα, ο ένας ήταν 50 ετών και ο άλλος κοντά στα 80 και οι δυο είχαν βεβαρημένο μητρώο υγείας. Άλλοι δυο εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση», αναφέρει.
 
«Εδώ βασίζονται καθαρά και μόνο στον πειθαρχημένο πολίτη. Το θέμα είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί εκτός από τον κόσμο έχει διχάσει και το σουηδικό κοινοβούλιο, καθώς άλλοι θεωρούν πως πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και άλλοι πως τα ήδη μέτρα θα αποδώσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
 
Ο Σωτήρης Δέλλης που υπήρξε και αντιδήμαρχος στην πόλη Γιόνσεπινγκ όπου ζει, αναφέρει ότι στην περιοχή που διαμένει ο δήμος έχει αναλάβει να εξυπηρετεί όλους τους άνω των 65 ετών. «Με βοήθεια στο σπίτι και αγορές τροφίμων και ό,τι χρειάζονται. Επίσης, όποιος αισθανθεί πως φέρει κάποια από τα ύποπτα συμπτώματα, μπαίνει από μόνος του σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ το κράτος αναλαμβάνει να τον καλύψει οικονομικά για τις ημέρες αυτές με το 90%».
 
Ο εορτασμός του Πάσχα
Σε λίγες εβδομάδες οι Σουηδοί θα γιορτάσουν το δικό τους Πάσχα που χρονικά είναι μια εβδομάδα πριν το δικό μας, με γνωστό τουριστικό θέρετρο βόρεια της χώρας να καταγράφει τις πρώτες απώλειες, όπως αναφέρει ο κ. Δέλλης.
 
«Ενώ άλλες φορές τέτοιες μέρες τα μέρη αυτά είναι γεμάτα κόσμο, σήμερα είναι εντελώς άδεια, που σημαίνει ότι οι Σουηδοί από μόνοι τους προσέχουν και δεν περιμένουν κάποιον να τους κουνήσει το δάχτυλο.
 
Αυτές οι δυο εβδομάδες λένε πως είναι κρίσιμες» σημειώνει ο κ Δέλλης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε τηλεοπτικό μήνυμα του σουηδού πρωθυπουργού που είπε πώς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να θρηνήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους.
 
«Αυτό λέει πολλά. Είναι σίγουρος πως θα πεθάνει κόσμος και το μόνο που είπε είναι πως σαν χώρα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις. Τώρα τι θα γίνει το μέλλον θα δείξει», σημειώνει ο κ. Δέλλης.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα