Ο ΟΗΕ καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία μετά τα πρώτα κρούσματα

Οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία κάλεσαν σήμερα για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να «αποφευχθεί η επιδείνωση της καταστροφής» την ώρα που τα πρώτα κρούσματα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό καταγράφονται στη ρημαγμένη από εννέα χρόνια πολέμου χώρα.
 
«Η πανδημία της Covid-19 συνιστά θανάσιμη απειλή για τους Σύρους πολίτες. Θα πλήξει χωρίς να κάνει διακρίσεις και θα είναι ολέθρια για τους πλέον ευάλωτους απουσία επείγουσας αποτρεπτικής δράσης», προειδοποιεί ο Πάουλο Πινιέιρο, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ.
 
Η Συρία έχει αναφέρει μέχρι τώρα πέντε κρούσματα του νέου κορωνοϊού. «Προκειμένου να αποφευχθεί η προμηνυόμενη τραγωδία, τα μέρη πρέπει να ακούσουν με μεγάλη προσοχή την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο ειδικός απεσταλμένος, διαφορετικά κινδυνεύουν να καταδικάσουν έναν μεγάλο αριθμό αμάχων σε έναν θάνατο ο οποίος θα μπορούσε ωστόσο να αποφευχθεί», προσθέτει ο Πινιέιρο σε μια ανακοίνωση.
 
Ο πόλεμος στη Συρία, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 380.000 θανάτους, εξασθένισε σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας. Μόνο το 64% των νοσοκομείων και το 52% των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας που υπήρχαν πριν από το 2011 λειτουργούν, ενώ το 70% του υγειονομικού προσωπικού έχει φύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 
Αυτή η δραματική κατάσταση οφείλεται «κατά ένα μεγάλο μέρος στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που θέτουν συστηματικά στο στόχαστρο ιατρικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με την επιτροπή. «Οι επιθέσεις εναντίον των ιατρικών δομών, των εγκαταστάσεων, των νοσοκομείων και των διασωστών πρέπει να σταματήσουν αμέσως», απαιτεί.
 
Η πανδημία πλήττει ιδιαίτερα 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είναι άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που διαμένουν υπό συνθήκες συνωστισμού σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ.
 
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή σε πόσιμο νερό, σε μια περιοχή όπου δεκάδες νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών. Οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ φοβούνται επίσης μια υγειονομική καταστροφή στις υπερπληθείς φυλακές του συριακού καθεστώτος.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση