Κυριακή 31 Μαϊ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Σε κρίση η Ευρώπη-Γιατί Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία αρνούνται το κορωνο-ομόλογο

  28/03/2020 10:02
Σε κρίση η Ευρώπη-Γιατί Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία αρνούνται το κορωνο-ομόλογο

Σε κρίση η Ευρώπη-Γιατί Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία αρνούνται το κορωνο-ομόλογο

  28/03/2020 10:02

Γιατί Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία αρνούνται το κορωνο-ομόλογο; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής που έγινε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Πέμπτη, 26 Μαρτίου και στην οποία οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν αποτελεσματικό τρόπο ενίσχυσης των οικονομικών τους, απέναντι στην οικονομική κρίση με την οποία απειλούνται, λόγω του Covid-19. Αποφάσισαν, ωστόσο, να δοθεί περιθώριο δύο εβδομάδων προκειμένου να ευρεθεί απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό για την ΕΕ ερώτημα.
 

Παρότι η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται σε απόγνωση και δυσκολεύονται να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση, την ώρα που η Γαλλία βλέπει με αγωνία να κορυφώνεται η απειλή της επιδημίας, ενώ ήδη 15 000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ευρώπη και παντού η οικονομία έχει παγώσει ή απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τα κράτη-μέλη είναι ανίκανα να δώσουν μια κοινή απάντηση για να στηρίξουν τις χώρες με τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Το περιθώριο των δύο εβδομάδων που έδωσαν ώστε να βρουν μια οικονομική απάντηση στο ύψος των περιστάσεων, δείχνει σε ποιο βαθμό η διχόνοια είναι βαθειά.
 
Ωστόσο, έγιναν κάποια σημαντικά βήματα τις τελευταίες ημέρες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αγοράσει δημόσιο χρέος έναντι 1 100 δις ευρώ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τους δρακόντειους κανόνες πάγωσε. Τώρα όμως απαιτείται επιπλέον μια κοινή απάντηση από τα κράτη μέλη ώστε τα μέτρα να διευρυνθούν και να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες. Το υγειονομικό και οικονομικό σοκ αγγίζει όλες τις χώρες της ευρωζώνης, χωρίς εξαίρεση και χωρίς καμία χώρα να ευθύνεται γι’αυτό, όπως συνέβαινε ίσως στην κρίση χρέους του 2011.
 
Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, με κοινή τους επιστολή ζήτησαν την έγκριση ευρω-ομολόγων. Αυτά τα λεγόμενα «κορωνο-ομόλογα» θα επέτρεπαν σε χώρες που δεν έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια δανεισμού να δανείζονται με μηδενικό κόστος, ενώ οι πιο ρωμαλέες οικονομικά χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστραία να εγγυηθούν γι’αυτές. «Απαράδεκτο» απάντησαν αυτές οι χώρες στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με το επιχείρημα ότι φοβούνται επιδείνωση των δικών τους οικονομιών.
 
Ο ESM είναι δανεισμός με όρους
 
Μη θέλοντας να μπλοκάρουν εντελώς το αίτημα, οι τρεις αυτές χώρες, με επικεφαλής την Γερμανία, αντιπρότειναν να αξιοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕSM). Πρόκειται για έναν μηχανισμό που διαθέτει 410 δις ευρώ και είχε δημιουργηθεί στην πρόσφατη κρίση της ευρωζώνης.
Θα μπορούσε, προτείνει η Γερμανία, κάθε χώρα να παίρνει κεφάλαια από τον ESM, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, από προληπτική γραμμή στήριξης μέχρι του 2% του ΑΕΠ της, με όρους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του κορωνοϊού. Ο ESM είναι, δηλαδή, ένας μηχανισμός για δανεικά με όρους.
 
Το κορωνο-ομόλογο είναι δανεισμός χωρίς όρους
Σε αυτό αντιτίθενται οι 9 χώρες που υπέγραψαν κοινή επιστολή, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, οι οποίες ζητούν περισσότερα κονδύλια από τα προβλεπόμενα 400 δις του ESM, αλλά και χωρίς τους προβλεπόμενους από αυτό όρους.
 
«Εμείς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται το ευρωομόλογο για να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην οικονομία. Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα, γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνοομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το κορωνο-ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν: ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν», δήλωσε, ενημερωτικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας