Έλληνας γιατρός στην Ισπανία: Έγιναν στρατηγικά λάθη στη μάχη με τον κορωνοϊό

Η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μια από αυτές είναι και η Ισπανία με μια εκατόμβη σχεδόν 5.000 νεκρών και χιλιάδες κρούσματα. Ο Νίκος Παλιαρούτης, γιατρός, αλλεργιολόγος, ζει και εργάζεται σε ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία της πόλης Τολέδο, το οποίο κι αυτό θρηνεί καθημερινές απώλειες. Βέβαια, σε αυτή τη μάχη με τον ιό, όλοι οι γιατροί, όλων των ειδικοτήτων, όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, έχουν κληθεί για να σώσουν ανθρώπους.
 
Τα επείγοντα περιστατικά είναι γεμάτα, δεν σταματούν να καταφθάνουν συνεχώς άνθρωποι με συμπτώματα του κορωνοϊού, ενώ πολλοί βρίσκονται ξαπλωμένοι ακόμα και στους διαδρόμους του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται ο Έλληνας γιατρός.  
 
Ο ίδιος τονίζει ότι «έγιναν στρατηγικά λάθη στην αντιμετώπιση της επιδημίας, αν και ελήφθησαν σχετικά γρήγορα κάποια μέτρα, ίσως και από έλλειψη εμπειρίας στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Η αντιμετώπιση των ασθενών με ήπια συμπτώματα ήταν λανθασμένη, αφού δεν απομονώθηκαν έγκαιρα, ενώ κάποιους τους έστειλαν στο σπίτι τους, με εξιτήριο. Έτσι, ο ιός διεσπάρη σε φίλους, συγγενείς, σε όλη την Ισπανία. Βέβαια, μόνο με την καραντίνα, δεν θα λυθεί το ζήτημα της φονικής πανδημίας, αφού χρειάζονται επιθετικά μέτρα».
 
Πώς είναι για έναν γιατρό να διαχειρίζεται μια τέτοια κατάσταση; «Έχουμε αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούμε στην κλινική, αλλά, ανθρώπινα, είναι μια μάχη που έχει πολύ δύσκολες στιγμές, θλιβερές. Όταν λέμε σε έναν άνθρωπο που περνά τις τελευταίες στιγμές του ότι δεν μπορεί να δει τους δικούς τους ανθρώπους, ούτε να τους χαιρετίσει, μας ραγίζει την καρδιά. Όλα γίνονται τηλεφωνικά. Έχουμε πρακτικές δυσκολίες σε μέτρα προστασίας και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της κρίσης».
 

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα