«Σαν να μας χτύπησε καταιγίδα»-Πάνω από 40 γιατροί νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία

Σαράντα ένας εργαζόμενοι στην υγεία έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ιταλία, καθώς το ιατρικό προσωπικό κάνει υπεράνθρωπο αγώνα στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την πανδημία που έχει πλήξει τη χώρα περισσότερο από κάθε άλλη στον πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Διαφωνίες στην τηλεδιάσκεψη της Επ. Οικονομικών-Ορίστηκε και νέα συνεδρία της Ολομέλειας την Κυριακή

 
Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 5.000 γιατρούς, νοσοκόμους, τραυματιοφορείς και άλλους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας. Η πλειοψηφία ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας και κόλλησαν στην αρχή του ξεσπάσματος του ιού, όταν υπήρχε έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμά του.
 
«Ήταν σαν να μας χτύπησε καταιγίδα» λέει ο Ρομπέρτο Στελίνι, επιδημιολόγος στο νοσοκομείο Poliambulanza της Μπρέσια.
 
«Το πρόβλημα είναι πως όταν μας χτύπησε η καταιγίδα ήμασταν απροετοίμαστοι, αγνοώντας πιθανόν τις πιθανές συνέπειες. Κάποιοι από τους νεκρούς ήταν γιατροί που πέθαναν στο ξεκίνημα της κατάστασης, όταν δεν γνωρίζαμε τίποτα για την καταιγίδα. Γνώριζα κάποιους από αυτούς. Πλέον είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι για να συνεχίσουμε να μαχόμαστε».
 
Οι χώροι απομόνωσης αρνητικής πίεσης είναι απαραίτητοι στα νοσοκομεία ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά ο κορωναϊός προστατεύοντας έτσι γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από το να προσβληθούν από τον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θρήνος χωρίς τέλος στην Ιταλία… Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών-712 θάνατοι σε 24 ώρες

Αλλά οι γιατροί λένε ότι ένα μικρό ποσοστό των ασθενών Covid-19 στην Ιταλία νοσηλεύεται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί.
 
«Είναι ένας συνεχιζόμενος αγώνας», λέει στην εφημερίδα Guardian η Τζιοβάνα, αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο στο Μιλάνο.
 
«Δεν υπάρχει χρόνος να σκεφτούμε την κούραση, γιατί όταν βλέπουμε τους ασθενείς Covid-19 και πώς ζουν με την ασθένεια, μέσα στη μοναξιά, συνειδητοποιούμε ότι στο κρεβάτι θα μπορούσε να βρίσκεται η μητέρα, ο πατέρας ή ο παππούς μας».
 
Η Άννα, γιατρός στη Λομβαρδία, δήλωσε ότι το ψυχολογικό κόστος την ανησυχεί περισσότερο από το σωματικό. «Εργαζόμαστε σε ένα πλαίσιο που δεν φανταζόμουν ποτέ ως γιατρός», λέει. «Αλλά όταν βλέπεις τους ασθενείς Covid-19, κυρίως όταν βλέπεις πώς πεθαίνουν, σε πλήρη απομόνωση, τότε ξεχνάς τη δική σου κόπωση. Κάθε γιατρός έχει επίσης μια δική του προσωπική δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσει. Εγώ, για παράδειγμα, έχω να δω τα παιδιά μου πέντε εβδομάδες».
 
Μια μελέτη που διεξήχθη από Κινέζους γιατρούς και δημοσίευσε η Lancet έδειξε ότι το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην πρώτη γραμμή στην επαρχεία Χουμπέι, πρώτη εστία του ιού, υπέφερε από ακραία επίπεδα άγχους, το 50% από καταθλιπτικές διαταραχές, το 44% από άγχος και το 34% από αϋπνία.
 
«Δεν έχουμε ακόμη κάποια ανάλογη μελέτη για την Ιταλία, αλλά συλλέγουμε δεδομένα που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή της Κίνας», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Νταβίντ Λατζάρι, πρόεδρος μιας ιταλικής ένωσης ψυχολόγων.
 
Ανάμεσα στους γιατρούς – θύματα του κορωνοϊού, μια 34χρονη νοσοκόμα, η Ντανιέλα Τρέτζι, που αυτοκτόνησε μετά από αρκετές μέρες σε καραντίνα, καθώς είχε βρεθεί θετική στον ιό. Σύμφωνα με τους συναδέλφους της, τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ αγχωμένη, φοβούμενη ότι είχε μεταδώσει τον ιό σε άλλους ασθενείς της.
 
Μία ακόμη νοσοκόμα, μια 49χρονη από το Τζέσολο, κοντά στη Βενετία, αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα. Βοηθούσε ασθενείς του κορωνοϊού στο νοσοκομείο της πόλης όταν ασθένησε και η ίδια. Η νοσοκόμα υπεβλήθη σε τεστ ωστόσο αυτοκτόνησε πριν βγει το αποτέλεσμα.
 
Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεστάλη η εναέρια κυκλοφορία στην ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας
Οι IDF ανακοίνωσαν τη σύλληψη υπόπτου για τον φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη
Συνάντησε τον Πρόεδρο του Ιράκ ο Ερντογάν-«Θα δράσουμε από κοινού κατά του PKK»
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέστειλε τα διά ζώσης μαθήματα μετά τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις
ΒΙΝΤΕΟ: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο