Στην «Ουχάν» των ΗΠΑ το 53% των κρουσμάτων είναι μέχρι 49 ετών

Πάνω από χίλιοι είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ από την πανδημία του κορωνοϊού με τα κρούσματα να φθάνουν τις 68.572, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, την ώρα που στη Νέα Υόρκη τα περισσότερα από τα κρούσματα προέρχονται ηλικιακά από την ομάδα των 18-49 ετών.
 
Οι ΗΠΑ περνούν πλέον στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία με τη Νέα Υόρκη να έχει δεχτεί το πιο βαρύ πλήγμα καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 285.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήραν τους περιορισμούς αλλά όχι τα εμπόδια στην Σιανίνγκ της Κίνας
 
Με βάση μια στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 έως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν τις ΗΠΑ, χώρα που απαριθμεί 327 εκατομμύρια πολίτες. Για τους ειδικούς, εκτός από τη Νέα Υόρκη, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αναμένεται και στο Σαν Φρανσίσκο.
 
Σκιαγραφώντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 στη Νέα Υόρκη, η έρευνα την οποία επικαλέστηκε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο έδειξε ότι είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας 18 έως 49 ετών.
 
Παρόλο που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, μόνο το 46% των ασθενών με COVID-19 της πόλης είναι άνω των 50, ενώ το 53% είναι ηλικίας 18 έως 49 ετών. Το υπόλοιπο 2% είναι άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών.  Τα δημογραφικά στοιχεία, από το Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης αφορούν στοιχεία 3.954 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Στη Νέα Υόρκη, το 59% των κρουσμάτων είναι άνδρες όπως και το 61% των νεκρών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακριβή διαπίστωσαν πως είναι τα ταχέα διαγωνιστικά τεστ από την Κίνα οι Ισπανοί
 
Νέα Ουχάν
Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι New York Times η Νέα Υόρκη απειλείται να γίνει το «επίκεντρο μιας νέας Αποκάλυψης» ή μια νέα Ουχάν επιβεβαιώνοντας την ανησυχητική εξάπλωση του ιού τόσο στο Μανχάταν, όσο και στο Νιού Τζέρσει, το Κουίνς και το Μπρονξ.
 
Παρότι ο Πρόεδρος Τραμπ στη χτεσινή του ενημέρωση ήταν καθησυχαστικός επιμένοντας πως έχει μια αγαστή συνεργασία με τον κυβερνήτη της πόλης Άντριου Κουόμο ο τελευταίος φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη: μιλάει για την επιτακτική ανάγκη εύρεσης νέων νοσοκομείων για τους χτυπημένους από τον κορωνοϊό, για έλλειψη αναγκαίου εξοπλισμού και αναπνευστήρων και την προβληματική συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς της πόλης και την Ουάσινγκτον.
 
«Η παροδική κάμψη στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων, που ωστόσο δεν πρέπει να είναι καθησυχαστική, έχει να κάνει με την απόφαση των πολιτών να ακολουθήσουν τους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της πόλης, κάτι που ωστόσο, επικεντρώνεται απλώς στην εντολή τού να κρατούνται «οι κοινωνικές αποστάσεις». Για την ώρα η κοινωνική απόσταση (social distancing) και όχι η καραντίνα είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουν τον ιό. «Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει καθολική καραντίνα και όχι μόνο για τους πολίτες της Νέας Υόρκης που μετακινούνται προς άλλες πολιτείες» υποστηρίζουν τώρα οι αρμόδιοι τονίζοντας τη μεγάλη διαφορά κοσμοθεωρίας ανάμεσα στην Ουόσινγκτον και την πόλη που ποτέ δεν έκρυψε τα δημοκρατικά της φρονήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης στη Βολιβία
 
Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Επιμένουν, επίσης, ότι το ποσό που έχει προκρίνει ο Τραμπ ως αναγκαίο για την Νέα Υόρκη δεν είναι τίποτα μπροστά στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες-όπως ούτε και το πλωτό νοσοκομείο που έχει φτάσει ήδη στο λιμάνι ενώ προβλεπόταν να είναι εκεί τον Απρίλιο.

Τα τεστ, που κάνουν οι πολίτες σε ειδικά κέντρα τα οποία φιλοξενούνται σε τέντες και με τους ασθενείς να περιμένουν για ώρες στο κρύο για να εξεταστούν, δεν επαρκούν όπως ούτε και τα ειδικά εξοπλισμένα κρεβάτια. Εννοείται ότι υπάρχει έλλειψη σε γάντια και σε μάσκες και οι λίγοι μικροπωλητές που τις πουλούσαν στους δρόμους (!) έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Σε σχετική ερώτηση ο Τραμπ απάντησε πως τα εργοστάσια και πάνω από δέκα εταιρείες στην Αμερική εργάζονται νυχθημερόν ώστε να υπάρχει κάλυψη αλλά οι υπεύθυνοι επιμένουν πως είναι ήδη αργά.

Σύμφωνα με τους New York Times τα νοσοκομεία ήδη δεν έχουν καν τα απαραίτητα: χαρακτηριστικό είναι πως στο νοσοκομείο New York-Presbyterian υπάρχει μόνο ένας αναπνευστήρας με αποτέλεσμα ο γιατρός να πρέπει να επιλέξει σε ποιον ασθενή θα τον χρησιμοποιήσει ενώ σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία της πόλης μετατρέπουν σακούλες σκουπιδιών σε αυτοσχέδιες στολές προστασίας.

Όσο για τα 1.800 κρεβάτια στις εντατικές, που διαθέτει αυτή τη στιγμή η πόλη, αναμένεται να έχουν γεμίσει μέχρι τα μέσα της βδομάδας και δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξεύρεση νέων κλινών. Παρότι έχει ήδη ξεκινήσει η μετατροπή του κέντρου Jacob K. Javits σε νοσοκομείο στο κέντρο του Μανχάταν, αυτό δεν αναμένεται να έχει περατωθεί παρά μόνο στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ διαφήμιζε τους εντατικούς ρυθμούς με τους οποίους πολιτιστικά κέντρα μετατρέπονται σε νοσοκομεία αλλά αυτά έπρεπε να υπάρχουν ήδη» επιμένουν οι αρχές της πόλης. Το νοσοκομείο Elmhurst, που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο σε υποδοχή ασθενών με κορονοιό δείχνει να είναι σε αδιέξοδο με «το προσωπικό να έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του αναζητώντας επιπλέον προσωπικό και υλικά» όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι New York Times.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ισπανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως τις 12 Απριλίου

«Σε μια βδομάδα θα έχει γίνει Αρμαγεδδών, αν δεν μετατραπούν άμεσα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα σε νοσοκομεία» επιμένουν λέγοντας πως τα προληπτικά μέτρα δεν αρκούν παρότι οι τρομαγμένοι πολίτες δείχνουν να ανταποκρίνονται βάζοντας από μόνοι τους τον εαυτό τους σε καραντίνα.

Ήδη ο κυβερνήτης της πόλης, Κουόμο τους έχει προτρέψει να αθλούνται μόνο ανά δυο ενώ έχει απαγορεύσει τα αθλήματα που απαιτούν στενή επαφή στα πάρκα-καθώς και το αγαπημένο τους μπέιζμπολ. Πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει και το κέντρο του Μανχάταν θυμίζει σκηνή βγαλμένη από δυστοπική ταινία.

Ωστόσο όλα αυτά δείχνουν να μην είναι αρκετά: παρότι οι περισσότεροι παραμένουν στο σπίτι εφαρμόζοντας την τηλεργασία, οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες στην περιφέρεια της πόλης λειτουργούν ακόμα με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να στοιβάζεται ακόμα στο μετρό. Μεγάλο επίσης πρόβλημα είναι η έλλειψη σε αστυνομικούς καθώς η περίφημη NYPD έχει, επίσης, χτυπηθεί από τον ιό: ένας στους 200 αστυνομικούς νοσεί.

Η μόνη λύση είναι να μετατραπούν μεγάλα γήπεδα και πολιτιστικά κέντρα σε νοσοκομεία ή κέντρα υποδοχής ενώ είναι τραγική η πληροφορία που θέλει τα περισσότερα νοσοκομεία να έχουν ήδη γεμίσει τα νεκροτομεία τους με νεκρούς αναμένοντας ειδικά οχήματα-ψυγεία. Όλοι τώρα φοβούνται πως τα μέτρα έρχονται εκ των υστέρων και πως είναι ήδη αργά.

«Ακόμα και μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν είχε σημάνει συναγερμός» επιμένουν οι γιατροί υποστηρίζοντας πως δεν είχαν καν ενημέρωση για το πως να χειριστούν τους αρρώστους. Τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα με ασθενείς από τις αρχές Μαρτίου και εκείνοι δεν διέθεταν καν τεστ στα οποία εμφανίζουν ήδη έλλειψη. Ένας γιατρός αναφέρει πως υπάρχουν σοβαρά άρρωστοι που περιμένουν για μέρες να νοσηλευτούν θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Στο μόνο που πλέον ελπίζουν είναι να έχουν αποτέλεσμα τα προληπτικά μέτρα αλλά με τους ρυθμούς εξάπλωσης να είναι ήδη μεγάλοι το μόνο που έχουν να περιμένουν είναι το χειρότερο. Και το τραγικότερο όλων: ο Τραμπ θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα σε 15 μέρες ενώ ο ιός αναμένεται να είναι σε έξαρση και η επιχειρηματική καρδιά της Αμερικής, η Νέα Υόρκη ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρήνος στη Ρουμανία για τους 17 νεκρούς από τον κορωνοϊό

Ανησυχία και για την Καλιφόρνια
Εκτός από την Νέα Υόρκη, οι αρχές στρέφουν το ενδιαφέρουν τους τις τελευταίες ώρες και στην Καλιφόρνια καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες παρά τις εκκλήσεις των αρχών να μένουν οι πολίτες στο σπίτι αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Πιστεύαμε αρχικά ότι θα είχαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε έξι έως επτά ημέρες και όχι κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες», επισήμανε χθες ο καθηγητής, Μαρκ Γκάαλι, γραμματέας της Υπηρεσίας Υγείας και Υπηρεσιών της Καλιφόρνιας.  «Παρακολουθούμε αυτή την τάση πολύ, πολύ στενά», πρόσθεσε.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ