Η ευρωπαϊκή χώρα που νίκησε τον κορωνοϊό με την πιο επιθετική τακτική στον κόσμο

Επελαύνει. Μοιάζει, για την ώρα, ασταμάτητος. Σε χώρες που άργησαν να πάρουν μέτρα κι έχουν γερασμένο πληθυσμό (όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία) ο αριθμός των ατόμων που δεν τα κατάφεραν είναι τρομακτικά μεγάλος σε καθημερινή βάση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Μαραθώνια μάχη για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, χιλιάδες δείγματα

Ο κορωνοϊός φαντάζει- και είναι- ένα αόρατο τέρας που άρπαξε σύσσωμη την ανθρωπότητα από το λαιμό και της προκάλεσε ασφυξία, κάνοντας της απανταχού κυβερνήσεις να ψάχνουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισής του, ούτως ώστε να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.
 
Και μπορεί η πλειονότητα των ειδήσεων που κυκλοφορούν να είναι ελαφρώς πιο φωτεινές από το έρεβος, όμως υπάρχουν και πραγματικά καλά νέα- όπως, φερ’ ειπείν, ο δρόμος που ακολουθεί η Ισλανδία.
 
Η μικρή νησιωτική χώρα της Βόρειας Ευρώπης (364.000 συνολικός πληθυσμός) έχει επιλέξει την επιθετική στρατηγική σε ό,τι έχει να κάνει με τα τεστ στα οποία υποβάλλει τους κατοίκους της. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην Ισλανδία έχουν γίνει 3787 τεστ και έχουν καταγραφεί 218 περιπτώσεις ανθρώπων που προσεβλήθησαν από τον ιό.
 
Το νούμερο των συνολικών ελέγχων «μεταφράζεται» σε 10.405 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ξεπερνώντας κατά πολύ τους αντίστοιχους που γίνονται στη Νότια Κορέα (5.203/ εκατ.), την Ιταλία (2.478/ εκάτ.) και την Αγγλία (764/ εκάτ.).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι χώρες που δεν έχουν καταγράψει κρούσμα κορωνοϊού
 
Αυτός ο αριθμός φέρνει την Ισλανδία στην πρώτη θέση, ποσοστιαία πάντα, των ελέγχων/ εκατομμύριο κόσμου, κάτι που δίνει φυσικά τη δυνατότητα στους επιστήμονες της χώρας να προβούν σε πολύ πιο αποτελεσματικές έρευνες και να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα, μιας και τα τεστ τους είναι πολύ πιο ακριβή εν συγκρίσει με τον υπόλοιπο κόσμο.
 
«Στόχος μας είναι να να μπορέσουμε να εξετάσουμε… ολόκληρη τη χώρα», είναι τα λόγια του Θορολφούρ Γκιούνασον, του επικεφαλής επιδημιολόγου της Ισλανδίας, ο οποίος συμπληρώνει πως «Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για την συμπεριφορά του ιού στο σύνολο της κοινωνίας μας. Οι περισσότερες χώρες τη δεδομένη στιγμή κάνουν τεστ μόνο σε αυτούς που εμφανίζουν συμπτώματα.
 
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα λένε πως από τους 218 που νοσούν στην Ισλανδία  οι μισοί περίπου είναι ασυμπτωματικοί, ενώ οι υπόλοιποι μισοί εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά της κοινής γρίπης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το «έτσι κι αλλιώς θα πέθαινε» στο «ο επόμενος που εν να ψοφήσει να εν δημοσιογράφος»
 
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ χρήσιμα τόσο για τη μελέτη της αντίδρασης του ιού σε μεγάλη κλίμακα στο εγγύς μέλλον, αλλά είναι δεδομένο πως θα βοηθήσουν και στις μελέτες που θα γίνουν μακροπρόθεσμα για τον Covid-19».
 
Φυσικά, αντιλαμβάνεται κανείς πως η (πολυπόθητη) τακτική των μαζικών τεστ δεν είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλες χώρες- στην Ισλανδία των κάτω των 400.000 κατοίκων είναι απείρως πιο εφικτό.
 
Ωστόσο, τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτή τη μέθοδο είναι επιστημονικό χρυσάφι, καθώς αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πώς οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή αυτοί που περνούν ήπια τον κορωνοϊό μπορούν να μολύνουν έναν εξωπραγματικό αριθμό συμπολιτών τους και να «βοηθήσουν» άθελά τους (ή, στην περίπτωση της Ελλάδας, πολλές φορές λόγω της ατέρμονης βλακείας ορισμένων) στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.
 
Η Ισλανδία, λέει ο Γκιούνασον, θέλει ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα της ιταλικής πόλης Βο, εκεί όπου και οι 3000 κάτοικοί της υποβλήθηκαν σε τεστ, διαπιστώθηκε ποιοι νοσούν… εμφανώς ή χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα, ιχνηλάτησαν επιτυχώς τις επαφές τους, έβαλαν τους 66 που βρέθηκαν θετικοί σε καραντίνα 14 ημερών και κατάφεραν να ξεφορτωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον ιό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η άλλη πλευρά της πανδημίας-Άνθρωποι πεθαίνουν... αλλά ο πλανήτης αναρρώνει
 
Τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό της, λοιπόν, και διαμοιρασμός των συμπερασμάτων μετά το πέρας των ερευνών με τον υπόλοιπο κόσμο, ούτως ώστε να βρεθεί πιο γρήγορα το φάρμακο απέναντι στον καταραμένο κορωνοϊό.
 
Η Ισλανδία δείχνει τον δρόμο, γιατί μπορεί. Και, κάπως έτσι, το ποτήρι φαντάζει αίφνης λίγο περισσότερο μισογεμάτο απ’ όσο μισοάδειο.
 
Αν θέλουμε άπαντες να γεμίσει μέχρι πάνω, έχουμε να κάνουμε μόνο ένα πράγμα: να μείνουμε σπίτι…
Πηγή: menshouse.gr

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία