Ο απολογισμός του κορωνοϊού ανά το παγκόσμιο-Ύφεση στην Κίνα, σε έξαρση στην Ευρώπη

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όμως ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μολυσμένοι από τον SARS-CoV-2 στο εξωτερικό ανήλθε σε 39, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.
 
Από τα κρούσματα που "εισήχθησαν" στη χώρα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, τα 14 εντοπίστηκαν στην Γκουανγκντόνγκ, 8 στη Σαγκάη και 6 στο Πεκίνο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τα 80.967.
 
Ο απολογισμός των νεκρών της πανδημίας, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο στην μεγαλούπολη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, ανερχόταν σε 3.248 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξημένος κατά τρεις από την προηγουμένη.
 
Καλιφόρνια
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θέτει ολόκληρη την πολιτεία και τα 40 εκατομμύρια των κατοίκων της σε καραντίνα για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
"Είναι καιρός όλοι μας, ως πρόσωπα και ως κοινότητα, να αναγνωρίσουμε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα" για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, τόνισε ο Νιούσομ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
"Η αλληλεξάρτηση" των Καλιφορνέζων "κάνει αναγκαίο να διατάξουμε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του σε ολόκληρη την πολιτεία. Αυτή η οδηγία τίθεται σε ισχύ απόψε", τόνισε ο Νιούσομ.
 
Το ίδιο μέτρο είχε ανακοινώσει λίγη ώρα νωρίτερα ο δήμαρχος της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης του Λος Άντζελες Ερικ Γκαρσέτι, "για να σωθούν ζωές", καθώς ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται, με την ομάδα μπάσκετ Λος Άντζελες Λέικερς να επιβεβαιώνει νωρίτερα χθες ότι δύο παίκτες της έχουν μολυνθεί.
 
Τουλάχιστον 12.260 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν και τουλάχιστον 200 έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19, οι περισσότεροι στην πολιτεία Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη.
 
Οι αρχές του Παναμά έχουν καταγράψει 137 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ, αριθμό σημαντικά αυξημένο από τα 109 της προηγουμένης.
 
Ο Πρόεδρος της χώρας, Λαουρεντίνο Κορτίσο, γνωστοποίησε πως αναστέλλονται για έναν μήνα όλες οι επιβατικές διεθνείς πτήσεις, από τις 23:59 της Κυριακής [τοπική ώρα 05:59 της Δευτέρας ώρα Κϋορου], στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Ο πρόεδρος της χώρας όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην κεντρική Αμερική - ένας θάνατος μέχρι χθες - διευκρίνισε ότι οι εμπορευματικές πτήσεις, οι πτήσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς και οι πτήσεις εσωτερικού θα συνεχιστούν κανονικά "μέχρι νεοτέρας διαταγής".
 
Το διεθνές αεροδρόμιο Τοκούμεν στην πόλη του Παναμά είναι το πιο πολυσύχναστο της κεντρικής Αμερικής κι ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη τη Λατινική Αμερική.
 
Ο παναμαϊκός εθνικός αερομεταφορέας, η εταιρεία COPA, ανακοίνωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα την μείωση του 80% της δραστηριότητάς της, κυρίως στο Τοκούμεν.
 
Νέα Ζηλανδία
Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των ασθενών να ανέρχεται πλέον σε 39 στη χώρα αυτή.
 
Κανένας από τους 11 ανθρώπους που επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκαν δεν χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο.
 
Τέθηκαν σε περιορισμό κατ` οίκον. "Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και περιμένουμε ότι θα υπάρξουν κι άλλα, δοθείσης της ταχύτατα εξελισσόμενης κατάστασης διεθνώς", σημείωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, ο Δρ. Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
 
Αϊτή
Ο Πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοίζ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, κλείνοντας τα σύνορα και επιβάλλοντας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
 
Ο Μοίζ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλα τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σύνορα της πιο φτωχής χώρας του δυτικού ημισφαιρίου θα κλείσουν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για τους ανθρώπους, πάντως θα επιτρέπεται η διέλευση εμπορευμάτων. Σχολεία, πανεπιστήμια, χώροι λατρείας και βιομηχανικά πάρκα θα κλείσουν και θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 μέχρι τις 05:00 από Παρασκευή, πρόσθεσε.
 
Απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 10 ανθρώπων, δημόσιες ή ιδιωτικές. Η Αϊτή ήταν μέχρι χθες μια από τις τελευταίες χώρες στην Καραϊβική Θάλασσα που δεν είχαν καταγράψει κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
 
Οι αρχές είχαν ήδη αναστείλει τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική και έθεσαν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
 
Η Αϊτή απλά δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί επιδημίες, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και του εντελώς ανεπαρκούς συστήματος υγείας.
 
Μια από τις βασικές συμβουλές για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αλλά οι περισσότεροι Αϊτινοί δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε καν τα χρήματα για να αγοράσουν σαπούνι.
 
Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Αϊτής ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, δεν έχει δηλαδή εισόδημα υψηλότερο από 2,41 δολάρια την ημέρα, κατά δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Η χώρα μόλις άρχιζε να συνέρχεται από το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας που κράτησε εννιά χρόνια και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη - κυανόκρανοι των οποίων κατηγορήθηκαν πως προκάλεσαν την επιδημία - στοίχισε τη ζωή σε περίπου δέκα χιλιάδες ανθρώπους.
 
Περού
Οι αρχές του Περού κατέγραψαν την Πέμπτη τους πρώτους τρεις θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, στα 234, στη χώρα των Άνδεων.
 
Οι δύο από τους ανθρώπους που υπέκυψαν ήταν ηλικίας 47 και 69 ετών και είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Το ένα από τα θύματα έπασχε από άσθμα και προβλήματα υγείας που οφείλονταν στην παχυσαρκία.
 
Το τρίτο θύμα ήταν 78χρονος με "ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης", που εισήχθη σε νοσοκομείο την Τρίτη σε κατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας. Δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό.
 
Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα επέβαλε την Τετάρτη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 20:00 ως τις 05:00, για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ διέταξε υποχρεωτικό περιορισμό κατ` οίκον για τα 32 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας για 15 ημέρες.
 
Η Λίμα έκλεισε, εξάλλου, όλα τα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας. Ωστόσο ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του Περού, ο Μιγκέλ Παλάσιος, επισήμανε χθες τις τεράστιες ελλείψεις μέσων προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 
Μεξικό
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο Μεξικό ανήλθε την  Πέμπτη σε 164, από 118 μία ημέρα νωρίτερα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, μία ημέρα αφού σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα.
 
Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και των ΗΠΑ συζητούν την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας, ανέφερε παράλληλα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
 
Δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση δήλωσαν πως οι περιορισμοί ίσως επιβληθούν από σήμερα Παρασκευή και θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που τέθηκαν εφαρμογή στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά.
 
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε ότι συζητά με τον μεξικανό ομόλογό του Μαρσέλο Εμπράρδ "ισορροπημένα" μέτρα, τα οποία "θα προστατεύουν τους πολίτες μας από την περαιτέρω διάδοση" του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, αλλά παράλληλα και το διμερές εμπόριο.
 
"Μαζί, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και να δώσουμε προτεραιότητα" στη συνέχιση "των σημαντικών εμπορικών συναλλαγών μας", πρόσθεσε.
 
Αργεντινή
Η κυβέρνηση της Αργεντινής πρόκειται να ανακοινώσει υποχρεωτική καραντίνα για όλο τον πληθυσμό προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην αυτοδιοίκηση την Πέμπτη.
 
Η καραντίνα θα ισχύσει τουλάχιστον από τα μεσάνυχτα σήμερα Παρασκευή 20ή ως την 31η Μαρτίου, διευκρίνισαν οι πηγές.
 
Το Μπουένος Άιρες ήδη έκλεισε τα σύνορα για 15 ημέρες και ανέστειλε τις πτήσεις προς και από χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Αίγυπτος
Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη μάχη κατά του κορωνοϊού, ανεβάζοντας σε επτά τα θύματα από τον φονικό ιό στην Αίγυπτο.
 
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε απόψε 46 νέα κρούσματα από κορωνοϊό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 256.
 
Ανάμεσα στα 46 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, οι 42 είναι Αιγύπτιοι και οι υπόλοιποι 4 αλλοδαποί, όλοι τους σχετιζόμενοι με προηγούμενες γνωστές περιπτώσεις κρουσμάτων.
 
Ο νέος θάνατος αφορά έναν άνδρα 68 ετών που πέθανε σε νοσοκομείο αναφοράς, στην Γκίζα, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
 
Πάντως, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Χάλιντ Μεγκάχεντ, ο αριθμός των ασθενών με κορωνoϊό των οποίων η επανεξέταση είχε αρνητικά αποτελέσματα, έφτασε τις 42 περιπτώσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα