Αντίποινα των Τούρκων στην επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι 21 μέλη των συριακών ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν και δύο πυροβόλα και δύο εκτοξευτήρες πυραύλων καταστράφηκαν στα τουρκικά αντίποινα για τα πλήγματα που σκότωσαν δύο Τούρκους στρατιωτικούς στην Ιντλίμπ, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σήμερα.
 
Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πότε εξαπολύθηκαν τα τουρκικά αντίποινα, προτού ή αφού τέθηκε σε ισχύ, τα μεσάνυχτα, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έκλεισαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Κρεμλίνο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκεχειρία από τα μεσάνυχτα στη Συρία συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν
 
Το βράδυ της Πέμπτης δύο Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν όταν συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην πόλη Ιντλίμπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ανακοίνωσε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
 
Ζητά διαρκή αναστολή των εχθροπραξιών ο Γκουτέρες, συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες Πέμπτη την ελπίδα ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσαν η Τουρκία και η Ρωσία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας «θα οδηγήσει σε άμεση και διαρκή αναστολή των εχθροπραξιών», ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπεται να συζητήσει για κατάσταση σήμερα Παρασκευή.
 
Αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «κατέγραψε» τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ο άμαχος πληθυσμός της περιοχής αυτής «ήδη έχει υπομείνει τεράστια δεινά».
 
Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται πως ζουν στην επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Από τις αρχές του Δεκεμβρίου, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν για να σωθούν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, καθώς ο στρατός του συριακού καθεστώτος άρχισε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με ρωσική υποστήριξη.
 
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, στον οποίο ασκούνται πιέσεις εδώ και μία εβδομάδα από την πλειοψηφία των κρατών - μελών του ΣΑ να κάνει περισσότερα για να τερματιστεί η σύρραξη, απηύθυνε επίσης στην ανακοίνωσή του νέα έκκληση να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία με σκοπό να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011.
 
Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το ΣΑ προβλέπεται να αρχίσει έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την Ιντλίμπ σήμερα στις 20:00 [ώρα Ελλάδας].
 
Η Μόσχα, που επικρίνεται έντονα από εταίρους της στο ΣΑ επί εβδομάδες, αναμένεται να τους παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας που έκλεισε με την Άγκυρα.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν