Δευτέρα 30 Μαρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Συντετριμμένος και έκπληκτος από τον θάνατο 33 Τούρκων στο Ιντλίμπ ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ

  29/02/2020 08:35
Συντετριμμένος και έκπληκτος από τον θάνατο 33 Τούρκων στο Ιντλίμπ ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ

Συντετριμμένος και έκπληκτος από τον θάνατο 33 Τούρκων στο Ιντλίμπ ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ

  29/02/2020 08:35
Στο κενό έπεσε η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, στην έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α., το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τις νέες εχθροπραξίες στο Ιντλίπ που προκάλεσαν το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών. Ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στη συνεδρίασε, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την συνεχή κλιμάκωση της κρίσης τις τελευταίες μέρες και «την αλλαγή της φύσης της σύγκρουσης στο Ιντλίμπ».

Μάλιστα σημειώνοντας τις επαφές αντιπροσωπειών Ρωσίας και Τουρκίας στην Αγκυρα και την συνομιλία των προέδρων Ερντογάν και Πούτιν το πρωί της Παρασκευής, τόνισε ότι «χωρίς να βρεθεί λύση, όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου ο κίνδυνος η κλιμάκωση να τεθεί εκτός ελέγχου δεδομένων των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στο Ιντλίμπ είναι κάτι που δεν θα πρέπει να πάρουμε ελαφρά».
 
Ο Βρετανός αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος, Τζόναθαν Άλεν επανέλαβε τη θέση για επαπειλούμενη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιντλίμπ, επικρίνοντας τη Ρωσία και την Τουρκία για «ριψοκίνδυνες τακτικές» που εγκυμονούν τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.
 
Ο Βρετανός πρέσβης δήλωσε συντετριμμένος και έκπληκτος από τους τραγικούς θανάτους τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτικών από τις συριακές επιθέσεις.

«Εκφράζουμε βαθιά συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και το λαό της Τουρκίας, με την οποία σήμερα στεκόμαστε αλληλέγγυοι ως σύμμαχοι σήμερα», πρόσθεσε.
 
Καλώντας Συρία και Ρωσία να διακόψουν αμέσως την επίθεση, κάλεσε τη Μόσχα να δώσει προτεραιότητα στον συριακό λαό και στην ασφάλεια της περιοχής, αντί των συμφερόντων «της δολοφονικής κλίκας», όπως αποκάλεσε το καθεστώς Άσαντ.
 
Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος πρέσβης Κέλι Κραφτ, μιλώντας στο Σ.Α. υποστήριξε ότι η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ παραβιάζουν τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός της Αστάτα σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, πρώτα στην Ανατολική Γκούτα, στη συνέχεια στη Νταράα και τέλος στην Ιντλίμπ.
 
«Τις επόμενες ημέρες, η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, δεν θα σταματήσει. Η Τουρκία έχει την πλήρη υποστήριξή μας να απαντήσει σε αυτοάμυνα, σε αδικαιολόγητες επιθέσεις εναντίον τουρκικών φυλακίων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τους θανάτους των δικών τους στρατιωτών».
 
Προσερχόμενη στη συνεδρίαση, η κ. Κραφτ αναφέρθηκε στη συνομιλία των προέδρων Τραμπ και Ερντογάν, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για αποκλιμάκωση και την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κρίση.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την στρατιωτική της εκστρατεία, η Αμερικανίδα διπλωμάτης είπε πως θα επαναβεβαιώσει όσα είπε στην συνομιλία του με τον Ερντογάν ο πρόεδρος Τραμπ ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για αποκλιμάκωση της κατάστασης επί του εδάφους.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνεδρίαση ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζια, υποστήριξε ότι ο συριακός στρατός απαντά στις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και έχει το δικαίωμα να απαντήσει για να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες.
«Δεν μπορούμε να απαγορεύουμε την εκπλήρωση των προνοιών του ψηφίσματος του Σ.Α. για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας