Παγκόσμια μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού δίνουν πολίτες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η εύκολη μετάδοση του ιού ανεβάζει κατά πολύ τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, ωστόσο ολόκληρος ο πλανήτης δίνει τη μάχη.
 
47 νέοι θάνατοι στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατέγραψε 47 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, γεγονός το οποίο αύξησε σε 2.835 το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα από τον Δεκέμβριο.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε ακόμη ότι κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα 427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκατό περισσότερα από τα 327 τα οποία επαληθεύτηκαν την Πέμπτη, γεγονός που αύξησε το σύνολό τους σε 79.251 στην ηπειρωτική Κίνα.

45 από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ενώ στην πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Ουχάν, υπέκυψαν 37 ασθενείς, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή. Ένας ασθενής υπέκυψε στο Πεκίνο και ένας στην επαρχία Χενάν.

Κατά τις υγειονομικές αρχές, καταγράφηκαν επίσης ως χθες τα μεσάνυχτα 248 ύποπτα κρούσματα. Συνολικά τα ύποπτα κρούσματα ανέρχονται σε 1.418.

Παράλληλα χθες 2.885 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία αφού κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν, ενώ ο αριθμός των ασθενών που θεωρείται πως βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση μειώθηκε κατά 288, στους 7.664.

Συνολικά, 39.002 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα έχουν λάβει εξιτήριο.

Η Επιτροπή ανέφερε πως έχει καταγράψει 658.587 «στενές επαφές» φορέων του κοροναϊού. Από αυτές, η ιατρική παρακολούθηση 10.193 ανθρώπων τερματίστηκε χθες Παρασκευή, ενώ απομένουν υπό παρακολούθηση 58.233 άνθρωποι.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής είχαν καταγραφεί 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δύο θάνατοι στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μακάο και 34 κρούσματα και ένας θάνατος στην Ταϊβάν, που συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία που ανακοινώνει το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί πάντα τη νήσο κινεζική επαρχία που έχει αποσκιρτήσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη με τον κορωνοϊό, το stop στα οδοφράγματα και οι τουρίστες στην απομόνωση

Ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν τρεις νέους θανάτους και 594 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19 μέχρι σήμερα, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 2.931 στη χώρα αυτή.
 
Τρεις γυναίκες υπέκυψαν στην COVID-19 στην περιοχή της πόλης Ντέγκου (νότια), εξέλιξη η οποία αύξησε σε 16 το σύνολο των θυμάτων της επιδημίας πνευμονίας, διευκρίνισαν τα Κορεατικό Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Σαββατοκυρίακο στο σπίτι
 Η Νότια Κορέα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο ξέσπασμα της επιδημίας εκτός Κίνας, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 17.

«Σας ζητάμε να αποφεύγετε να συμμετέχετε σε δημόσιες εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων θρησκευτικών εκδηλώσεων ή διαδηλώσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Κιμ Κανγκ-λιπ υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «μια κρίσιμη στιγμή» στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, ενώ πρόσθεσε: «Παρακαλώ μείνετε σπίτι, αποφεύγετε να βγαίνετε έξω και περιορίστε τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους».

Τουλάχιστον 476 από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην νοτιοανατολική πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της η χριστιανική αίρεση που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα, και άλλα 60 στη γειτονική επαρχία Βόρειο Γκιεονγκσάνγκ.

Οι αρχές έχουν διενεργήσει τεστ σε περισσότερα από 210.000 μέλη της αίρεσης και 65.000 εκπαιδευόμενους, αφού μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή και ως «ασθενής 31», συμμετείχε σε θρησκευτική τελετή προτού βρεθεί θετική στον covid-19.

Περισσότερο από το 88% των μελών της αίρεσης έχουν ελεγχθεί και περίπου 3.300 έχουν συμπτώματα όπως πυρετός, επεσήμανε ο Κιμ.

Εξάλλου κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της αίρεσης καταγγέλλοντας ότι αρνήθηκε να παραδώσει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο των μελών της, αν και η εκκλησία αρνείται τις κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ουρές στο οδόφραγμα του Αγ. Δομετίου-Πώς σχολιάζουν τα μέτρα οι πολίτες

Πρώτο κρούσμα στο Μονακό
Η κυβέρνηση του Μονακό ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στο πριγκιπάτο, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση του ασθενούς «δεν εμπνέει ανησυχία» και διευκρινίζοντας πως βρισκόταν σε εξέλιξη η «διακομιδή» του σε νοσοκομείο της Γαλλίας.
 
Το πρόσωπο αυτό, που κατοικεί στο Μονακό, τέθηκε σε απομόνωση χθες το πρωί στο κέντρο υγείας Princesse Grace. Επρόκειτο να διακομιστεί χθες το βράδυ στο επιδημιολογικό τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, δυνάμει συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
 
Ο ασθενής αυτός δεν συγκαταλέγεται στα 19 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό τα οποία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας,, ο Ολιβιέ Βεράν, διευκρίνισε μονεγάσκος εκπρόσωπος.
 
Ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος του ανθρώπου που έχει μολυνθεί «τέθηκε υπό περιορισμό κατ’ οίκον» και υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ έχει αρχίσει επιδημιολογική μελέτη, διευκρίνισε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου.
 
Ξεπερνούν τα 50 τα κρούσματα στη Γερμανία
Έκκληση για μέτρο και σύνεση απηύθυνε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού Covid-19 και τόνισε ότι δεν πρέπει να ακυρωθούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις.
 
Μιλώντας χθες το βράδυ κατά την διάρκεια δεξίωσης στην εκλογική της περιφέρεια, το Στράλζουντ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία ανήκει στις χώρες που έχουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουν τον ιό και σημείωσε ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλει σε αυτό: «Για παράδειγμα, εγώ απόψε δεν θα δώσω το χέρι μου σε κανέναν!», είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πνεύμα, το ιατρικό επιτελείο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπάγερν του Μονάχου συνέστησε στους παίκτες να μην δίνουν αυτόγραφα στους θαυμαστές τους και να μην φωτογραφίζονται μαζί τους. Ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί το θέμα και ζητά την κατανόηση των φιλάθλων.
 
Χθες στην Γερμανία τα κρούσματα του κοροναϊού ξεπέρασαν τα 50, με 37 να εντοπίζονται στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, 14 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τουλάχιστον από ένα κρούσμα σε Έσση, Αμβούργο και Ρηνανία - Παλατινάτο. Εξιτήριο έχουν λάβει 14 ασθενείς στην Βαυαρία που είχαν διαγνωστεί στην αρχή της επιδημίας στη χώρα, ενώ σε απομόνωση παραμένουν ακόμη χιλιάδες άνθρωποι στα κρατίδια όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του κοροναϊού.
 
Στο μεταξύ ο μικροβιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βερολίνου «Σαριτέ», ο Κρίστιαν Ντρόστεν, δήλωσε ότι στη Γερμανία πιθανόν θα μολυνθεί από τον Covid-19 το 60-70% του πληθυσμού, «αλλά δεν γνωρίζουμε το πότε, καθώς μπορεί να συμβεί σε διάστημα δύο ετών ή και μεγαλύτερο». Το πρόβλημα, διευκρίνισε ο κ. Ντρόστεν, θα ήταν εάν είχαμε πολλά συμπτώματα συγκεντρωμένα σε μικρό χρονικό διάστημα. «Για αυτό οι αρχές κάνουν το παν προκειμένου να εντοπίσουν τα κρούσματα στην αρχή και να τα επιβραδύνουν», πρόσθεσε.
 
Με το βλέμμα στην έξαρση του κοροναϊού, η αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι περιορίζει τα δρομολόγιά της, κυρίως στις μικρές και μεσαίες αποστάσεις, ενώ τα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων που δεν χρησιμοποιούνται αυξήθηκαν από 13 σε 23. Η εταιρία εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να εφαρμόσει περικοπές στο ωράριο των υπαλλήλων της.
 
Την ίδια ώρα, μετά την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) και της Έκθεσης Ειδών Σιδήρου της Κολωνίας, η Έκθεση ειδών άθλησης «Fibo», η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου στην Κολωνία, αναβλήθηκε για το β΄ εξάμηνο του έτους. Στην Έκθεση συμμετέχουν περίπου 1.000 εκθέτες· οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 145.000.
 
Τρίτο κρούσμα άγνωστης προέλευσης στις ΗΠΑ                
Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Όρεγκον ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ένας άνθρωπος επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, χωρίς η προέλευση της μόλυνσης να έχει γίνει ακόμη σαφής, καθώς δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ούτε είχε στενή επαφή με οποιονδήποτε γνωστό φορέα του.
 
Ο εν λόγω ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο. Είχε έλθει σε επαφή με ανθρώπους σε πρωτοβάθμιο σχολείο, σημείωσαν οι αρχές. Κατοικεί στην κομητεία Ουάσινγκτον, κοντά στο Πόρτλαντ.
 
Άλλα δύο παρόμοια κρούσματα μόλυνσης από ακόμη απροσδιόριστη προέλευση καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία γειτονεύει με το Όρεγκον.
 
Νωρίτερα χθες Παρασκευή — μερικές ώρες πριν επιβεβαιωθούν τα δύο νέα κρούσματα άγνωστης προέλευσης — ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τόνιζε με ικανοποίηση ότι από τους δεκάδες ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, μόλις ένας ασθενής συνεχίζει να νοσηλεύεται.
 
«Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία και με βάση όλες τις ενδείξεις πάνε καλά», διαβεβαίωσε ο Πενς, στον οποίο ανατέθηκε ο συντονισμός της αντίδρασης των στην επιδημία από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις.
Οι ΗΠΑ συστήνουν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιταλία
Οι ΗΠΑ συνέστησαν χθες Παρασκευή στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού.
 
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δικαιολόγησε την απόφασή του επισημαίνοντας ότι «στις πληγείσες περιοχές η πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα παραμένει περιορισμένη», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.
 
Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στους Αμερικάνους «να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους», υπογραμμίζοντας «την εξάπλωση της μόλυνσης» στην Ιταλία.
 
Με 650 επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, αν και μόνο οι 303 θεωρούνται πραγματικά ασθενείς, η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο. Συνολικά 17 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του νέου κοροναϊού, κυρίως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενες νόσους.
 
Προκειμένου να αποφύγουν την εξάπλωση της επιδημίας στο έδαφός τους οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στα ταξίδια προς τις χώρες που έχουν πληγεί από τον covid-19, κυρίως την Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας.

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση