Καλπάζει και σκορπά τρόμο στον πλανήτη ο κορωνοϊός-Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης

Το ξέσπασμα της επιδημίας του Covid-19 «λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις», ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του ιού στην Νιγηρία και την υποσαχάρια Αφρική, επαναλαμβάνοντας ότι ο ιός μπορεί να πλήξει τις περισσότερες «αν όχι, όλες τις χώρες».

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμάιερ δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα άτομα αναμολύνονται από τον ιό Covid-19, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί πώς γίνονται τα τεστ.
 

Γενικώς, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό θα έχει ανοσία, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Έλλειψη νοσηλευτών και γιατρών στην Λομβαρδίας
Μεγάλη έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών στην «κόκκινη ζώνη» της Λομβαρδίας, όπου βρίσκονται σε καραντίνα 50.000 πολίτες. Οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί σε απομόνωση και δεν μπορούν να επισκεφθούν τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στο σπίτι και παρουσιάζουν επιπλοκές. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί, πλέον είναι μόνον σε θέση να απαντούν στο τηλέφωνο και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ακόμη φροντίσει για την αντικατάστασή τους.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε για να ληφθούν νέα μέτρα προς στήριξη των παραγωγικών τάξεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κοροναϊού.

Σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα, σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας οι ακυρώσεις κυμαίνονται από το 50% μέχρι το 90%. Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θα πρέπει να διαθέσει δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας.

Έκκληση απευθύνουν οι γονείς παιδιών που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό στην Λομβαρδία, ζητώντας να σταματήσουν να δημοσιοποιούνται -από ανεύθυνους συμπολίτες τους- τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που παραβιάζει την νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των
κρουσμάτων καταγράφηκε χθες στο Ιράν

Στους 26 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στο Ιράν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι αρχές της χώρας, όπου μεγαλώνει και ο κατάλογος των αξιωματούχων που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια covid-19.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ ανακοίνωσε χθες ακόμη επτά θανάτους, αλλά και 106 νέα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στην Τεχεράνη και την Γκιλάν (στο βόρειο Ιράν), ανεβάζοντας σε 245 τον αριθμό των ασθενών στη χώρα.

«Με δεδομένο τον αριθμό των εργαστηρίων», θα πρέπει κανείς να αναμένει «ξαφνική αύξηση» των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που εντοπίζονται, εξήγησε.

Πάντως τα 106 νέα κρούσματα σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Ιράν.

Εξάλλου μετά την ανακοίνωση την Τρίτη της μόλυνσης του υφυπουργού Υγείας Ιράζ Χαριρσί και του βουλευτή Μαχμούντ Σαντέκγι, το πρακτορείο Irna μετέδωσε χθες ότι η αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Γυναίκες και την Οικογένεια Μασουμέζ Εμπτέκαρ επίσης μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό.

Άλλη μία γνωστή προσωπικότητα του Ιράν που έχει μολυνθεί είναι ο Μοζτάμπα Ζολνούρ, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε βίντεο που μεταδόθηκε από πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν περιορισμούς στην κυκλοφορία των Ιρανών στη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Εξάλλου χθες προχώρησαν σε μια σπάνια κίνηση: ακύρωσαν τη μεγάλη, εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη και στις πρωτεύουσες άλλων 22 επαρχιών, ανάμεσά τους και στις ιερές πόλεις των σιιτών Κομ και Μασχάντ.

Τέσσερα τα κρούσματα στην Ελλάδα
Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, καθηγήτρια που έκανε ιδιαίτερα και η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. "Αττικόν".

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Είναι η δεύτερη περίπτωση που διεγνώσθη στην Αθήνα, μετά τη 40χρονη που εργάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ακόμη, διαπιστώθηκε πως τα παιδιά της 40χρονης γυναίκας που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, φοιτούν στο Κολλέγιο Αθηνών.

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, κλειστά θα παραμείνουν άλλωστε σήμερα, το Γυμνάσιο και Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού, καθώς και το Νηπιαγωγείο "Ι.Μ. Καρράς".

Ιταλός, το πρώτο κρούσμα του ιού στη Νιγηρία
Ο Ιταλός, που είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νιγηρία, δεν εξετάστηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Λάγκος και κυκλοφόρησε σε ολόκληρη την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας προτού ασθενήσει και πάει σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Οσάγκιε Εχανίρε.

Ο Ιταλός, που εργάζεται στη Νιγηρία, έφτασε στο Λάγκος από το Μιλάνο στο βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου και δεν είχε συμπτώματα όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο του.

«Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα», διαβεβαίωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι νοσηλεύεται σε κέντρο που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Τώρα οι αρχές αναζητούν τους υπόλοιπους επιβάτες της πτήσης, αλλά και όλους όσους συνάντησε προτού τελικά νοσήσει.

Το Λάγκος είναι μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία πριν από έξι χρόνια είχε πληγεί από την επιδημία του ιού Έμπολα.

Αυτό εξάλλου είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην υποσαχάρια Αφρική.

Η Νιγηρία είναι η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής, με σχεδόν 200 εκατομμύρια κατοίκους, είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη (σχεδόν 7.000 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) και μία από τις χώρες με το πιο ευάλωτο σύστημα υγείας παγκοσμίως.

Το 2014 όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα από την επιδημία του Έμπολα στο Λάγκος είχε επικρατήσει πανικός στην πόλη. Τελικά μόνο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους 19 που μολύνθηκαν από τον ιό αυτόν που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 11.000 ανθρώπων στη δυτική Αφρική μεταξύ του τέλους του 2013 και του 2016.

Περίπου 60 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία
Υπάρχουν περίπου 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προσθέτοντας ότι σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και κάποιοι που έχουν αποθεραπευτεί.

Ερωτηθείσα πόσα ακριβώς είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, η ίδια απάντησε: "Αυτή τη στιγμή έχουμε σχεδόν 60, αλλά είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται, όπως επαναλαμβάνουμε διαρκώς".

Δύο νέα κρούσματα στην Κροατία
Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κοροναϊού (COVID-19) στην Κροατία, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε πέντε, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Βίλι Μπέρος.

Πρόκειτα για άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους νοσούντες από τον ιό και νοσηλεύονται, με ήπια συμπτώματα, στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ, «Fran Mihaljevic», όπως ανέφερε ο κ. Μπέρος στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ασθενείς είχαν προσέλθει οικειοθελώς για εξετάσεις και τέθηκαν, από την πρώτη στιγμή, σε απομόνωση. Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, επαναλαμβάνοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Δεύτερο κρούσμα στην Ολλανδία
Νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα του covid-19 εντοπίστηκε στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, αυτή τη φορά στο Άμστερνταμ.

Το προηγούμενο κρούσμα ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ και αφορούσε έναν ασθενή στην πόλη Τίλμπουργκ της νότιας Ολλανδίας.

Και τα δύο κρούσματα αφορούν ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία, οι οποίοι πλέον νοσηλεύονται σε απομόνωση.

Το νέο κρούσμα "δεν συνδέεται με τον πρώτο ασθενή", ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Τα 19 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα
κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε 19 ανήλθαν σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ουαλία και δύο νέων κρουσμάτων στην Αγγλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

"Το σύνολο των κρουσμάτων στη Βρετανία είναι 19", αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Η αεροπορική εταιρεία Brussels Airlines
μειώνει τις πτήσεις στη βόρεια Ιταλία

Η αεροπορική εταιρεία Brussels Airlines, η θυγατρική της Lufthansa, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει τις πτήσεις της στη βόρεια Ιταλία κατά 30% από τις 2 Μαρτίου ως τις 14 λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού στην περιοχή.

"Λόγω της ραγδαίας μείωσης στη ζήτηση αεροπορικών ταξιδίων εντός Ευρώπης, η Brussels Airlines πήρε την απόφαση να περιορίσει την συχνότητα των πτήσεών της σε αριθμό δρομολογίων προκειμένου να μειώσει τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στις επιειρήσεις τους", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση θα επηρεάσει το Μιλάνο, τη Βενετία, την Μπολόνια και τη Ρώμη.

Σάλο προκάλεσε το αίτημα του Ιάπωνα
πρωθυπουργού να κλείσουν όλα τα σχολεία

Εξοργισμένοι γονείς, προβληματισμένοι δάσκαλοι και επιχειρηματίες στην Ιαπωνία προσπαθούσαν σήμερα να βρουν νέους τρόπους για να ζήσουν και να εργαστούν για ένα μήνα, ύστερα από το αιφνιδιαστικό αίτημα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να κλείσουν όλα τα σχολεία σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του κοροναίού.

Σε μια ακόμα δραστική κίνηση, το βόρειο νησί του Χοκάιντο, που έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας στους περίπου 5 εκατ. κατοίκους του, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της πόλης Σαπόρο, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους το σαββατοκύριακο.

«Το Χοκάιντο κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τον ιό, αλλά η κρίση επιδεινώνεται», δήλωσε ο κυβερνήτης Ναομίσι Σουζούκι σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα). Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου.

Η άνευ προηγουμένου κίνηση του Άμπε χθες να ζητήσει από τις τοπικές αρχές να κλείσουν τα σχολεία σημαίνει ότι οι μαθητές δεν θα έχουν μαθήματα από τη Δευτέρα έως τουλάχιστον την έναρξη του νέου σχολικού έτους στις αρχές Απριλίου.

Ακυρώθηκε το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης
Το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης ακυρώνεται λόγω κοροναϊού. Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, καθώς το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στη Γενεύη αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις εκδηλώσεις που θα έχουν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Σαλόνι Αυτοκινήτου, που θα άνοιγε τις πύλες του στις 5 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

 

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση