Ανεξέλεγκτη κατάσταση μετά τη γενική κλιμάκωση στο Ιντλίμπ-Ανταπέδωσε η Τουρκία

Χωρίς τέλος είναι η αιματοχυσία στη Συρία αφού μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς της Συρίας κατά τουρκικών θέσεων στην επαρχία του Ιντλίμπ, η Τουρκία ανταπέδωσε σκοτώνοντας δεκαέξι Σύρους στρατιώτες μετά από βομβαρδισμούς που διεξήγαγε ο τουρκικός στρατός.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν "από το πυροβολικό ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη" και είχαν στόχο θέσεις του συριακού στρατού, κυρίως στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

"Δεκαέξι μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς", δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι απάντησε στις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού στις οποίες σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες στην επαρχία Ιντλίμπ.

"Όλες οι γνωστές θέσεις του συριακού καθεστώτος δέχθηκαν τα πυρά των χερσαίων και εναέριων μονάδων μας", δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόλαση το Ιντλίμπ-Νεκροί 33 Τούρκοι στρατιώτες, ανταποδίδει η Άγκυρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε όλες οι προσπάθειες να συγκεντρωθούν για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη Συρία.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας στις συμφωνίες του Σότσι με την Τουρκία για την επαρχία Ιντλίμπ, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης των εντάσεων και ζήτησε την επιβολή τους. 

Η Συρία υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός, έχει κάθε δικαίωμα να πολεμά κατά  των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ και αυτό είναι κάτι που όπως διεμήνυσε η Μόσχα δεν μπορεί να το απαγορεύσει.

Όπως έκανε γνωστό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για την Ιντλίμπ. Ο Λαβρόφ εξέφρασε παράλληλα και τα συλλυπητήριά του για την απώλεια Τούρκων στρατιωτών στην επαρχία της Συρίας. 

Διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία, είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην Ιντλίμπ.

Ζητά ζώνη απαγόρευσης πτήσεων η Άγκυρα
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αξίωσε η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοδυτική Συρία, προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων του συριακού καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας.
 
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους αμάχους και θα θέσει σε εφαρμογή μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού» στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου 34 τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε βομβαρδισμούς για τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί τη Δαμασκό, ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.
 
«Εκατομμύρια άμαχοι βομβαρδίζονται εδώ και μήνες. Υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, γίνονται συστηματικά στόχος από το καθεστώς» της Συρίας, πρόσθεσε ο Αλτούν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
 
«Οι προστάτες του καθεστώτος, η Ρωσία και το Ιράν, θα χάσουν όλη τους την αξιοπιστία εάν αποτύχουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να μειωθούν τα βίαια επεισόδια και οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ», συμπλήρωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.
 
Άσχημο τέλος για την Άγκυρα αν υπάρξει ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση
Ανώτερος Ρώσος πολιτικός προειδοποίησε σήμερα ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της Συρίας από την Τουρκία, θα έχει άσχημο τέλος για την Άγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
 
Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ ήταν αυτός που έκανε την προειδοποίηση, σύμφωνα με το πρακτορείο.
 
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία που είναι ικανά να εκτοξεύουν πυραύλος Κρουζ στα ανοικτά των συριακών ακτών και κατηγόρησε την Άγκυρα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της βόρειοδυτικής Συρίας χθες.
 
Συνάντηση στο ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Συρίας
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα για διαβουλεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Ιντλίμπ.
 
"Σήμερα το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία", έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο Twitter.
 
Βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.
 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ αργά χθες το βράδυ.

 
Μπορρέλ: Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη στο Ιντλίμπ σε άμεση αποκλιμάκωση
Η ΕΕ καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση στο Ιντλίμπ, προειδοποιώντας για τις ανθρωπιστικές συνέπειες, σύμφωνα με το Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι επικοινωνεί με όλους τους σχετικούς παράγοντες και δηλώνει ότι η ΕΕ εξετάζει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας της.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ δήλωσε: "Η συνεχής κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει επειγόντως. Υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσει σε μια μεγάλη ανοικτή διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση. Προκαλεί επίσης αφόρητη ανθρωπιστική πίεση και θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους".

"Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές για ταχεία αποκλιμάκωση και θλίβεται για όλες τις απώλειες ζωών. Η ΕΕ θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας της. Είμαστε σε επαφή με όλους τους σχετικούς παράγοντες", τονίζει ο Επίτροπος Μπορρέλ.
 
Η Ρωσία στέλνει δύο πολεμικά που φέρουν πυραύλους Κρουζ
Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας γνωστοποίησε ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr στη Μεσόγειο, προς τις ακτές της Συρίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ανάπτυξη των πολεμικών ανακοινώθηκε καθώς η ένταση ανάμεσα στη Συρία και τη σύμμαχό της Ρωσία και την Τουρκία έχει φθάσει στην κορύφωσή της στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας