Ο πλανήτης ετοιμάζεται για πανδημία-Δέκα χώρες ανακοίνωσαν νέα κρούσματα

Δραματικές διαστάσεις στην κρίση του κορωνοϊού δίνει το Reuters με ρεπορτάζ του τα ξημερώματα της Παρασκευής που φέρει τίτλο «ο κόσμος ετοιμάζεται για την πανδημία του κορωνοϊού».

«Οι ελπίδες ότι ο κορωνοϊός θα περιοριστεί στην Κίνα εξαφανίστηκαν την Παρασκευή καθώς κρούσματα εμφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις άρχισαν να κάνουν αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό και οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για παγκόσμια ύφεση» ξεκινά το ρεπορτάζ του Reuters.

Όπως σημειώνεται τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο δρόμο για την χειρότερη εβδομάδα των μετοχών από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 καθώς οι αναταραχές στα διεθνή ταξίδια και την εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοτεί τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εξετάσεις για κορωνοϊό υποβάλλονται τρία πρόσωπα στη Λεμεσό


«Ο κορωνοϊός μοιάζει τώρα περισσότερο σαν πανδημία. Οι αγορές μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και αν υπάρχει μεγάλο ρίσκο, όσο βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Αλλά για την ώρα κανείς δεν μπορείς να πει πόσο θα κρατήσει (σ.σ. η κρίση του κορωνοϊού και πόσο σοβαρή θα γίνει» εξήγησε στο Reuters ο Νοριχίρο Φουτζίτο, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 44 νέους θανάτους και 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη χώρα να είναι ο χαμηλότερος από τις 23 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters συνολικά 10 χώρες ανέφεραν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσα στις οποίες η Νιγηρία, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρας της Αφρικής.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται, επίσης, η δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα κράτη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται. «Ο ιός αυτός έχει δυναική πανδημίας. Δεν είναι η ώρα για φόβο. Τώρα είναι η ώρα για λήψη μέτρων προκειμένου να εμποδίσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού και να σώσουμε ζώες» είπε χαρακτηριστικά την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιχνηλατούν τις κινήσεις των κρουσμάτων στην Ελλάδα-Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό

Σε μια πρώτη «απάντηση» στην έκκληση του διευθυντή του ΠΟΥ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης των ειδικών εξουσιών που της δίνει το Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού.

Στην Ευρώπη, υπενθυμίζει το Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονωϊού διπλασιάστηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία υπήρξαν προειδοποίησεις για επερχόμενη επιδημία και στην Ελλάδα, μια πύλη εισόδου των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα.

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι