Κλιμακώνεται η ένταση στην Συρία-Δεκάδες Τούρκοι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις

Αεροπορικές επιθέσεις του συριακού καθεστώτος, υποστηριζόμενου από ρωσικές δυνάμεις, είχαν ως αποτέλεσμα 34 Τούρκοι να χάσουν τη ζωή τους στα σύνορα Συρίας με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Αξιωματικός στην Τουρκία ανακοίνωσε σύμφωνα με το CNN Turk πως οι τουρκικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 34 Τούρκοι στρατιώτες. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «βαριές απώλειες» στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Υπό αυτό το πρίσμα, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η ένταση ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τα στρατεύματα του καθεστώτος, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, κλιμακώνεται.

Νωρίτερα, η Τουρκία έδωσε πληροφορίες για το μέτωπο στη Συρία, λέγοντας πως οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εξουδετερώσει το τελευταίο διάστημα 1709 στρατιώτες του Άσαντ, αλλά και 55 τάνκ, 3 ελικόπτερα, 18 στρατιωτικά οχήματα και μια σειρά από άλλα οχήματα των ρωσικών και συριακών δυνάμεων στη Συρία.

Σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση Ιντλίμπ «κλίνει προς το μέρος της Τουρκίας», αν και παραδέχτηκε ότι τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή, ότι «το καθεστώς του Άσαντ, έχει πολύ μεγάλες απώλειες» και ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ «συνεχίζονται και θα συνεχιστούν».

Αλληλοκατηγορίες Τουρκίας και Ρωσίας για το μέτωπο στη Συρία
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στο Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Κατά παράβαση των συμφωνιών του Σότσι, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις ένοπλες παράνομες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, με πυρά του πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Τουρκία αναπτύσσει επίσης μαχητικά, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Επικαλούμενο τον Ρώσο εκπρόσωπο για τη Συρία, τον Ολέγκ Ζουράβλεφ, το υπουργείο διευκρίνισε ότι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε την Τρίτη, αφού πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών με σκοπό να πλήξει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Νωρίτερα σήμερα, η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων για να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας μετά τη συμφωνία στο Σότσι για τη Συρία

Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν το 2018 σε μια συμφωνία στην οποία προβλεπόταν ο τερματισμός των μαχών στη Συρία και η εγκατάσταση τουρκικών φυλακίων παρατήρησης στην επαρχία του Ιντλίμπ. Η συμφωνία αυτή ωστόσο κατέρρευσε τις προηγούμενες εβδομάδες και οι δύο χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Οι επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στη Συρία, προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα οι οποίες, μολονότι στηρίζουν αντίθετες πλευρές στη συριακή κρίση, είχαν ενισχύσει τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα