Τρίτη 31 Μαρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Νέα κρούσματα κορωνοϊού σε Ευρώπη, κλείνουν αρχαίες κατακόμβες στο Βατικανό

  27/02/2020 22:37
Νέα κρούσματα κορωνοϊού σε Ευρώπη, κλείνουν αρχαίες κατακόμβες στο Βατικανό

Νέα κρούσματα κορωνοϊού σε Ευρώπη, κλείνουν αρχαίες κατακόμβες στο Βατικανό

  27/02/2020 22:37
Μετά τη σημερινή επιβεβαίωση του πέμπτου κρούσματος του κορωνοϊού στην Αυστρία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς υπολογίζει "περαιτέρω αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων", όπως δήλωσε απόψε, μετά την προηγηθείσα στην Καγκελαρία στην Βιέννη κοινή σύσκεψη με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων και ειδικούς των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, θα αυξηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι δυνατότητες στα ομόσπονδα κρατίδια, δυνατές θα είναι ημερησίως 1.000 εξετάσεις, καθώς, όπως είπε, θα αυξηθούν τόσο οι ύποπτες περιπτώσεις όσο και οι απαραίτητες εξετάσεις. "Η Αυστρία προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να ενεργήσει κατά το δυνατό με μεγαλύτερη συνέπεια για τον περιορισμό της διάδοσης", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι "πολύ σημαντική η συμμετοχή του πληθυσμού" και πως ο καθένας μπορεί να συμβάλει, για παράδειγμα "λαμβάνοντας σοβαρά" ταξιδιωτικές οδηγίες.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσόμπερ ανέφερε ότι θα υπάρχουν σε όλη την επικράτεια ενιαίες πρακτικές στην αντιμετώπιση του κορωναϊού, ανακοινώνοντας ότι με σχετική διάταξη αυτές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή, και θα αφορούν παιδικούς σταθμούς, σχολεία, επιχειρήσεις, χρησιμοποίηση συγκοινωνιακών μέσων και συμπεριφορά στον ιδιωτικό χώρο.

Όπως τόνισε ο ίδιος, θα υπάρχουν σαφείς κανόνες ως προς την αντιμετώπιση επιβεβαιωμένων μολύνσεων και ύποπτων περιπτώσεων, οι οποίοι θα είναι δεσμευτικοί, ενώ έως τώρα υπήρχαν μόνον συστάσεις. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ως παράδειγμα τη στάση που θα πρέπει να κρατηθεί σε ύποπτη περίπτωση σε σχολείο (όπως συνέβη χθες σε σχολείο στη Βιέννη), και κατά την οποία θα γίνεται πλέον η εξέταση επί τόπου και όλα τα πρόσωπα θα πρέπει να παραμένουν στο κτίριο μέχρι να υπάρξουν τα αποτελέσματα, και εάν πραγματικά πρόκειται για κρούσμα, θα αποφασίζονται οι περαιτέρω ενέργειες.

Νωρίτερα, ο Ρούντολφ Ανσόμπερ είχε δηλώσει ότι ήταν μόνον θέμα χρόνου για να υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα στην Αυστρία, καθώς η χώρα, όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να παραμένει μία εξαίρεση ούτε και μπορεί κανείς να θέσει την χώρα κάτω από ένα γυάλινο κάλυμμα. Μιλώντας στην αυστριακή Βουλή, όπου από πλευράς της κυβέρνησης υπήρξε σήμερα ευρεία ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται, ο υπουργός Υγείας είχε αποσαφηνίσει ότι "ο κορωναϊός απολύτως και δεν είναι μία θανατική καταδίκη".

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ - ο οποίος υπεραμύνθηκε των εκτεταμένων μέτρων ασφαλείας που πήρε η κυβέρνηση τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα - επισήμαναν ότι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για περιορισμό του ιού.

Νέα κρούσματα σε Ελβετία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελβετία ανέρχεται στα έξι, αφού οι τοπικές αρχές εντόπισαν δύο ακόμη ασθενείς στο καντόνι του Ααργκάου. Μια γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών νοσηλεύεται στη Ζυρίχη, καθώς βρέθηκε θετική στον Covid-19 ενώ στο Ααργκάου, ένας 26χρονος άνδρας έχει τεθεί σε απομόνωση.

Και οι δύο ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία την περασμένη εβδομάδα. Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας είχαν ανακοινώσει ότι ένα πρόσωπο στη Γενεύη και ένα ζευγάρι στο καντόνι του Γκριζόν βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ένα πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί την Τρίτη, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία.

Μέχρι και απόψε ο νέος ιός είχε προσβάλει περισσότερους από 82.560 ανθρώπους και στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον  2.813 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετρά 78.497 κρούσματα και 2.747 θανάτους. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 433 νέα κρούσματα. Σήμερα ανακοινώθηκαν πάντως μόνο 29 θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θυμάτων σε μία ημέρα εδώ και περίπου έναν μήνα.

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές νέες χώρες (Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν), ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό των χωρών και των εδαφών που πλήττονται από την ασθένεια. Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα.

Έχουν αναφερθεί 1.766 ασθενείς και 13 θάνατοι. Στο Ιράν έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι και έχουν εντοπιστεί 245 κρούσματα. Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς. Στη Γαλλία, οι νεκροί είναι δύο, σε σύνολο 38 κρουσμάτων.

Ματαιώνονται προσκυνήματα και στρατιωτικά γυμνάσια

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων που θέλουν να κάνουν το "μικρό προσκύνημα" στη Μέκκα, το Ούμρα, που μπορεί να γίνει όλον τον χρόνο (σε αντίθεση με το Χατζ που φέτος θα γίνει την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου). Το Ιράν ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της χώρας για τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από τον κορωναϊό ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του σε δεκάδες αλλοδαπούς ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Ιταλία. Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι αναβάλλονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει. 

Στην Ιαπωνία, θα κλείσουν από την Δευτέρα και μέχρι τις εαρινές διακοπές όλα τα δημοτικά σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια. Στη Βόρεια Κορέα, που δεν έχει ανακοινώσει κανένα κρούσμα στο έδαφός της, αναβλήθηκε επ` αόριστον η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Οι ιρακινές αρχές έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους και καφενεία μέχρι τις 7 Μαρτίου. Στο Κουβέιτ, κλείνουν για δύο εβδομάδες οι στρατιωτικές σχολές. Πλήγμα στον αθλητισμό και την οικονομία Ο αγώνας ράγκμπι μεταξύ Ιρλανδίας και Ιταλίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο, αναβλήθηκε.

Οι τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι θα διεξαχθούν κανονικά στην Κορτίνα της Ιταλίας από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου, όμως χωρίς θεατές.

Κλείνουν αρχαίες κατακόμβες στο Βατικανό

Το Βατικανό έκλεισε όλες τις αρχαίες κατακόμβες που συνήθως είναι ανοιχτές για τους τουρίστες, λόγω της επιδημίας του Covid-19 στην Ιταλία. Ο Πασκουάλε Ιακομπόνε, ένας εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας, είπε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να προστατευθούν όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και οι ξεναγοί που εργάζονται σε περιορισμένους, υπόγειους χώρους.

Ο Ιακομπόνε, που είναι γραμματέας της Επιτροπής Ιερής Αρχαιολογίας του Βατικανού, εξήγησε στο πρακτορείο Reuters ότι η συγκέντρωση επισκεπτών σε μικρούς, στενούς και υγρούς χώρους, όπως είναι οι κατακόμβες, παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση του ιού. Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς, κυρίως στη βόρεια Λομβαρδία και το Βένετο.

Οι κατακόμβες, οι υπόγειοι χώροι ταφής των χριστιανών, χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Οι γνωστότερες βρίσκονται στη Ρώμη και αποτελούνται από πολλά χιλιόμετρα υπόγειων στοών, σκαμμένων στον μαλακό βράχο.

Ανήκουν στο Βατικανό, που τις διαχειρίζεται μαζί με πολλές άλλες χριστιανικές κατακόμβες σε όλη την Ιταλία, όπως στη Σικελία, την Τοσκάνη και τη Σαρδηνία. Περίπου δώδεκα από αυτές είναι ανοιχτές για το κοινό. "Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να τις ανοίξουμε και πάλι το συντομότερο δυνατόν, όμως πραγματικά δεν είχαμε άλλη επιλογή", κατέληξε ο Ιακομπόνε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας