Δικαστικό μπλόκο στην επέκταση του αεροδρομίου Χίθροου

Παράνομα έκρινε Εφετείο του Λονδίνου τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για επέκταση του αεροδρομίου του Χίθροου με κατασκευή τρίτου διαδρόμου προσγείωσης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η έγκριση για τον τρίτο διάδρομο δόθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Βρετανία έναντι της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Η προσφυγή είχε κατατεθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις, το τοπικό δημοτικό συμβούλιο του Χίλινγκντον στο δυτικό Λονδίνο και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν. 

Υποστήριζαν ότι ο προηγούμενος Υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ, επί κυβέρνησης Τερέζα Μέι, είχε δώσει το πράσινο φως για τον τρίτο διάδρομο στο Χίθροου αγνοώντας παράγοντες όπως η ποιότητα αέρα, η ηχορύπανση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα δημιουργούνταν από την επέκταση του αεροδρομίου.

Το θέμα της επέκτασης του Χίθροου απασχολεί τον πολιτικό κόσμο στη Βρετανία από το 2003, αλλά οι αποφάσεις πάντα καθυστερούσαν. Πρόταση επέκτασης είχε καταθέσει και η διοίκηση του αεροδρομίου Γκάτγουικ, με τον κ. Γκρέιλινγκ να αποφασίζει τελικά υπέρ του Χίθροου.

Ο επιχειρηματικός κόσμος στη Βρετανία έχει ταχθεί υπέρ ενός μεγαλύτερου Χίθροου, υποστηρίζοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Ο νυν Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε ταχθεί στο παρελθόν ως βουλευτής της περιοχής κατά του τρίτου διαδρόμου στο Χίθροου, αλλά από τότε που ανέλαβε την εξουσία είχε τηρήσει ουδέτερη στάση.

Πάντως, μετά από την απόφαση του Εφετείου η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν θα υποβάλει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως είχε δικαίωμα να κάνει. Αντίθετα, προσφυγή θα υποβάλει η διοίκηση του αεροδρομίου, που ήλπιζε ότι τα έργα θα άρχιζαν το 2021 και θα ολοκληρώνονταν το 2029.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές πανηγυρίζουν για την απόφαση, σημειώνοντας ότι πλέον οποιοδήποτε μεγάλο έργο υποδομής θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές συνέπειες.
 

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ