Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Ε.Ε. με το Η.Β.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, εξέδωσε σήμερα απόφαση που εξουσιοδοτεί την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και ορίζει επίσημα την Κομισιόν ως διαπραγματευτή της ΕΕ. Το ΣΓΥ εξέδωσε επίσης διαπραγματευτικές οδηγίες οι οποίες αποτελούν εντολή προς την Κομσιιόν για τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΕ επιθυμεί να θεσπίσει μια φιλόδοξη, ευρεία και ισορροπημένη οικονομική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εντολή υπογραμμίζει ότι η μελλοντική εταιρική σχέση θα πρέπει να στηρίζεται σε ισχυρές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας και της οικονομικής αλληλεξάρτησης της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με το κείμενο που υιοθέτησε το ΣΓΥ, η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει με το Ηνωμένο Βασίλειο μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών, η οποία να διασφαλίζει μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις για το εμπόριο αγαθών. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να προβλέπει τη συνεργασία σε θέματα τελωνείων και κανονιστικών ρυθμίσεων. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία, διευθέτηση διαφορών και ρυθμίσεις εφαρμογής.

Όσον αφορά την αλιεία, η εντολή αναφέρει ότι η μελλοντική εταιρική σχέση πρέπει να υποστηρίξει την υφιστάμενη αμοιβαία πρόσβαση στα ύδατα, καθώς και τα σταθερά μερίδια των ποσοστώσεων. Η συμφωνία για την αλιεία πρέπει να θεσπιστεί έως την 1η Ιουλίου 2020, ώστε να δοθεί χρόνος για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Η εντολή περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για μελλοντική συνεργασία σε τομείς όπως το ψηφιακό εμπόριο, η πνευματική ιδιοκτησία, οι δημόσιες συμβάσεις, η κινητικότητα, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Η ΕΕ θα επιδιώξει τη δημιουργία μιας συνολικής εταιρικής σχέσης ασφάλειας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρική σχέση πρέπει να περιλαμβάνει την επιβολή του νόμου και τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, καθώς και την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα. Η εντολή προβλέπει ότι η μελλοντική εταιρική σχέση θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα γενικό πλαίσιο διακυβέρνησης που θα καλύπτει όλους τους τομείς συνεργασίας.

Η Κομισιόν θα συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις ημερομηνίες για τις πρώτες διαπραγματεύσεις. Η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Δειτε Επισης

Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας