Στα όρια της πανδημίας ο κόσμος λόγω κορωνοϊού-Αποκλείονται περιοχές σε Ιταλία, Νότια Κορέα, Ιράν

Στο έλεος της επιδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19 φέρεται να παραδίδεται η ανθρωπότητα, καθώς δεκάδες νέες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν σε Νότια Κορέα, Ιταλία και Ιράν, ενώ συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός και των ασθενών στην Κίνα. Γειτονικές χώρες με εκείνες που παρουσιάζουν έξαρση έχουν αρχίσει να κλείνουν τα σύνορά τους και να απαγορεύουν την έλευση επισκεπτών, ενώ μεγάλες περιοχές, με χιλιάδες κατοίκους, μπαίνουν σε καραντίνα.
 
Με σχεδόν 78.000 περιστατικά του Covid-19 επιβεβαιωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικοί λένε ότι η κατάσταση σύντομα θα φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Σε 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην περιοχή Lombardy και η μία στο γειτονικό Veneto, με 50.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και πρόστιμα να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.
 
Στο Ιράν έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια σε 14 επαρχίες ως «προληπτικό μέτρο».
Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in ανακοίνωσε ότι αναφέρθηκαν άλλες 161 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και δύο ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας στους 763 τους ασθενείς και στους επτά εκείνουν που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
 
Στην Κίνα, τη χώρα που ξέσπασε η επιδημία, ανακοινώθηκαν άλλοι 150 θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στη μεγάλη χώρα της Ασίας στους 2.592, καθώς και 409 νέα κρούσματα, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
 
Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846. Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.
 
Ο Paul Hunter, καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας επανέλαβε ότι ο χρόνος για την αναχαίτιση της ασθένειας τελείωσε. «Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έχει μιλήσει πρόσφατα για τη μείωση του παράθυρου ευκαιρίας για τον έλεγχο της τρέχουσας επιδημίας. Το σημείο καμπής μετά το οποίο οι δυνατότητές μας να αποτρέψουμε την εμφάνιση μιας παγκόσμιας πανδημίας, φαίνεται πολύ πιο κοντά μετά τις τελευταίες 24 ώρες».
 
Σύμφωνα με τον Guardian, o Hunter δήλωσε ότι ενώ οι περιπτώσεις μειώνονταν στην Κίνα, όπου άρχισε η εκδήλωση του ιού, το Σαββατοκύριακο διαπιστώθηκαν εξαιρετικά εξελισσόμενα κρούσματα αλλού. Είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα ήταν μέχρι στιγμής άνευ προηγουμένου στην πορεία της επιδημίας, προσθέτοντας: «Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Ιταλία αποτελεί μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη και μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εντοπιστούν αρκετά περισσότερα περιστατικά τις επόμενες μέρες».
 
Ο Hunter είπε επίσης ότι η κατάσταση στο Ιράν θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή. Ο Δρ. Robin Thompson, ερευνητής της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επεσήμανε ότι οι αριθμοί των περιπτώσεων στην Ιταλία διπλασιάστηκαν μεταξύ της Παρασκευής και του Σαββάτου. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο της επιδημίας του κορωνοϊού», είπε. «Η ταχεία απομόνωση των ήπιων περιπτώσεων στις πληγείσες περιοχές είναι σημαντική για την πρόληψη της ουσιαστικής μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία».
 
Τρίτος νεκρός στην Ιταλία
Τον τρίτο νεκρό από τον επιδημία του κορωνοϊού COVID-19 ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιταλία. Πρόκειται για μία ηλίκιωμένη γυναίκα από τη μικρή πόλη Crema της περιοχής Lombardy. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταλήξει μία 77χρονη το Σάββατο και ένας 78χρονος την Παρασκευή.
 
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων.
 
Ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με ταξιδιωτική του οδηγία, συμβουλεύει τους Γερμανούς οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.
 
Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονταν στην Ιταλία και ειδικά σε περιοχές που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.
 
Αυξημένη επιφυλακή και εποπτεία ζητούν οι επιστήμονες
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η επιδημία βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Ο ΠΟΥ εξέπεμψε σήμα συναγερμού, για τον κίνδυνο εξάπλωσης.
 
«Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης» του ιού, δηλώνει ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
 
Την Παρασκευή, ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους εξέπεμψε σήμα κινδύνου. «Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει».
 
Αιτία, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα «χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».
 
Καθηγητές προειδοποιούν ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο».
 
Η γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ, του King's College του Λονδίνου, επισημαίνει επίσης τις «πολύ ανησυχητικές» εξελίξεις, κυρίως την δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας.
 
«Αυτό αφήνει ανοικτή την υπόθεση μετάδοσης μέσω συμπτωματικού ατόμου ή με ελαφριά συμπτώματα», λέει η γιατρός, που θεωρεί «επιτακτικό και οι άλλες χώρες να λάβουν υπ΄όψιν τους αυτές τις καταστάσεις, να ενισχύσουν την εποπτεία των ατόμων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι» και να φροντίσουν για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης.
 
«Πιστεύω ότι πρόκειται για μία νέα φάση» στην διάδοση του Covid-19, εξηγεί ο Ερικ Ντ'Ορτέντσιο, επιδημιολόγος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας.
 
Ο επιστήμονας επισημαίνει επίσης την εμφάνιση στις νεοπληγείσες χώρες «αλυσίδων διάδοσης μέσω μη εντοπισμένων κρουσμάτων», αν και αμβλύνει τον ρόλο των ασυμπτωματικών ξενιστών, εν αναμονή συγκεκριμένων δεδομένων για το θέμα.
 
«Πρέπει να υπάρξει αυξημένη επιφυλακή, πρέπει οι αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία», είτε πρόκειται για αυτόχθονες εστίες είτε για εισαγωγή από άλλες εστίες της επιδημίας.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία