Αυτό είναι το πιο ακριβό ιρλανδικό ουίσκι στον κόσμο

Όταν το αποστακτήριο του Old Midleton στην κομητεία Κορκ της Ιρλανδίας έκλεισε τις πόρτες του το 1975, μετά από 150 χρόνια στην επιχείρηση, πολλά βαρέλια ουίσκι εξαφανίστηκαν μαζί του. Και τώρα, μετά από τόσα χρόνια αποκαλύπτονται ξανά.
 
Την περασμένη Τρίτη, μια συλλογή από ενθουσιώδεις λάτρεις του ουίσκι συναντήθηκαν στο Old Sessions House του Λονδίνου για το λανσάρισμα του Midleton Very Rare Silent Distillewry Collection, της παλαιότερης συλλογής ουίσκι της Ιρλανδίας.
 
Το ουίσκι αυτό προερχόταν από μια μοναδική βύνη ηλικίας 45 ετών που δημιουργήθηκε το 1974 από τον ειδικό του είδους Μαξ Κρόκετ και φυλασσόταν στο εγκαταλελειμμένο αποστακτήριο για τρεις γενιές από τότε. Η παρουσίαση του μπουκαλιού ήταν σε ένα ξύλινο κουτί φτιαγμένο από παλιά βαρέλια ουίσκι, ενώ θα κυκλοφορήσουν μόλις 48 μπουκάλια με την τιμή για αυτό το σπάνιο δείγμα να ανέρχεται στα 40.000 δολάρια.
 
«Είναι πραγματικά ένα σπάνιο ουίσκι» δήλωσε ο Μπράιαν Νέισιον, επικεφαλής οινοπνευματοποιός στο Irish Distillers, που παράγει το Midleton Very Rare. «Ήταν μέρος μιας σειράς καινοτόμων δοκιμασιών που δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ, ούτε θα επαναληφθούν».
 
Μετά από 45 χρόνια ωρίμανσης, το ουίσκι έχει χάσει το 87% του όγκου του, καθιστώντας το φορτίο του βαρελιού πολύ πιο πολύτιμο. Και μόνο το άρωμά του – τα πλούσια μπαχαρικά και η παλιά δρυς – σε κάνουν να καταλάβεις πόσο σπάνιο είναι. «Υπάρχει μια γήινη νότα φρεσκοκομμένης τύρφης και ένα ίχνος δέρματος» εξηγεί ο Νέισιον, καθοδηγώντας τους καλεσμένους σε αυτά τα σπάνια αποστάγματα. «Παράλληλα υπάρχουν κάποιες νότες εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα από ότι θα χαρακτήριζα ως γκρέιπφρουτ. Το ίδιο το βαρέλι δίνει μερικές νότες από ώριμο πεπόνι, αλλά κυρίως μαύρων μούρων». Και τότε έρχεται η ώρα για να δοκιμάσουν οι επισκέπτες.
 
Η γευσιγνωσία ενός εξαίσιου ουίσκι είναι μοναδική. Η πρώτη γουλιά σπάει την επιφάνεια και στη συνέχεια οι κυματιστές γεύσεις εξαπλώνονται, ενώ παράλληλα υπάρχουν ανεξερεύνητα βάθη που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Το ουίσκι Midleton Very Rare περιέχει 51,2% αλκοόλ.
 
Όπως λέει ο Νέισιον: «Είναι άμεσα πλούσιο. Τα αρχικά έντονα μπαχαρικά αρχίζουν σιγά σιγά να μαλακώνουν καθώς έρχεται στο προσκήνιο η συμβολή της βύνης του κριθαριού. Ακολουθεί μια υπέροχη γλυκύτητα από αυτό που θα περιέγραφα ως γλυκόριζα, ζάχαρη κριθαριού και κάποιες νότες μελιού. Κι όλα αυτά σε ένα αυστηρό υπόβαθρο καπνισμένης βελανιδιάς».
 
Το φινίρισμα αργεί να εξασθενίσει και εξακολουθείς να γεύεσαι τα μπαχαρικά και τη βύνη, καθώς προστίθεται μια σταγόνα νερού στα ποτήρια του ουίσκι. Η πράξη αραίωσης, όπως λέει ο Νέισιον, «σβήνει λίγο το αλκοόλ και επιτρέπει στις άλλες γεύσεις να έρθουν στο προσκήνιο. Είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπουμε πώς εξελίσσεται το ουίσκι».
 
Όταν ένα πολύπλοκο, ισορροπημένο ουίσκι, όπως το συγκεκριμένο, κάθεται στο ποτήρι και παίρνει τη θερμοκρασία του δωματίου, αποκαλύπτονται διαφορετικά προφίλ γεύσης σε κάθε νέα γουλιά. «Σε οδηγεί σε ένα ταξίδι σε όλη τη διαδικασία» προσθέτει ο Νέισιον.
 
«Υγρή Ιστορία»
Η Κάρολιν Κουίν, αρχειοφύλακας του Irish Distillers, λέει στο CNN: «Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φράση ‘Υγρή Ιστορία’, αλλά νομίζω ότι για μένα, αυτή είναι η πρώτη φορά που γεύομαι πραγματικά την υγρή ιστορία. Το να βλέπω κάτι που ήταν σιωπηλό για τόσο πολύ καιρό, είναι εξαιρετικό.
 
Αυτό το ουίσκι είναι το πρώτο από τα 6 που θα κυκλοφορήσουν, με ένα κάθε χρόνο μέχρι το 2025, και η ηλικία τους θα κυμαίνεται από τα 45 έως τα 50 χρόνια, όλα από το αποστακτήριο Old Midleton. Το τελευταίο που θα κυκλοφορήσει θα συμπέσει με τα 200α γενέθλια του αποστακτηρίου.
 
Θα κυκλοφορήσουν 44 μπουκάλια από την πρώτη έκδοση προς πώληση στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και την Ιρλανδία. Πάντως, εάν η τσέπη σας δεν το σηκώνει, το συγκεκριμένο αποστακτήριο θα κυκλοφορήσει και κάποιες πιο προσιτές επιλογές ουίσκι με την τιμή να ξεκινά από τα 180 έως τα 310 ευρώ.
 
Πηγή: iefimerida.gr
 

Δειτε Επισης

Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας