Χάος στη Γερμανία για τον διάδοχο της Μέρκελ-Χοντραίνει το παιχνίδι των δελφίνων

Παρότι η καγκελάριος της Γερμανίας διατηρεί ένα ήρεμο προφίλ απέναντι στους ψηφοφόρους της, έχει πια συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί πια να ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή στον πολιτικό βίο της χώρας.

Στην καγκελαρία, η ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, χειρίζεται τη διαδικασία διαδοχής και πώς το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ίδια τη Μέρκελ εντείνεται.

Ο αγώνας εξουσίας στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ είναι κρίσιμος για το μέλλον της Γερμανίας, καθώς, μάλιστα, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας πρωταγωνιστεί τη μεταπολεμική της ιστορία.

Παράλληλα, η ακροδεξιά «Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία» έχει ροκανίσει αυτή την κυριαρχία τα τελευταία χρόνια, συλλέγοντας ψήφους λαϊκίζοντας. Από την άλλη, η Μέρκελ, η οποία προτίθεται να αποχωρήσει από τον θώκο της καγκελαρίας στα τέλη του 2021, έχει επιφορτιστεί σε προσωπικό επίπεδο με την προστασία της πολιτικής κληρονομιάς της.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως αυτή την ώρα η καγκελάριος παρακολουθεί από απόσταση, καθώς η Κραμπ-Κάρενμπάουερ, ηγέτις του CDU, προσπαθεί να στήσει το σκηνικό διαδοχής του αντικαταστάτη της. «Η ιστορική μου εμπειρία είναι ότι οι προκάτοχοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τέτοια πράγματα», ανέφερε η Μέρκελ στο Βερολίνο την Τετάρτη. «Αυτό θα κάνω» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Κραμπ- Καρενμπάουερ, σε μια ακόμα κίνηση πολιτικής αδεξιότητας, δήλωσε δημόσια ότι ο επόμενος ηγέτης του CDU θα είναι επίσης ο υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, μια πρόταση για την οποία δεν είχε υπάρξει προσυνεννόηση με το «αδελφό» κόμμα της Βαυαρίας. 

Το σχέδιο να χρίσουν έναν διάδοχο ασκεί πιέσεις στη Μέρκελ για να αποχωρήσει νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Για τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank, η Μέρκελ είναι μια «κουτσή πάπια» που «δεν φαίνεται να έχει πια τα πράγματα υπό τον έλεγχο της, στο CDU».

Με άλλα λόγια, η όλη ατμόσφαιρα «δείχνει» πως το CDU διέρχεται πολιτική κρίση και μάλλον αναζητείται ένα διάλειμμα για το ίδιο, ύστερα από 14 χρόνια που η Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία. Τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους επικρίνουν ήδη την ηγέτιδα της Γερμανίας.

Πάντως, η πολιτική αναταραχή στη χώρα μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπροστά της τις προκλήσεις για την καθιέρωση μιας νέας τάξης πραγμάτων μετά το Brexit, για την εξέλιξη ή την ύφεση ενός εμπορικού πολέμου με τις Η.Π.Α., για την καθιέρωση της ουδετερότητας του άνθρακα στην οικονομική της λειτουργία. Θα δώσει αυτές τις μάχες, όπως φαίνεται, χωρίς την ηγεσία της Γερμανίας.

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι