Τουρκική στρατιωτική φάλαγγα διέσχισε τα σύνορα με την Συρία

Μια νέα φάλαγγα με τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό διέσχισε τα σύνορα με τη Συρία μέσω του σημείου ελέγχου Καφρ Λουσέιν, στη βόρεια Ιντλίμπ, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath, την ώρα που η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών ως έναν τρόπο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την ανακοπή της εξόδου αμάχων από αυτή τη συριακή περιοχή, όπως δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, μία ημέρα αφότου η Άγκυρα απείλησε με στρατιωτική δράση για την απώθηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
 
Σύμφωνα με το Al Hadath, η τουρκική φάλαγγα αποτελείται από 80 μονάδες, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ειδικών φορτηγών. Η φάλαγγα διέρχεται μέσω των βόρειων τμημάτων της επαρχίας Ιντλίμπ.
 
Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ακόμη ότι οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν άλλες τρεις θέσεις ποαρατήρησης στη βόρεια Ιντλίμπ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 39. Ένα από αυτά τα τρία παρατηρητήρια βρίσκεται κοντά στον διεθνή αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Χαλέπι με τη Λαττάκεια.
 
Το Al Hadath προσθέτει πως 2.535 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού έφθασαν στη Συρία από την Τουρκία αυτόν τον μήνα, ενώ το τουρκικό σύνταγμα που έχει σταλεί στη βόρεια Συρία αυτό τον μήνα περιλαμβάνει 7.300 στρατιωτικούς.
 
Στο μεταξύ, Τούρκος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως οι συνομιλίες με τη Ρωσία δεν ήταν «εντελώς χωρίς αποτέλεσμα». Οι συζητήσεις σημείωσαν πρόοδο, αλλά δεν κατέληξαν σε τελικό συμπέρασμα, είπε.
 
«Η Ρωσία διατήρησε τη θέση που είχε από την αρχή πως η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί από την Ιντλίμπ και να εκκενώσει τα παρατηρητήριά της. Η απόσυρση από την Ινλτίμπ ή η εκκένωση των παρατηρητηρίων δεν βρίσκονται στην ατζέντα», σημείωσε.
 
«Πολλά συζητούνται. Για παράδειγμα, η διασφάλιση της ασφάλειας μέσω Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων ασφαλείας και η διεξαγωγή κοινών περιπολιών μπορούν να είναι δυνατές», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος πρόσθεσε πως τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα αναμένουν από τους προέδρους τους να «τελειώσουν το θέμα».
 
Η Τουρκία η οποία υποστηρίζει αντάρτες που προσπαθούν να εκδιώξουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ απείλησε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ προκειμένου να απωθήσει τις συριακές δυνάμεις που προωθούνται στην Ιντλίμπ, εκτός αν αποσυρθούν μέχρι τα τέλη του μήνα. Χθες ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια τουρκική επίθεση στην Ιντλίμπ είναι «θέμα χρόνου».
 
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι υπήρξε κάποια προσέγγιση με τη Ρωσία στις συνομιλίες τους για την Ιντλίμπ, αλλά αυτές δεν έχουν φθάσει ακόμη τα επιθυμητά επίπεδα.
 
«Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ρώσοι να μας επιβάλουν έναν χάρτη, ανταλλάξαμε έγγραφα που παρουσιάζουν τις αντίστοιχες θέσεις μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.
 
Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Άσαντ, έχει πει πως μια τουρκική επίθεση στην Ιντλίμπ θα ήταν «το χειρότερο σενάριο» και πως η Ρωσία θα εργαστεί προκειμένου να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης εκεί. Το Ιράν, που υποστηρίζει επίσης τον Άσαντ, έχει πει πως είναι έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, αν παραστεί ανάγκη.
 
Ο αξιωματούχος είπε πως η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Τεχεράνη στις αρχές του ερχόμενου μήνα για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη Συρία, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ιντλίμπ. Μια ρωσική αντιπροσωπεία ενδέχεται να έρθει στην Άγκυρα νωρίτερα προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε στην Ιντλίμπ, είπε.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα