Η μάχη της Ιλντίμπ, η προέλαση του στρατού και οι απειλές του Ερντογάν

Μιλώντας την Τετάρτη, ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας. Μια επιχείρηση στην Ιλντίμπ είναι θέμα χρόνου».
 
Πρόσθεσε ότι, «αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ινλντίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς. Δεν έχουμε, μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούσαν. Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη δική μας επιχείρηση στην Ιλντίμπ, την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή». «Αυτή η επιχείρηση είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν.
 
Τι συμβαίνει, όμως, στην Ιλντίμπ και γιατί είναι τόσο θορυβημένος ο Ερντογάν; Όπως εξηγεί το BBC, η περιοχή, μαζί με κάποια κομμάτια της Χάμα, της Λατάκιας και του Χαλεπιού, αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των ανταρτικών και ισλαμιστικών δυνάμεων, που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο Πρόεδρο από το 2011. Κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου αυτού πολέμου, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της συριακής επικράτειας, ωστόσο σταδιακά ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια των Ρώσων, κατάφερε να την ανακαταλάβει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απειλεί ανοιχτά ο Ερντογάν-Είναι θέμα χρόνου μια επιχείρηση στο Ιλντίμπ
 
Στρατηγικής σημασίας περιοχή
«Η Ιλντίμπ είναι στρατηγικής σημασίας για την Κυβέρνηση», αναφέρει το δίκτυο. Βορείως συνορεύει με την Τουρκία και νοτίως υπάρχουν βασικές οδικές αρτηρίες.
 
Από το 2015, όταν και πέρασε στα χέρια της αντιπολίτευσης, η περιοχή διοικείτο από διάφορες ομάδες, οι οποίες συχνά βρίσκονταν σε αντιπαλότητα μεταξύ τους. Από το 2017, η ισχυρότερη δύναμη είναι η ισλαμιστική Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η οποία έχει ανεπίσημους δεσμούς με την Αλ Κάιντα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Έθνη. Τον Ιανουάριο του 2019, η HTS κατάφερε να καταλάβει βίαια μεγάλο μέρος της Ιλντίμπ, εξαναγκάζοντας άλλες ομάδες ανταρτών να διαφύγουν προς το Αφρίν, όπου κυριαρχούσαν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Τον περασμένο μήνα, μία επιτροπή του ΟΗΕ ανέφερε ότι υπολογίζει πως η οργάνωση διαθέτει μεταξύ 12 και 15 χιλιάδες μαχητές στην ευρύτερη περιοχή της Ιλντίμπ.
 
Πέραν της HTS, στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετές άλλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ομάδες που διασυνδέονται με την Αλ Κάιντα, καθώς και ισλαμιστές υπό την ομπρέλα του Εθνικού Συριακού Στρατού, ο οποίος υποστηρίζεται από την Τουρκία. Πέραν αυτών, στην Ιλντίμπτ συνεχίζουν να βρίσκονται κάποιες εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός πως άλλες ομάδες τους πολεμούν.
 
Τον Μάιο του 2017, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν είχαν συμφωνήσει ότι πως η Ιλντίμπ θα αποτελέσει περιοχή αποκλιμάκωσης. Η εν λόγω συμφωνία, όπως επισημαίνει το BBC, ζητούσε τερματισμό των εχθροπραξιών σε τέσσερις περιοχές που ήταν υπό των έλεγχο της αντιπολίτευσης, τον διαχωρισμό των τζιχαντιστών από τους υπόλοιπους αντάρτες και την απρόσκοπτη παράδοση βοήθειας. Επί της ουσίας, ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως.
 
Ο συριακός στρατός επικεντρωνόταν τότε σε άλλες περιοχές, τις οποίες κατέλαβε μέχρι τα μέσα του 2018. Πολλοί αντάρτες από αυτές τις περιοχές μετακινήθηκαν στην Ιλντίμπ. Όταν τον έλεγχο έλαβε η HTS, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Ρώσους, ξεκίνησαν τα πλήγματα. Σταδιακά, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τις νότιες πόλεις και τους αυτοκινητόδρομους που ενώνουν το Χαλέπι με την Λατάκια και τη Δαμασκό.
 
Αποτυχημένη πολιτική
Όλες αυτές οι μάχες έχουν προκαλέσει τεράστια κύματα εκτοπισμένων, με τα Η.Ε. να υπολογίζουν πως από τον Δεκέμβριο έχουν εκτοπιστεί 900,000 άμαχοι. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μετακινηθεί προς τα τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία, στο έδαφος της οποίας βρίσκονται 3,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, δεν θέλει να τους δεχθεί.
 
Πέραν, συνεπώς, του εκνευρισμού του για την προέλαση των δυνάμεων Άσαντ, ο Ερντογάν βλέπει τις δυνάμεις που υποστήριζε να χάνουν και ένα νέο κύμα εκτοπισμένων να κατευθύνεται προς τα σύνορά του. Για λόγους πολιτικούς, επικοινωνιακούς και στρατιωτικούς, χρειάζεται να δείξει ότι αντιδρά στην αποτυχία της πολιτικής του στη Συρία και να μην φαίνεται το αδύναμο σκέλος της εξίσωσης.
 
Η Τουρκία προειδοποίησε τον συριακό στρατό ότι έχει μέχρι το τέλος του μήνα για να υπαναχωρήσει, αλλιώς θα επιτεθεί στρατιωτικά. Έχει ήδη στείλει χιλιάδες στρατιώτες για ενίσχυση στην περιοχή της Ιλντίμπ και υπήρξαν ήδη αιματηρές συμπλοκές. Όμως ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν φαίνεται πρόθυμος να σταματήσει, τώρα που φαίνεται έχει μία πραγματική ευκαιρία για να θέσει ξανά υπό τον έλεγχό του την περιοχή. Και οι Ρώσοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να αφήσουν τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εκεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρή απάντηση του Κρεμλίνου στις απειλές Ερντογάν προς τη Συρία 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα