Unicef: Τρία εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις στον Νίγηρα

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι στον Νίγηρα, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι παιδιά, επλήγησαν τον τελευταίο χρόνο από διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις και χρειάζονται βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
 
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) εκτιμά ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψη ασφάλειας, τον υποσιτισμό, τις περιοδικές επιδημίες, τις πλημμύρες, την ξηρασία και τις εκτοπίσεις πληθυσμού.
 
Ο Νίγηρας, μια φτωχή χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, είναι αντιμέτωπος από το 2015 με τις φονικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στα δυτικά (στο τριεθνές Νίγηρα-Μαλί-Μπουρκίνα Φάσο) και στα νοτιοανατολικά, στα σύνορα με τη Νιγηρία. Στις περιοχές αυτές η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί, προκαλώντας κύματα χιλιάδων προσφύγων, εκπατρισμένων, εσωτερικά εκτοπισμένων και μεταναστών. Όλοι τους, σύμφωνα με τη Unicef, «χρειάζονται πρόσβαση στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και προστασία για να επιβιώσουν».
 
Στην Ντίφα (στα νοτιοανατολικά, όπου δρα η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ) οι επιθέσεις εναντίον αμάχων «εμπόδισαν 263.00 ανθρώπους να επιστρέψουν στις εστίες τους». Στις περιοχές του Τιλαμπέρι και της Τάχουα (δυτικά) 78.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω της «εντεινόμενης ανασφάλειας». Εξάλλου, η επιδείνωση της ασφάλειας σε πολλές ομοσπονδιακές Πολιτείες της γειτονικής Νιγηρίας προκάλεσε μια μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων (πάνω από 40.000 σύμφωνα με τις τοπικές αρχές) προς την περιοχή του Μαράντι, στον Νίγηρα.
 
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στον Νίγηρα φιλοξενούνται σήμερα περίπου 450.000 πρόσφυγες από τη Νιγηρία, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, καθώς και εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι, που εκδιώχθηκαν από τις κοινότητές τους από τους τζιχαντιστές ή από ένοπλες συμμορίες. Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων. Ορισμένοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι ζουν ανάμεσα σε ήδη πάμφτωχους ανθρώπους.
 
«Στις ήδη εύθραυστες κοινότητες υποδοχής, το βάρος των εξαναγκαστικών εκτοπισμών εντείνει τους κινδύνους για την υγεία, την προστασία, τη διατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών», δήλωσε η Φελισιτέ Τσιμπιντάτ, η εκπρόσωπος της Unicef στον Νίγηρα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίηση στην Ντίφα.
 
Την Δευτέρα, 20 γυναίκες και κορίτσια ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Ντίφα, κατά τη διανομή τροφίμων στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των τοπικών αρχών.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων