Η αλήθεια πίσω από τις περίεργες φήμες για πραξικόπημα στην Τουρκία

Σοκάρουν οι πληροφορίες περί σχεδίου νέας απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τις φήμες τα τελευταία 24ωρα να είναι έντονες στην γειτονική χώρα, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης αμερικανικού think tank για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού.

Σε αυτές τις φήμες απάντησαν ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί αλλά και ο Ομέρ Τσελίκ.

«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!» δήλωσε ο Μπαχτσελί.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία», ανέφερε από την πλέυρά του ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ.

Τι αναφέρει η έκθεση
Η έκθεση σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προκάλεσε διαμάχες στη χώρα αφού αναφέρει πως μια νέα προσπάθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος μπορεί να είναι εύλογη και ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ήταν πολύ κοντά στον αμερικανικό στρατό.

Η έκθεση της RAND Corporation για τον αμερικανικό στρατό ισχυρίζεται ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εκδιώξει εκατοντάδες αξιωματικούς μετά από  την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016 προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια στον τουρκικό στρατό.

«Οι αξιωματικοί του μεσαίου επιπέδου εμφανίζονται να είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι από τη στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν ότι θα απομακρυνθούν από τις συνεχείς εκκαθαρίσεις που γίνονται μετά το πραξικόπημα», ανέφερε η έκθεση.

Όπως σημειώνεται «αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλη μια προσπάθεια πραξικοπήματος σε κάποιο σημείο και ο [Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά την απειλή".

Σύμφωνα με το Middle East News η αστυνομία εξακολουθεί να διενεργεί επιδρομές με στόχο υπόπτους του πραξικοπήματος, ενώ οι Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη περίπου 700 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και εργαζόμενοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, αρκετοί αξιωματούχοι βρέθηκαν σε σε συνεδριάσεις πίσω απο κλειστές πόρτες  σχετικά με τη δυνατότητα ενός τέτοιου πραξικοπήματος, αλλά η εκτίμηση στην Άγκυρα ήταν ότι ήταν απλώς μια φήμη, τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο, αρκετοί φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι έλαβαν σοβαρά υπόψη τα ευρήματα της έκθεσης και έγραψαν άρθρα που ανέφεραν ότι ένα πραξικόπημα μπορεί να βρίσκεται στη διαδικασία μτης υλοποίησης.

Ο Hasan Basri Yalcin, ακαδημαϊκός αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah έγραψε τη Δευτέρα ότι όλοι έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη την έκθεση επειδή η Rand εργαζόταν απευθείας για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

"Κανείς δεν πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα ως θεωρία συνωμοσίας", είπε. "Αν δεν βλέπετε πώς όλα αυτά είναι όμορφα σχεδιασμένα και συντονισμένα από ένα ενιαίο κέντρο, δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Μην εκπλήσσετε εάν εμφανιστεί μια προσπάθεια πραξικοπήματος".

Ο Yusuf Kaplan, συντηρητικός συγγραφέας στην εφημερίδα Yeni Safak της Τουρκίας, προέβλεψε ότι αντί να να γίνει από τους οπαδούς του Γκιουλέν, το επόμενο πραξικόπημα θα μπορούσε να διαπραχθεί από κεμαλιστές και κοσμικές ομάδες στο στρατό.

Πάντως, χωρίς να μιλήσει άμεσα για την έκθεση της Rand, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε από το Πακιστάν όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ότι η αντίσταση του τουρκικού λαού στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους.

Σε δύσκολη θέση του τουρκικό υπουργείο Άμυνας και ο Ακάρ
Η έκθεση έβαλε επίσης τον Τούρκο υπουργό Άμυνας σε δύσκολη θέση, περιγράφοντάς τον ως το πρόσωπο-στόχο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας σε μια χώρα όπου περίπου το 90 τοις εκατό του πληθυσμού σήμερα έχουν αντι-αμερικανικές απόψεις.

«Σε όλη αυτή την αναταραχή, ο Χουλουσί Ακάρ παρέμεινε βασικός συνομιλητής για τις ΗΠΑ και άλλους ξένους στρατιωτικούς», ανέφερε η έκθεση.

«Η διατήρηση της θέσης του ως αρχηγού του Τούρκου Γενικού Επιτελείου το 2017 και μετέπειτα ο διορισμός του στη θέση του υπουργού άμυνας τον Ιούλιο του 2018 στο πρώτο προεδρικό διάταγμα του νέου εκτελεστικού προεδρικού συστήματος, υποδηλώνει ότι θα συνεχίσει να είναι η ηγετική μορφή στην τουρκική άμυνα για κάποιο χρονικό διάστημα».

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από αρκετές εβδομάδες σιωπής, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η έκθεση ήταν αδικαιολόγητα διφορούμενη και ότι τα σχόλια που αφορούσαν τον τουρκικό στρατό ήταν αβάσιμα και ανελαστικά.

«Είμαστε λυπημένοι που βλέπουμε ότι κάποιες εκφράσεις στην έκθεση έχουν συνειδητά, ή ασυνείδητα διαστρεβλωμένα», ανέφερε η δήλωση.

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν