Οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να εκδώσουν στη Μαδρίτη τους Καταλανούς πολιτικούς

Το Βέλγιο δεν προτίθεται να παραδώσει στην Ισπανία τους φυγάδες Καταλανούς πολιτικούς Κάρλες Πουτζδεμόν και Τόνι Κομίν προτού το Ευρωκοινοβούλιο αποφανθεί για το αίτημα άρσης της ασυλίας τους ως ευρωβουλευτών, όπως προκύπτει από σημερινή απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης.
 
Επιβεβαιώνοντας την απόφαση του φλαμανδόφωνου δικαστηρίου των Βρυξελλών, ο συνήγορος των δύο Καταλανών Σιμόν Μπεκάρτ τόνισε πως «ο δικαστής αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον το αίτημα για απέλασή τους, αναμένοντας την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας».
 
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Πουτζδεμόν, και ο πρώην σύμβουλός του (υπουργός) Κομίν είχαν καταφύγει στο Βέλγιο στα τέλη του 2017, μετά τη δίωξή τους για απόπειρα στασιασμού –για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας—κι έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί την έκδοσή τους, εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.
 
Το βελγικό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου, που ανέστελλε την εξέταση της έκδοσής τους, λόγω της ιδιότητάς τους ως ευρωβουλευτών. «Στη συλλογιστική του, ο δικαστής τόνισε πως η απόφασή του σχετίζεται με την κρίση του Ιανουαρίου».
Αναφορικά με το ισπανικό αίτημα για την άρση της ασυλίας των Πουτζδεμόν και Κομίν, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει συσκεφθεί ακόμη. Σύμφωνα με πηγές του ευρωπαϊκού οργάνου η απόφασή του δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από τον Ιούνιο.
 
Εξόν από τους Πουτζδεμόν και Κομίν ανοικτό είναι επίσης το ζήτημα εάν θα επικυρωθεί η ασυλία άλλων δύο Καταλανών πολιτικών που έχουν εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο: του πρώην αντιπρόεδρου Οριόλ Τζουνκέρας, που εκτίει ποινή 13 ετών για στασιασμό στην Ισπανία και της Κλάρας Πονσατί, που έχει καταφύγει στη Σκωτία.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί η Ρωσία-«Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το TikTok βρίσκει απέναντί του και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποια υπηρεσία του πρόκειται να απαγορευτεί
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες