Στην εποχή του Brexit-Τι αλλάζει και τι μένει το ίδιο στη μεταβατική περίοδο

Αδειάζει η κλεψύδρα της παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς απόψε, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα κράτος-μέλος θα αποχωρήσει από το μπλοκ.
 
Το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ θα είναι σίγουρα αντικείμενο των ιστορικών του μέλλοντος. Προσπαθώντας να το θέσουν όσο πιο απλά γίνεται, οι συντάκτες της Guardian, αναφέρουν ότι το Η.Β. κάνει… γεωλογικό Brexit από την Ευρώπη εδώ και 8,000 χρόνια. Ιστορικά, ωστόσο, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, το Η.Β. δεν πέρασε τους τελευταίους αιώνες ως πεδίο μάχης, καθώς η ιστορία του είναι αποικιοκρατική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Brexit είναι η αρχή… Το Η.Β. βγαίνει από την Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, σε συνδυασμό με τους ηρωισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησε στους Βρετανούς μια βαθιά αντίληψη πως είναι ξεχωριστοί, κάτι που ενισχύθηκε από τη σχετική οικονομική επιτυχία και έναν έντονα ευρωσκεπτικιστικό Τύπο.  
 
Όλο αυτό το μείγμα δημιούργησε αρνητικές αντιλήψεις για την Ε.Ε. Ο ευρωσκεπτικισμός των Συντηρητικών ξεκίνησε το 1988, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 και επέστρεψε δυναμικά, μαζί με τη διακυβέρνησή τους, το 2010.
 
Η συνέχεια είναι γνωστή. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αυξανόμενης δυσαρέσκειας για την μετανάστευση και πολιτικής απειλής από τα δεξιά, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για το Brexit, εάν κερδίσει τις εκλογές του 2015. Μια εν πολλοίς λαϊκιστική, συναισθηματική και μη βασιζόμενη σε γεγονότα καμπάνια, όπως την χαρακτηρίζει η Guardian, με το σλόγκαν «πάρτε πίσω τον έλεγχο» επικράτησε και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 52% υπέρ της αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε.
 
Επί τρία χρόνια, πρώτα η Τερέζα Μέι και ακολούθως ο Μπόρις Τζόνσον, προσπαθούσαν μάταια να πείσουν τη Βουλή των Κοινοτήτων να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο για να μπορέσει η έξοδος της χώρας από το μπλοκ να γίνει με τακτικό τρόπο και οι αποτυχίες έσεισαν συθέμελα το βρετανικό πολιτικό σύστημα. Τελικά το αδιέξοδο έσπασε με κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά στο καθεστώς που θα επικρατεί στη Βόρειο Ιρλανδία και με την νέα, ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απέκτησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, μετά την κατατρόπωση των Εργατικών στις εκλογές, υπερψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης.
 
Όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα απόψε στις Βρυξέλλες, το Η.Β. θα βρεθεί εκτός Ε.Ε. και ο μόνος τρόπος να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μέσω νέας διαδικασίας ένταξης. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να αλλάξουν πολλά κατά τον πρώτο χρόνο, καθώς θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει εντατική διαπραγμάτευση, ώστε να αποσαφηνιστεί η μελλοντική σχέση του Η.Β. με την Ε.Ε.  
 
Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν επτά πράγματα που αναμένεται να αλλάξουν και επτά που θα μείνουν τα ίδια, από την πρώτη Φεβρουαρίου του 2020.
 
Τι αλλάζει

  1. Οι ευρωβουλευτές χάνουν τις έδρες τους
Οι 73 ευρωβουλευτές του Η.Β. θα χάσουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το Η.Β. θα βγει από όλα τα πολιτικά όργανα της Ε.Ε. Το Λονδίνο, ωστόσο, θα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανονισμούς της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο σε νομικές αντιπαραθέσεις.
 
  1. Τέρμα στις ευρωπαϊκές συνόδους
Για να παραστεί ο Πρωθυπουργός του Η.Β. σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να λάβει ειδική πρόσκληση. Επίσης δεν προσκαλούνται πλέον οι Βρετανοί Υπουργοί στις υπουργικές συνόδους.
 
  1. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο εμπόριο
Το Η.Β. θα μπορέσει να ξεκινήσει συζητήσεις με διάφορες χώρες, για τους νέους κανονισμούς για αγορά και πώληση αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό δεν επιτρεπόταν ενώσω ήταν κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση, όμως, θα γίνει με την Ε.Ε., καθώς η εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλέον δασμοί και άλλα εμπορικά εμπόδια. Οι όποιες εμπορικές συμφωνίες θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου.
 
  1. Θα αλλάξει το χρώμα των βρετανικών διαβατηρίων
Το Η.Β. θα πρέπει να επαναφέρει τα μπλε διαβατήρια, 30 χρόνια μετά που τα αντικατέστησε. Αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά και όλα τα νέα διαβατήρια που θα εκδίδονται θα είναι μπλε με χρυσό. Όσοι διαθέτουν βυσσινί διαβατήρια, θα μπορέσουν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.
 
  1. Νομίσματα Brexit
Εκδόθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια νομίσματα Brexit με την ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου, που γράφουν πάνω «ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη», η κυκλοφορία των οποίων θα ξεκινήσει σήμερα. Οι αντιδράσεις για τα νομίσματα είναι ανάμεικτες.
 
  1. Κλείνει το Τμήμα Brexit
Η ομάδα που διαχειριζόταν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Η.Β., καθώς και τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο του no-deal, θα διαλυθεί σήμερα. Πρόκειται για ένα Τμήμα που δημιουργήθηκε από την τότε Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το 2016. Τις συνομιλίες της μεταβατικής περιόδου θα αναλάβει ομάδα με βάση την Downing Street.
 
  1. Η Γερμανία δεν θα προχωρά σε έκδοση πολιτών
Δεν θα είναι δυνατή η έκδοση κάποιων φερόμενων εγκληματιών στο Η.Β., εάν βρίσκονται στη Γερμανία. Το γερμανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση Γερμανών πολιτών, με εξαίρεση τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Πλέον αυτή η εξαίρεση δεν θα ισχύει για το Η.Β. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς υπάρχουν διαφορετικές πρόνοιες στα εθνικά συντάγματα.
 
Τι θα μείνει το ίδιο
 
  1. Τα ταξίδια
Τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τρένα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι πολίτες του Η.Β. θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ουρές των Ευρωπαίων πολιτών.
 
  1. Οι άδειες οδήγησης και τα διαβατήρια ζώων
Ενόσω παραμένουν σε ισχύ, οι άδειες οδήγησης και τα διαβατήρια για κατοικίδια θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά.
 
  1. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας
Οι κάρτες που προσφέρουν σε Βρετανούς πολίτες ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος και  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ε.Ε., την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, θα συνεχίσουν να ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο.
 
  1. Η διακίνηση και η εργασία στην Ε.Ε.
Η ελευθερία της διακίνησης θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και, ως εκ τούτου, οι πολίτες του Η.Β. θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν στην Ε.Ε., με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως μέχρι τώρα. Το ίδιο ισχύει για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Η.Β.
 
  1. Οι συντάξεις
Οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην Ε.Ε. θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική σύνταξη και θα συνεχίσει να υπάρχει ετήσια αύξηση.
 
  1. Εισφορές στους προϋπολογισμούς
Το Η.Β. θα συνεχίσει να κάνει εισφορές στον Προϋπολογισμό της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα προγράμματα, που πληρώνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση.
 
  1. Εμπόριο
Το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Η.Β. θα συνεχίσει χωρίς επιπλέουν δασμούς ή ελέγχους.
Όπως σχολιάζει η Guardian, πολύς κόσμος μπορεί να μην αισθανθεί τις αλλαγές για τους επόμενους 11 μήνες. «Μία πιο σημαντική στιγμή θα μπορούσε να ήταν η πρώτη Ιανουαρίου του 2021, η πρώτη ημέρα του Η.Β. εκτός των ευρωπαϊκών κανονισμών. Βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης εκείνη η ημέρα θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι το 2022 ή το 2023, όμως ο Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου».
 

Δειτε Επισης

Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος