Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν έτοιμο το εμβόλιο για τον κοροναϊό

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ έχουν δημιουργήσει ήδη το εμβόλιο για τον θανατηφόρο νέο κοροναϊό, ωστόσο απομένουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι, για τους οποίους απαιτείται χρόνος, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμώξεων Yuen Kwok-yung.
 
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος www.scmp.com, επιστήμονες σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ξεχωριστά για την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 100 ανθρώπους και έχει μολύνει χιλιάδες.
 
Ο Yuen, καθηγητής λοιμώξεων στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ αποκάλυψε πως ο ίδιος και η ομάδα του δουλεύουν στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κοροναϊό, αφού απομόνωσαν στελέχη του από το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στην πόλη. «Έχουμε ήδη αναπτύξει το εμβόλιο, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να το δοκιμάσουμε σε ζώα», δήλωσε ο καθηγητής χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία ότι ο κοροναϊός θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους

Γιατί το πρώτο κρούσμα στη 
Γερμανία ανησυχεί τους επιστήμονες

Η πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη καταγράφεται στη Γερμανία, όπου ένας άνδρας μολύνθηκε από συνάδελφός του, ο οποίος είχε βρεθεί στην Κίνα. Το κρούσμα αυτό αυξάνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο παγκόσμιας διάδοσης του ιού.

Ειδικοί αναφέρουν στον Guardian ότι τους ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η γυναίκα από την Κίνα που είχε αρχικά τον ιό δεν παρουσίασε συμπτώματα όταν τον μετέδωσε στον συνάδελφό της. Υπάρχουν, άλλωστε, προειδοποιήσεις από το Πεκίνο πως οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό πριν αρχίσουν οι ίδιοι να αρρωσταίνουν.

Ο 33χρονος που μολύνθηκε από τον ιό δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα, αλλά μία Κινέζα συνάδελφός του, η οποία βρέθηκε στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, άρχισε να αισθάνεται άρρωστη κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής, στις 23 Ιανουαρίου. Αυτό ανακοίνωσε ο Αντρέας Ζαπφ, επικεφαλής του υπουργείου Υγείας της Βαυαρίας. Η γυναίκα έμαθε ότι πάσχει από τον κοροναϊό όταν επέστρεψε στην Κίνα και έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Οι υπηρεσίες υγείας ελέγχουν περίπου 40 άτομα οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους δύο μολυσμένους ανθρώπους, ενώ ανάμεσά τους είναι συνάδελφοι και συγγενείς τους.

Ειδικοί επισημαίνουν στον Guardian ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας προκαλεί έκπληξη. «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε παρόμοια περιστατικά εκτός Κίνας, όμως οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή είναι πως η μετάδοση θα περιοριστεί, οπότε δεν θα υπάρξουν πολλά περιστατικά π.χ. στην Ευρώπη, και σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σχέση με αυτά που παρατηρούμε στην Κίνα» δήλωσε ο Μάικλ Χερντ, επικεφαλής ερευνητής παγκόσμιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Σουθάμπτον.

Προς το παρόν υπάρχει πολύ μικρή εξάπλωση εκτός Κίνας, καθώς κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν καταγραφεί σε: Γαλλία (3), ΗΠΑ (5), Καναδά (2), Γερμανία (1), Νεπάλ (1), Σρι Λάνκα (1), Σιγκαπούρη (7), Μαλαισία (4), Ταϊλάνδη (14), Αυστραλία (5), Νότια Κορέα (4), Ιαπωνία (6).

Το περιστατικό στη Γερμανία, όμως, είναι αρκετά ανησυχητικό, καθώς ο ιός δείχνει να μεταδόθηκε από κάποιον που δεν παρουσίαζε συμπτώματα, σημειώνει από την πλευρά του ο Πολ Χάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνθρωπος που δεν είχε επισκεφθεί την Ουχάν προσβλήθηκε από κοροναϊό στην Ιαπωνία

Αρχίζει ο επαναπατρισμός Ευρωπαίων
Η ΕΕ ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αίτηση της Γαλλίας για την παροχή προξενικής υποστήριξης στους πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται στο Wuhan της Κίνας και τον επαναπατρισμό τους. Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΕ θα συγχρηματοδοτήσει το κόστος αεροπορικής μεταφοράς των πολιτών και το πρώτο τέτοιο αεροσκάφος αναμένεται να αναχωρήσει από τη Γαλλία αύριο το πρωί, ενώ το δεύτερο θα φύγει αργότερα την εβδομάδα.

Οι πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται στην περιοχή και επιθυμούν να επαναπατριστούν μπορούν να το ζητήσουν, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Οι αρχικοί αριθμοί δείχνουν ότι περίπου 250 Γάλλοι πολίτες θα μεταφερθούν με το πρώτο αεροσκάφος και πάνω από 100 πολίτες της ΕΕ από άλλες χώρες θα μεταφερθούν με το δεύτερο αεροσκάφος. Πρόκειται για ένα πρώτο αίτημα για βοήθεια και άλλα μπορεί να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το στάδιο, μόνο υγιείς ή ασυμπτωματικοί πολίτες θα έχουν άδεια να ταξιδεύουν, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Το κέντρο αντίδρασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών προκειμένου να συντονίσει τις αφίξεις και τις επακόλουθες πιθανές περιόδους καραντίνας.

Πώς ξέσπασε ο ιός
Ο ιός εκτιμάται ότι εμφανίστηκε σε μία αγορά όπου πωλούνταν παράνομα θαλασσινά, πουλερικά, κουνέλια, νυχτερίδες και φίδια στην πόλη των 11 εκατομμυρίων της πόλης Ουχάν.

Η Mirror δημοσίευσε φωτογραφίες μέσα από την αγορά, όπου πωλούνται παράνομα τα ζώα. Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην αγορά της Ουχάν.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαπλώνεται ραγδαία o κοροναϊός-Ύποπτο κρούσμα στην Τουρκία
 
Οι Κινέζοι χτίζουν δύο νοσοκομεία σε χρόνο ρεκόρ
Το πρώτο νοσοκομείο που ξεκίνησαν να χτίζουν οι Αρχές το βράδυ της Πέμπτης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε σχεδόν μία εβδομάδα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας. Στα βίντεο από την περιοχή φαίνονται οι εργάτες με τα ανάλογα μηχανήματα, που δουλεύουν κατά εκατοντάδες ασταμάτητα, για την άμεση κατασκευή των νοσοκομείων. Λέγεται ότι το πρώτο νοσοκομείο θα διαθέτει 1500 κρεβάτια για τους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα του ιού που μαστίζει την Κίνα, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι παγκόσμιας εξάπλωσής του.
 
Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η κατασκευή και δεύτερου νοσοκομείου, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ειδικοί λένε ότι οι Κινέζοι μπορούν να χτίσουν νοσοκομεία σε χρόνο ρεκόρ, χρησιμοποιώντας προκατασκευασμένα κτίρια, αλλά και λόγω του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού, που ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμα για δουλειά, έστω και με ειδοποίηση τελευταίας στιγμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από κόμπρες που έχουν φάει μολυσμένες νυχτερίδες προέρχεται ο φονικός κοροναϊός

Δειτε Επισης

Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση