Εξαπλώνεται ραγδαία o κοροναϊός-Ύποπτο κρούσμα στην Τουρκία

Την ώρα που ο κοροναϊός επελαύνει ασταμάτητος φτάνοντας μέχρι και την Τουρκία, στο Πεκίνο των 22 εκατομμυρίων κατοίκων σημειώθηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου. Θύμα της ένας 50χρονος, ο οποίος προηγουμένως είχε μεταβεί στην πόλη Βουχάν.  Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο, και όχι «μέτριο», όπως έγραφε σήμερα στις σχετικές αναφορές του.

«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη. «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις, συμπλήρωσε η αξιωματούχος. 

Ο ΠΟΥ έχει δημοσιεύσει έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης. Από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου. Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».

«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου. Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Βοήθεια στην Κίνα προσφέρει ο Τραμπ

Χείρα βοηθείας στην Κίνα έτεινε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόλναλντ Τραμπ, για να ανασχεθεί ο ιός που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 81 ανθρώπων και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.880. 

«Είμαστε σε στενή επαφή με την Κίνα σε ό,τι αφορά τον ιό», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Πρόσθεσε δε ότι «έχουν εντοπιστεί ελάχιστα κρούσματα στις ΗΠΑ», ωστόσο «είμαστε σε επαγρύπνηση».

«Προσφέραμε στην Κίνα και στον πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) κάθε αναγκαία βοήθεια. Οι ειδικοί μας είναι φανταστικοί!», κατέληξε.

Ο κοροναϊός έφτασε στην Τουρκία - «Δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα»

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ασθενή με οριστική διάγνωση κοροναϊού» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά. Ο κ. Κοτζά δήλωσε ότι μόνο ένα άτομο εξετάζεται στο Ακσαράι, ενώ ανέφερε πως το αποτέλεσμα του δείγματος, αν είναι δηλαδή θετικό ή αρνητικό, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται καλή.

Νωρίτερα, σε κατάσταση επιφυλακής ετέθησαν οι αρχές στην Τουρκία, μετά την εμφάνιση «κρουσμάτων» του επικίνδυνου κοροναϊού, ο οποίος ξεκίνησε την επέλασή του από την κινεζική πόλη Γουχάν. Οπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι, που βρίσκεται στην Κεντρική Τουρκία, αισθάνθηκαν ζάλη και ναυτία, ενώ είχαν τάση για έμετο.

Οπως δημοσιοποιήθηκε, αποφασίστηκε συνολικά εννέα εργαζόμενοι με χώρα καταγωγής την Κίνα -μεταξύ των οποίων και οι δύο που νόσησαν- να μεταβούν σε νοσοκομείο της περιοχής για λόγους δημόσιας υγείας. Οι Κινέζοι πολίτες νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο, ενώ στο προσωπικό του νοσοκομείο δόθηκαν ειδικές αντιλοιμωξιογόνες μάσκες, μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά μέσα της γείτονος πριν από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού.

Η δε τουρκική διεύθυνση υγείας είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις. Αν μη τι άλλο, ο ιός, που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας απειλώντας τη ζωή χιλιάδων, βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα.

Δείτε πού βρίσκεται η επαρχία Ακσαράι στον χάρτη:

Σε επιφυλακή η Ελλάδα - Λαμβάνονται μέτρα

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue, αναστέλλονται όλες τις οργανωμένες εκδρομές από τη Χώρα του Δράκου, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση, που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση για τον νέο κοροναϊό, συμμετείχαν επίσης η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Έλενα Μαλτέζου, η επιστημονική συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας Αγγελική Δρελιώζη, εκ μέρους της κινεζικής πρεσβείας ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων και ΜΜΕ Chen Wendi, καθώς και ο πρώτος γραμματέας για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Zhao Xiangdong.

Κατά τη διάρκειά της, η πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα για τον έλεγχο της επιδημίας. Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία για τα μέτρα πρόληψης που ήδη έχουν λάβει οι ελληνικές υγειονομικές αρχές τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρχει σύνδεσμος συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας-ΕΟΔΥ και κινεζικής πρεσβείας. 

Πηγή:Έθνος

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα