Μπαράζ μετασεισμών στην Τουρκία-Σημειώθηκαν τέσσερις μέσα σε μισή ώρα

Μπαράζ μετασεισμών σημειώνεται στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ.
 
Σύμφωνα με τα σεισμολογικά δεδομένα, μέσα σε μισή ώρα, σημειώθηκε σεισμός 5,1 στην κλίμακα Ρίχτερ (στις 4:30 το απόγευμα, τοπική ώρα), ακολουθούμενος από άλλο σεισμό επτά λεπτά αργότερα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιήσεις για νέο σεισμό ακόμη και 7 ρίχτερ στην Τουρκία
 
Ακολούθως, επτά λεπτά πιο μετά, σημειώθηκε άλλη δόνηση, 4,5 Ρίχτερ και μόλις τρία λεπτά αργότερα, νέος μετασεισμός μεγέθους 4,4.
 
Στις 5:49 τοπική ώρα, λίγο μετά το μπαράζ, σημειώθηκε ακόμη ένας μετασεισμός, μεγέθους 4,3 στην κλίμακα Ρίχτερ.
 
Οι νεκροί ανέρχονται στους 29, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο τις υπηρεσίες διάσωσης. Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια, ενώ οι μετασεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται.
 
Σύμφωνα με ανάρτηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν 12 μετασεισμοί αρκετά ισχυροί ώστε να γίνουν αισθητοί.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου της Ταϊβάν, Dyson Lin, μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να σημειωθεί νέος ισχυρός σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ μέσα στις επόμενες ημέρες.
 
Όπως εξήγησε, ίσως ο μεγάλος σεισμός να μην ήταν ο κύριος και έκανε έκκληση στους κατοίκους της Ελαζίγ και της Μανίσα, να εγκαταλείψουν τις περιοχές και να πάνε σε άλλες κοντινές περιοχές ή στην Κωνσταντινούπολη.
 
Στο μεταξύ, ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 ρίχτερ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονιστική συνομιλία διασώστριας με εγκλωβισμένη-Στους 22 οι νεκροί
 
Ετοιμότητα Ε.Ε. για βοήθεια
Η Κομισιόν εξέφρασε σήμερα, μέσω του αρμοδίου Επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, τα συλλυπητήριά της ΕΕ προς την Τουρκία για τα θύματα του φονικού σεισμούς, και την ετοιμότητά της να βοηθήσει τη χώρα.
 
"Με μεγάλη θλίψη έμαθα για τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία χθες το βράδυ", ανέφερε ο Γιάνες Λέναρτσιτς. Στο μήνυμά του προς τις τουρκικές αρχές, ο Επίτροπος απηύθυνε συλλυπητήρια σε όλους όσοι έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα και εκφράζει την αλληλεγγύη της ΕΕ.
 
Σημείωσε ότι το Κέντρο Συντονισμού Ανταπόκρισης έκτακτης ανάγκης 24/7, βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις τουρκικές αρχές πολιτικής προστασίας από τις πρώτες πρωινές ώρες και ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος των τουρκικών αρχών, η ΕΕ ενεργοποίησε την υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus για να βοηθήσει τους πρώτους ανταποκριτές που εργάζονται επί του εδάφους.
 
"Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω υποστήριξη", κατέληξε ο Επίτροπος. Συλλυπητήρια νωρίτερα εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι