Άλλοι δεκαπέντε θάνατοι από τον κορανοϊό-Πρώτα κρούσματα σε Μαλαισία, Αυστραλία

Η Κίνα επιβεβαίωσε ακόμη 15 θανάτους στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν νοσήσει περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από κόμπρες που έχουν φάει μολυσμένες νυχτερίδες προέρχεται ο φονικός κοροναϊός

Η υγειονομική επιτροπή της επαρχίας Χουμπέι τόνισε σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πως εντοπίστηκαν 180 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην επαρχία σε 752.

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι 15 θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Ουχάν, όπου ξέσπασε τον Δεκέμβριο ο ιός.

Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο από τις κινεζικές αρχές. Η εθνική επιτροπή υγείας την Παρασκευή επιβεβαίωσε 830 κρούσματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων και των 41 επιβεβαιωμένων θανάτων μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Κίνα, αλλά κρούσματα του ιού έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, το Νεπάλ, την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Τρία κρούσματα στη Μαλαισία
Οι μαλαισιανές αρχές γνωστοποίησαν σήμερα ότι εντόπισαν τρία κρούσματα του κορανοϊού, τα πρώτα στην νοτιοανατολική ασιατική χώρα.
Ο υπουργός Υγείας Ντζολκεφλάι Αχμάντ δήλωσε πως τα τρία άτομα είναι υπήκοοι Κίνας και σχετίζονται με τον 66χρονο άνδρα που βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό από τις υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για μια 65χρονη γυναίκα, τη σύζυγο του άνδρα που βρέθηκε θετικός στον ιό στη Σιγκαπούρη, και τους δύο εγγονούς τους, 11 και 12 ετών, δήλωσε ο Ντζολκεφλάι.

Παράλληλα, η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Malaysia Airports ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα έχει εντείνει τους ελέγχους που διενεργούνται σε επιβάτες και πληρώματα αεροσκαφών που έρχονται από την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη Γαλλία τα πρώτα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Ευρώπη

Ένα επιβεβαιωμένο και στην Αυστραλία
Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους, ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊο στην Πολιτεία Βικτόρια, με τον ασθενή να νοσηλεύευται σε σταθερή κατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνης.

Ο Κινέζος υπήκοος, κοντά 50 χρονών, αφίχθη από την Κίνα στις 19 Ιανουαρίου με μια πτήση από την πόλη Κουανγκτσόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της Πολιτείας, Τζένι Μικάκος.

"Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού στην κοινότητα", ανέφερε η Μικάκος.

"Ο ασθενής είναι απομονωμένος και υποβάλλεται σε θεραπεία και δεν έχουμε κανένα επιπλέον ύποπτο κρούσμα σε αυτό το στάδιο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε καραντίνα 30 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω κοροναϊού-Χτίζουν άμεσα νοσοκομείο στην Ουχάν

Βρετανία: Αρνητικές οι εξετάσεις σε 14 άτομα

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο δημόσιος κίνδυνος από τον κοροναϊό, επισημαίνει ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων Cobra που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ. Όπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 14 άτομα που θεωρούνταν ύποπτα να έχουν προσβληθεί από τον ιό, ήταν αρνητικά, ωστόσο, έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε άλλα άτομα.

Ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας, Κρις Γουίτι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε η κατάσταση στις ασιατικές χώρες, που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, όπως επίσης η ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κρουσμάτων.

«Συνεργάζομαι στενά με άλλους επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών. Συμφωνούμε όλοι ότι το ρίσκο για την δημόσια υγεία στη χώρα παραμένει χαμηλό, αλλά ίσως υπάρξουν περιπτώσεις στη Βρετανία σε επόμενο στάδιο. Δοκιμάσαμε τα μέτρα που υπάρχουν για να ανταποκριθούμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλά προετοιμασμένο για τέτοιου είδους περιστατικά, με εξαιρετική ετοιμότητα κατά μεταδοτικών ασθενειών» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά μέχρι στιγμής στη χώρα, ωστόσο, θα διαμορφωθεί από σήμερα ένας σταθμός δημόσιας υγείας στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ο οποίος θα αποτελείται από κλινικούς γιατρούς και άλλους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, ως επιπρόσθετο μέτρο.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι και άλλων κυβερνητικών τμημάτων από τα υπουργεία Μεταφορών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας, από την τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Παιδείας γίνονται έλεγχοι ετοιμότητας στα πανεπιστήμια, εξαιτίας των φοιτητών τους από την Κίνα που ταξιδεύουν στην πατρίδα τους για να γιορτάσουν το κινεζικό νέο έτος.

Νωρίτερα, σε επιστολή της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας αναφέρονταν ότι τα άτομα που θα επιβεβαιώνεται να έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό θα μεταφέρονται σε ένα από τα τέσσερα Κέντρα Αερομεταδιδόμενων Ασθενειών Υψηλής Νοσηρότητας που λειτουργούν στη Βρετανία.

Δύο κρούσματα και στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, μια 60χρονη γυναίκα, που έφθασε από την Ουχάν τη 13η Ιανουαρίου και διαμένει στο Σικάγο, προσβλήθηκε από τον νέο κινεζικό κοροναϊό, γνωστοποίησαν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, επιβεβαιώνοντας το δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ.

Η γυναικά νοσηλεύτηκε με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης και «η κλινική υγεία της είναι καλή» δήλωσε η Άλισον Αργουάντι, υπεύθυνη δημόσιας υγείας στο Σικάγο, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την ίδια, η ασθενής δεν χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και είχε ελάχιστες επαφές μετά την επιστροφή της από την Κίνα.

«Όλα είναι καθησυχαστικά αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης για το κοινό» υπογράμμισε η αξιωματούχος.

Η Νάνσι Μεζονιέρ, η υπεύθυνη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για Νόσους του Αναπνευστικού, επισήμανε ότι σε συνολικά 50 ασθενείς αναμένονται τα αποτελέσματα εξετάσεων για να επιβεβαιωθεί ή όχι εάν τα συμπτώματά τους οφείλονται στον ιό 2019-nCoV. Οι αιματολογικές εξετάσεις διεξήχθησαν στην Ατλάντα, στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Τα αποτελέσματα άλλων 11 ανθρώπων βγήκαν αρνητικά και δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Σικάγο. Ο ασθενής στην πολιτεία της Ουάσιγκτον πάει καλά και κανένα πρόσωπο από το περιβάλλον του δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, σύμφωνα με τη Νάνσι Μεζονιέρ.

Οι 63 ασθενείς προέρχονται από 22 πολιτείες.

«… Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός έως σήμερα» τόνισε η ίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα πρόσωπα που έφυγαν από την Ουχάν πριν από την εφαρμογή αυτήν την εβδομάδα από τις κινεζικές αρχές των μέτρων καραντίνας, όπως την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων, τόνισε, από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σέτρον, ο υπεύθυνος για τις καραντίνες στα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.000 άνθρωποι που έφυγαν με 200 πτήσεις υποβλήθηκαν σε ελέγχους σε 5 αμερικανικά αεροδρόμια από την περασμένη Παρασκευή, όμως κανείς δεν διαγνώστηκε με τον ιό.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
BINTEO: Αναστάτωση στο Λονδίνο-Άλογα κάλπαζαν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης
Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων
Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Πώς αεροπλάνο στο αεροδρόμιο JFK παραλίγο να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη