Ένας στρατιωτικός στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών στη Βόρειο Κορέα

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι ο Ρι Σον  Γκουόν, στρατιωτικός καριέρας με περιορισμένη εμπειρία στο πεδίο της διπλωματίας, είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
 
Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Ρι, ακόμη ένας ανώτερος αξιωματικός στον οποίο ανατίθενται κρίσιμα καθήκοντα επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, έκανε την πρώτη του ομιλία αφότου ανέλαβε επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας σε εκδήλωση για το νέο έτος χθες Πέμπτη με προσκεκλημένους ξένους διπλωμάτες και αντιπροσώπους διεθνών οργανισμών.
 
Διπλωματική πηγή στη Σεούλ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Πιονγκγιάνγκ ενημέρωσε κράτη που έχουν πρεσβείες στη χώρα ότι ο Ρι, ανώτατος αξιωματικός του στρατού και στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Κορέας, αντικατέστησε τον Ρι Γιονγκ Χο στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.
 
Ο διορισμός του προκάλεσε έκπληξη σε κάποιους αναλυτές, καθώς η εξέλιξη καταγράφηκε εν μέσω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση. Ο Ρι δεν έχει καμία εμπειρία σε διαπραγματεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για ζητήματα τόσο περίπλοκα όσα τα προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της χώρας του.
 
Ο προκάτοχός του ήταν διπλωμάτης καριέρας, εξαιρετικά έμπειρος και ικανός διαπραγματευτής, που παρόλα αυτά έμοιαζε να παραχωρεί συχνά την πρωτοκαθεδρία σε στρατιωτικούς-απεσταλμένους του κόμματος στις επαφές των τελευταίων δύο ετών.
 
Ο νέος ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας το 2018 πάντως ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του στον διακορεατικό διάλογο, καθώς ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Χώρας, που χειρίζεται τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία