ΠΟΥ: Πιο εύκολη απ' όσο πιστεύαμε η μετάδοσή του κορανοϊου από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ο κοροναϊός που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας και απειλεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά, αποκάλυψε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι είναι ο κοροναϊός που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

«Πλέον βλέπουμε μια δεύτερη και τρίτη γενιά μετάδοσης», ανέφερε σήμερα ο δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, προεδρεύων της επιτροπής του ΠΟΥ η οποία συγκεντρώνει δεδομένα για τον ιό.

Το πέρασμα στην «τρίτη γενιά» σημαίνει ότι κάποιος που μολύνθηκε με τον ιό μετά από επαφή που είχε με ζώα στην αγορά της Γουχάν στην Κίνα, μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο, ο οποίος με τη σειρά του τον μετέδωσε σε ένα τρίτο πρόσωπο.

Αρχικά ο ιός εμφανίστηκε να μεταδίδεται μόνο μέσω πολύ στενής επαφής, η οποία συνήθως προκύπτει στο πλαίσιο μιας οικογένειας όπως είναι μέσω της αγκαλιάς, του φιλιού ή της κοινής χρήσης οικοσκευών, πρόσθεσε ο Χέιμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιδημίες που προκαλούν παγκόσμιο τρόμο-Από τον Έμπολα στον κορανοϊό

Τα στοιχεία, ωστόσο, πλέον δείχνουν ότι και πιο μακρινή επαφή μπορεί να μεταδώσει τον ιό, όπως με τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός φορέα κοντά στο πρόσωπο ενός υγιούς ανθρώπου.

Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τον γιατρό, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε ένα δωμάτιο, όπως συμβαίνει με την κοινή γρίπη ή την ιλαρά.

Σε επαγρύπνηση και συντονισμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές

Σε επαγρύπνηση και συντονισμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο σε σχέση με την εμφάνιση του κοροναϊού από την Κίνα. Το Ευρωπαϊκό  Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αύξησε μάλιστα το επίπεδο κινδύνου εισόδου του ιού στην ΕΕ από "μικρό" σε "μέτριο".

"Θα ήθελα να τονίσω ότι η Κομισιόν από την αρχή παρακολουθεί το ζήτημα εξαιρετικά στενά, και συνεχίζουμε το συντονισμό όλων μέτρων που είναι πιθανό να απαιτηθούν, στο επίπεδο της ΕΕ", δήλωσε νωρίτερα ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για το θέμα Στέφαν Ντε Κέισμακερ ερωτηθείς σχετικά.

"Η Επίτροπος Κυριακίδου μίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σήμερα το πρωί, αλλά και με τους Υπουργούς Υγείας της Γαλλίας και της Ιταλία", ανακοίνωσε ο ίδιος Εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι οι δύο αυτές χώρες είναι οι μόνες στην ΕΕ που έχουν απευθείας πτήσεις προς την κινεζική πόλη Βουχάν, όπου και εκδηλώθηκε η επιδημία του κοροναϊός.

Σημείωσε δε ότι χθες η Κομισιόν συνεκάλεσε μια 2η διάσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας, η οποία συζήτησε την εκτίμηση κινδύνου και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, σε συνέχεια της εκτίμησης του ECDC, o οποίος αύξησε το επίπεδο κινδύνου εισόδου του ιού στην ΕΕ από "μικρό" σε "μέτριο". Ο λόγος για τον οποίο αυξήθηκε η εκτίμηση ρίσκου, είναι πως οι κινεζικές αρχές πιστοποίησαν πως ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρόμοια συνάντηση έγινε και στο επίπεδο του ΠΟΥ, χωρίς αποφάσεις. Ο ΠΟΥ θα συνέλθει εκ νέου σήμερα και "η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα".

Πηγή:cnn.gr/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση