Η Κύπρος σε έναν χάρτη που φλέγεται

Η Διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο την Κυριακή, έδωσε την ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα, δεν στάθηκε, όμως, ικανή, να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και το μέλλον είναι αβέβαιο.
 
Αστάθεια υπάρχει και στο άλλο μέτωπο, μετά τη εξουδετέρωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικό πλήγμα στο έδαφος του Ιράκ, ενώ ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, παρά το γεγονός πως τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται αλλού. Σε εξέλιξη βρίσκεται, ταυτόχρονα, η διαμάχη του ΡΚΚ με τους Τούρκους, καθώς και ο πόλεμος στην Υεμένη.
 
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής βράζει και οι στρατοί, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις και οι μισθοφόροι δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις συμφερόντων, ασύμμετρες απειλές, υβριδικό πόλεμο και ανορθόδοξες συμμαχίες.
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER o συνταγματάρχης εν αποστρατεία Άντης Λοΐζου, αυτή τη στιγμή στη Λιβύη δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι μέχρι να πιάσει δουλειά η επιτροπή που αποφασίστηκε, οι δύο πλευρές, που στην ουσία δεν έλαβαν μέρος στη Διάσκεψη και παραμένουν σε εμφύλια διαμάχη, θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν όσο περισσότερα κέρδη μπορούν, προκειμένου να τα θέσουν στο τραπέζι, όταν παραστεί η ανάγκη.
 
Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη δεν αποφάσισαν, επί της ουσίας, κάτι το νεότερο. Αντιθέτως, συμφώνησαν να εφαρμόζουν το εμπάργκο όπλων, κάτι που ήταν υποχρέωσή τους έτσι κι αλλιώς από πριν και δεσμεύτηκαν σε μία πολιτική λύση, ενώ επί του εδάφους έπεφταν βόμβες και ριπές. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως για άλλη μία φορά οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν διχασμένοι και… δεύτεροι, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εκβιάζει σε όλα τα δυνατά επίπεδα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Απόδειξη τούτου, είναι ότι μαζί του ήταν ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών, ο ΥΠΕΞ και άλλοι υψηλόβαθμοι παράγοντες. 
 
Η Ελλάδα, αντιθέτως, έχει μείνει εκτός της εξίσωσης της Λιβύης, παρόλο που επιχείρησε να διαδραματίσει ρόλο, αξιοποιώντας την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα. Προβάλλει, βεβαίως, την πιθανότητα ενεργειών μέσω Ε.Ε., που θα μπορούσαν να στοιχίσουν και στους άλλους, όμως η έλλειψη στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος και η απουσία επιχειρηματολογίας την απέκλεισαν από τα όσα τεκταίνονται γύρω από τη χώρα, ανέφερε ο κ. Λοΐζου.
 
Η κατάσταση στη Λιβύη, όπως και στη Συρία, περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό παιγνίδι στη Μέση Ανατολή. «Στην παρούσα κατάσταση βλέπουμε χώρες που στη μία περίπτωση συμμαχούν μεταξύ τους και στην άλλη είναι αντίθετες. Αυτή η σύγκρουση δίνει την ευκαιρία σε κάποιες χώρες να παρουσιαστούν ως κράτη με επιρροή στον κόσμο γύρω τους και να προσπαθούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στη γεωπολιτική σκακιέρα, με τρανταχτό παράδειγμα την Τουρκία», εξήγησε.
 
«Η αντιπαράθεση μεταξύ σουνιτών και σιιτών είναι για να παρασύρεται ο λαός. Η ουσία είναι τα πετρέλαια και οι αγωγοί τους», εξήγησε ο κ. Λοΐζου. Ωστόσο, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά στις ΗΠΑ και στο Ιράν, οι οποίες αντάλλαξαν πλήγματα, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση το θερμό επεισόδιο έχει αποτραπεί, παρόλο που η έκρυθμη κατάσταση συνεχίζεται και οι απειλές παραμένουν.
 
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν φαίνεται τώρα να έχουν κάνει πίσω, για τους δικούς της λόγους η κάθε χώρα. Μετά από τα πλήγματα, δίνεται η εικόνα πως υπάρχει εκτόνωση της κρίσης. «Η αντιπαλότητα και η διαμάχη δεν έχει πάψει να υπάρχει», όμως, τονίζει ο Άντης Λοΐζου. Οι κίνδυνοι, δε, ακόμη ελλοχεύουν και είναι εύκολο να υπάρξει αναζωπύρωση, παρά την ηρεμία που παρατηρείται.
 
«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά δύσκολη και δεν έχει ακόμα εκτονωθεί. Πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιες δηλώσεις των Ιρανών στα ΗΕ ότι δεν επιδιώκουν πόλεμο. Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν ότι θα πάρουν κι άλλα, σκληρότερα μέτρα. Δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε ούτε ότι εκτονώθηκε ούτε ότι οδεύει σε πόλεμο. Φαινομενικά είναι ελεγχόμενη», εξήγησε, ενώ οι ΗΠΑ πέτυχαν τον βασικότερο τους στόχο, που ήταν η εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί.
 
Ερωτηθείς αν όλες αυτές οι πολεμικές ιαχές στην ευρύτερη περιοχή επηρεάζουν την Κύπρο, ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι η κατάσταση εμπνέει ανησυχία, καθώς οι πόλεμοι στην περιοχή μπορεί να επηρεάσουν τον τουρισμό μας. Στην Κύπρο συμφέρει να υπάρχει περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
 
Την ίδια στιγμή, όταν συμβαίνουν τόσο μεγάλης κλίμακας και σημασίας γεγονότα σε αυτό το κομμάτι του χάρτη, γίνεται κατανοητό ότι, λόγω και του μεγέθους μας, οι προτεραιότητες της Κύπρου περνούν σε δεύτερη μοίρα. Δεν ενδιαφέρουν, δηλαδή, τις μεγάλες χώρες οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ μας, όταν λίγο πιο κάτω φλέγεται η Συρία ή η Λιβύη, εξήγησε.
 

Δειτε Επισης

Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν