Τουλάχιστον 100 νεκροί από πυραυλική επίθεση στην Υεμένη

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση εναντίον στρατοπέδου των κυβερνητικών δυνάμεων στην Υεμένη, που αποδόθηκε στους σιίτες αντάρτες Χούθι και έβαλε με εκκωφαντικό τρόπο τέλος στην αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην εμπόλεμη εδώ και περίπου έξι χρόνια χώρα της αραβικής χερσονήσου.
 
Η επίθεση συγκαταλέγεται στις πιο πολύνεκρες εναντίον των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι από το ξέσπασμα της σύρραξης, το 2014. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης, πάντως η κυβέρνηση κατηγόρησε αμέσως τους Χούθι.
 
Το τέμενος του στρατοπέδου στην επαρχία Μαρίμπ (δυτικά) χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο και κατόπιν με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV), εξήγησε πηγή προσκείμενη στον κυβερνητικό στρατό. "Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση εναντίον τεμένους από τους παραστρατιωτικούς Χούθι (...) η οποία προκάλεσε πάνω από 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες", ανέφερε μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον απολογισμό της επίθεσης. Τα θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Μαρίμπ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας.
 
Ιατρικές και στρατιωτικές πηγές είχαν κάνει νωρίτερα λόγο για 83 νεκρούς στρατιωτικούς. Ο εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων στρατηγός Αμπντού Μάτζλι διεμήνυσε ότι θα δοθεί "ανηλεής απάντηση" εναντίον "των πραξικοπηματιών παραστρατιωτικών Χούθι". Σύμφωνα με τον στρατηγό, η επίθεση σκότωσε επίσης και "άμαχους".
 
Οι Χούθι, οι οποίοι θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα. Η κυβέρνηση του Χάντι, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, υποστηρίζεται στρατιωτικά από μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας - του μεγάλου εχθρού της Τεχεράνης στην περιοχή - που επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαντάθ, σαουδαραβικών συμφερόντων, μετέδωσε πλάνα που διαβεβαίωσε πως τραβήχτηκαν στο κατεστραμμένο τέμενος.
 
Στις μακάβριες εικόνες διακρίνονται λίμνες αίματος και ανθρώπινα μέλη στο δάπεδο ανάμεσα σε συντρίμμια του μεταλλικού σκελετού της οροφής που έχει καταρρεύσει. Η επίθεση εξαπολύθηκε έπειτα από την έναρξη εφόδου των κυβερνητικών δυνάμεων με την υποστήριξη της συμμαχίας υπό το Ριάντ εναντίον σιιτών ανταρτών στην περιοχή Νιχμ, βόρεια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αξιωματούχους.
 
Ο πρόεδρος Χάντι, ο οποίος επέρριψε επίσης στους Χούθι την ευθύνη για αυτή την "άνανδρη" και "τρομοκρατική" επίθεση κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να "αυξήσουν το επίπεδο επαγρύπνησής τους", σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο πρόσκειται στην κυβέρνησή του. Ο αρχηγός του κράτους, εξόριστος στο Ριάντ, χαρακτήρισε τους Χούθι "παραστρατιωτική" οργάνωση που "δεν έχει καμιά πρόθεση" να επιτρέψει να αποκατασταθεί η ειρήνη και αποτελεί "όργανο του Ιράν στην περιοχή".
 
Ο επικεφαλής της υεμενικής διπλωματίας Μοχάμεντ αλ Χαντράμι συναντήθηκε χθες με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τον Κόλπο, τον Τιμ Λέντερκινγκ, ανέφερε το ΥΠΕΞ μέσω Twitter, χωρίς να διευκρινίσει το πού. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς εξόρκισε τα αντίπαλα μέρη να κατευθύνουν την "ενέργειά τους" μακριά "από τα πολεμικά μέτωπα, προς την πολιτική" διαδικασία. "Η πρόοδος που κατακτήθηκε με σκληρή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση είναι πολύ εύθραυστη", προειδοποίησε και πρόσθεσε πως "τέτοιες ενέργειες μπορεί να εκτροχιάσουν την πρόοδο αυτή".
 
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, μέσω εκπροσώπου του, προέτρεψε από την πλευρά του χθες βράδυ "όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συζητήσουν εποικοδομητικά με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ προκειμένου να τερματιστεί η σύρραξη". "Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον ΟΗΕ (...) με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της", προστίθεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ύπατου Εκπρόσωπου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη