Εκεχειρία στη Λιβύη χωρίς δεσμεύσεις και με γκρίζα σημεία

Με εκεχειρία χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κανένας να δεσμεύει τους άμεσα εμπλεκόμενους για την εφαρμογή της, ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή. Αν και η Άγκελα Μέρκελ, πλάι από τον Αντόνιο Γκουτέρες, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα, καμία λεκτική δέσμευση ή εγγύηση, δεν μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της χώρας.
 
Από τη στιγμή μάλιστα που οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών της Γηραιάς Ηπείρου μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και τον Ρώσο Πρόεδρο, δεν κατάφεραν να πείσουν τους άμεσα εμπλεκόμενους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Την ώρα της Διάσκεψης, Χαλίφα Χαφτάρ και Σαράτζ βρίσκονταν σε ξεχωριστές αίθουσες και ενημερώνονταν δια ζώσης για τις συνομιλίες. Μάλιστα κανείς μετά το πέρας της Διάσκεψης δεν ισχυρίστηκε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε, έλαβε την έγκριση και των δύο αντιμαχόμενων μερών.
 
Μάλιστα σε κάποιο σημείο, όταν εντός της κεντρικής αίθουσας η συζήτηση προχωρούσε, ο Χαλίφα Χαφτάρ εγκατέλειψε το δωμάτιο μέσα στο οποίο βρισκόταν για να ενημερώνεται, λέγοντας στους συμμετέχοντες πως εγκαταλείπει τις συνομιλίες. Χρειάστηκε η παρέμβαση ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Εμανουέλ Μακρόν για να μεταπεισθεί και να επιστρέψει.
 
Η Άγκελα Μέρκελ είπε σχετικά με το ζήτημα της παρουσίας Χαφτάρ και Σαράτζ στη Διάσκεψη ότι, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη μίλησαν κατά μόνας και με τους δύο, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλες διαφορές ώστε αυτή τη στιγμή δεν μιλούν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια Αλ Σαράτζ και Χάφταρ δεν ήταν στην αίθουσα της διάσκεψης, αλλά ήταν σε χώρο στον οποίο μπορούσαν να ενημερώνονται διαρκώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι αποφασίστηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη
 
Την ίδια ώρα όσο αφορά τα ουσιαστικά αποτελέσματα της χθεσινής Διάσκεψης αυτά ελέγχονται ως προς την εφαρμογή τους στην πράξη. Κι αυτό διότι η κατάπαυση του πυρός τελεί υπό την διάθεση των αντιμαχόμενων μερών στο έδαφος της Λιβύης να την εφαρμόσουν. Από τη στιγμή μάλιστα που ο Χαλίφα Χαφτάρ διαφάνηκε πως δεν είναι ικανοποιημένος, κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η εκεχειρία θα εφαρμοστεί.

Μάλιστα αργά το βράδυ της Κυριακής, υπήρξαν αναφορές από την Τρίπολη, για σφοδρές μάχες στα προάστια της πόλης, με την εμπλοκή και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Μάλιστα, από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τέσσερις πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι επτά ετών.

Παράλληλα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με την απαγόρευση αποστολής στρατευμάτων και όπλων από τρίτους στο έδαφος της Λιβύης, και πάλι τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού ήδη στο έδαφος της Λιβύης βρίσκονται μισθοφόροι, κυρίως Σύριοι αντικαθεστωτικοί που απέστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεσμεύθηκε με βάση τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, να αποσύρει τα στρατεύματα. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί αφού πλέον οι δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ, θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο του Σάρατζ, την Τρίπολη.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο Βερολίνο, ο Ερντογάν αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα από την γερμανική πρωτεύουσα, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτά που είχε κατά νου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ευτράπελα η Διάσκεψη του Βερολίνου-Ο αργοπορημένος Πούτιν και τα… νύχια της Μέρκελ

Τα επίσημα συμπεράσματα
Μεταξύ άλλων, με βάση το επίσημο έγγραφο, οι ξένοι ηγέτες καλούν τα εμπλεκόμενα στον λιβυκό εμφύλιο μέρη:

  • Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων.
  • Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους.
  • Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών.
  • Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης των τεχνικών κλιμακίων, ενώ απευθυνόμενοι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιώνουν την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Λευκός καπνός» στη Διάσκεψη του Βερολίνου-Τι αναφέρει το ανακοινωθέν

Στο πλαίσιο αυτό οι ξένοι ηγέτες δεσμεύονται να αποδεχθούν και να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα της ενδο-λιβυκής πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της κρίσης.
 
Τέλος, εκφράζουν τη στήριξή τους στη δημιουργία ενιαίων Δυνάμεων Ασφαλείας, ενιαίας Αστυνομίας και ενιαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων υπό μία κεντρική πολιτική εξουσία.
 
Οι δυσκολίες
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο. Αλλά από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ, "δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη". Στο ίδιο μήκος κύματος η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο", ενώ η Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ευθύνη στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη, φιλοξενώντας και άλλες συναντήσεις, αν χρειαστεί.

Αναλυτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες
Για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα Δευτέρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η κατ' αρχήν συμφωνία του Βερολίνου οδεύει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να λάβει και την "ευλογία" του διεθνούς οργανισμού. Γερμανοί σχολιαστές κάνουν λόγο για μία πρώτη επιτυχία σε μία επίπονη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τις 15 Αυγούστου, σε ιδιαίτερη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ.

Η επόμενη ημέρα
Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα, καθώς και οι προθέσεις των άμεσα αντιμαχόμενων πλευρών στον εμφύλιο της Λιβύης -παραμένει ερωτηματικό αν οι Χαλίφα Χαφτάρ και Φαγέζ Αλ Σάρατζ θα συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα- αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες.
 
Το μόνο σίγουρο προς στιγμήν είναι ότι η διεθνής κοινότητα «έβγαλε» εκεχειρία στα λόγια, χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις, αρκούμενη σε ευχολόγια.

Δειτε Επισης

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες