Αναλυτές: Γιατί η Γερμανία δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο αρχίζει από λεπτό σε λεπτό, αλλά το ζήτημα της απουσίας της Ελλάδας και η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι της Τουρκίας συνεχίζει να απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο και την ελληνική κυβέρνηση.
 
Αναλυτές περί των γεωπολιτικών και των ενεργειακών ισορροπιών στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο συμπληρώνουν μέρα με τη μέρα το παζλ, σχηματίζοντας την άποψη πως ο αποκλεισμός της Ελλάδας μόνο τυχαίος δεν είναι και έχει να κάνει με την εμπλοκή της στην κατασκευή του αγωγού EstMed.
 

Οι συναντήσεις των τελευταίων ημερών
Οι υπογραφές για την κατασκευή του EstMed έπεσαν στις αρχές του χρονού μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή της Ιταλίας, η οποία μαζί με τη Γαλλία μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου περισσότερο ως μέγεθος και ως χώρες επιρροής στη Μεσόγειο. Οι αναλυτές και ο Τύπος της Ιταλίας και της Γαλλίας επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις χώρες που προσκλήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο άξονας Γερμανίας-Ρωσίας-Τουρκίας
Κάνοντας λόγο για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και τις συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ Πούτιν - Μέρκελ και Ερντογάν, παρουσιάζουν ξεκάθαρα τον άξονα της Γερμανίας με τη Ρωσία και την Τουρκία στα ενεργειακά θέματα.
 
Κορύφωση αυτής της συνεργασίας ήταν η συμφωνία για την κατασκευή του TurkStream, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, καθώς και την πρόθεση της Γερμανίας να απεξαρτηθεί ενεργιακά από τις ΗΠΑ και να συνεργαστεί με τη Ρωσία, με ενδιάμεση χώρα την Τουρκία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η Σερβία, από τις οποίες θα περάσει ο συγκεκριμένος αγωγός.
 
Στο «απέναντι στρατόπεδο» τοποθετούν τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη για το μνημόνιο συνεργασίας στη Μεσόγειο που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας.
 
Οργανωμένο σχέδιο
Το πιο ενδιαφέρον και συνάμα ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι ο προβληματισμός τους εάν η ιδέα του μνημονίου είναι απλά ένα τουρκικό σενάριο που θα καταρρεύσει σύντομα ή τελικά είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που υποστηρίζεται από Ρωσία και Γερμανία για να πιεστεί η Ελλάδα και να καταρρεύσει η συμφωνία για την κατασκευή του EstMed με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
 
Παρατηρούν, επίσης, πως η Ιταλία δεν έχει υπογράψει ακόμη τη συμφωνία, παρότι και χθες (18/1) η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει και θα υπογράψει την κατασκευή του EstMed, διαψεύδοντας σχετικό άρθρο του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Anadolu.
 
Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα