Με διμερή συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν ξεκινά σε λίγες ώρες η Διάσκεψη του Βερολίνου

Μια διμερής συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με την Καγκελάριο Μέρκελ θα προηγηθεί της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, που πραγματοποιείται σήμερα.

Η Καγκελάριος επέλεξε να έχει συνεννόηση με την γαλλική πλευρά, προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της διάσκεψης, προκειμένου οι δύο μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ να παρουσιασθούν με κοινές θέσεις.

Εξάλλου, της διάσκεψης προηγήθηκαν, εχθές βράδυ, τηλεφωνικές συνομιλίες της Καγκελαρίου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, τους δύο ηγέτες δηλαδή που η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ως βασικούς πρωταγωνιστές στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής διάσκεψης είναι συγκρατημένο, με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, που δήλωσε πως η Διάσκεψη του Βερολίνου "μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ειρήνευση στη Λιβύη".

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, που και αυτός χαρακτήρισε τη διάσκεψη πρώτο βήμα για να επιτευχθεί ειρήνευση στη Λιβύη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν πρόκειται στο Βερολίνο μέσα σε μια μέρα να λυθούν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη Λιβύη".

Στη γερμανική πρωτεύουσα επικρατούν αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας, με 4.000 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της πόλης.

Ήδη το κείμενο που καλούνται σήμερα να υπογράψουν οι συμμετέχοντες έχει ως βασικά του στοιχεία την άμεση κατάπαυση του πυρός και την μόνιμη εκεχειρία, το εμπάργκο πώλησης όπλων, αλλά και πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτηριστικό το σημείο του κειμένου που αναφέρει "καλούμε όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους ώστε να τερματισθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις και να υπάρξει διαρκής εκεχειρία".

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως πρέπει να αποσυρθούν από το πεδίο των μαχών, όπλα, μαχητικά αεροπλάνα και μονάδες πυροβολικού, καθώς και να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων.
 

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ